Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/9076
Karar No: 2016/1837
Karar Tarihi: 08.02.2016

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2015/9076 Esas 2016/1837 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı ve davacı arasındaki itirazın iptali davası sonucunda, mahkeme davalının fazladan tahsilat yaptığını tespit etmiştir. Ancak mahkeme, vade farkı uygulamasının davalı tarafından kanıtlanmadığını belirterek, sadece belirli bir miktarın tahsiline karar vermiştir. Daha sonra davalı, bilirkişi raporunu ve delil listesi ekindeki belgeleri incelemesi talebiyle rapora itiraz etmiştir. Mahkeme, bu taleple ilgili olarak yeterli incelemeyi yapmadan karar verdiği için karar bozulmuştur. Kanun maddeleri ise belirtilmemiştir.
19. Hukuk Dairesi         2015/9076 E.  ,  2016/1837 K.
"İçtihat Metni"


MAHKEMESİ :
TARİHİ : 10/03/2015
NUMARASI : 2014/671-2015/189


Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

- K A R A R -

Davacı vekili, taraflar arasında cari hesaba ilişkin ticari ilişki bulunduğunu, müvekkilinin davalıdan aldığı ürünlere karşılık banka ve makbuz yolu ile ödeme yaptığını, müvekkilinin yaptığı kontrollerde davalının fazladan tahsilat yaptığının tespit edildiğini, davalının yanlış hesabı kabul ettiği ancak hatalı hesaba ilişkin işlem yapmadığını, davalı aleyhine başlatılan icra takibinin davalının haksız itirazı üzerine durduğunu ileri sürerek, itirazın iptaline, takibin devamına ve icra inkar tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, fazla ödeme iddiasının yerinde olmadığını, davacı tarafından yapılan ödemelerin alınan ürünlerin karşılığı olduğunu, ödemelerin öngörülen sürelerde yapılmamış olmasından dolayı vade farkı tahakkuk ettirdiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece toplanan delillere ve benimsenen bilirkişi raporuna göre, taraflar arasında vade farkı uygulanacağı hususunda yazılı sözleşme olmadığı gibi teamül de bulunmadığı, ayrıca davalı satıcı tarafından takip tarihinden önce düzenlenmiş bir vade farkı faturasının davacı alıcının ticari defter ve kayıtlarında olmadığı, bu nedenle davalının vade farkı uygulamasının yerinde olmadığı, davacının davalıdan takip tarihi itibariyle 18.926,26 TL alacaklı bulunduğu, davacının icra takibini USD cinsinden yaptığı göz önüne alındığında davacının hesap alacak bakiyesinin takip tarihi itibariyle USD"ye çevrilmesi ile 18.926,26 /TCMB döviz alış kuru) 2,25551 = 8.392,65 USD alacağı olduğu, davacının bu miktar için davalı hakkında icra takibi yapmakta ve iş bu davayı açmakta haklı ve hukuki yararının bulunduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne, .... İcra Müdürlüğü"nün 2014/1575 sayılı takip dosyasında davalının 8.392,65 USD"nin fiili ödeme günündeki TC. Merkez Bankası efektif satış kuru üzerinden hesaplanacak TL karşılığına yönelik itirazının iptali ile takibin devamına, fazlaya ilişkin istemin reddine, %20 icra inkar tazminatı tutarı 3.785,25 TL"nin davalıdan tahsili ile davacıya ödenmesine karar verilmiş, hüküm davalı vekilince temyiz edilmiştir.




Davacı satış ilişkisinde fazladan ödediği bedelin iadesi için icra takibi başlatmış, davalı mahkemeye sunduğu cevabında, bu ödemelerin vade farkı alacağına mahsuben tahsil edildiğini savunmuştur. Mahkemece alınan bilirkişi raporunda, vade farkına ilişkin bir sözleşmenin olmadığı ve taraflar arasında uygulamanın da bulunmadığı bildirilmiş, mahkemece bu rapor uyarınca davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Ancak mahkemenin de kabulünde olduğu üzere vade farkı alacağının varlığının davalı satıcı tarafından kanıtlanması gerekir. Davalı bilirkişi raporuna itirazında delil listesi ekindeki belgelerin de incelenmesi talebi ile rapora itiraz etmiştir. Mahkemece sipariş formu varsa bu istenilip ayrıca delil listesi ekinde mahkemeye sunulan belgeler üzerinde davalının itirazını karşılayacak mahiyette bilirkişi incelemesi yaptırılıp sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmamış, mahkeme kararının bozulması gerekmiştir.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün davalı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 08.02.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.







Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi