Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/3745
Karar No: 2014/7916
Karar Tarihi: 10.04.2014

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2013/3745 Esas 2014/7916 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Trabzon 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen bir davada, taşınmaz üzerinde bulunan muhdesatın aidiyetinin tespiti istenmiştir. Mahkeme, davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak Yargıtay'ın bu kararı incelenmesi istendiğinde, yapılan araştırma ve delillerin yeterli olmadığı ortaya çıkmıştır. Aidiyet tespiti davalarının uygulama alanı sınırlıdır ve eda davası açılması mümkündür. Taraflar arasında derdest bir ortaklığın giderilmesi davası bulunmadığı sürece, bu tür davalarda hukuki bir yararın bulunmadığı kabul edilmektedir. Bu nedenle, dava şartlarının varlığı araştırılmadan hüküm verilemez. Mahkeme tarafından yapılan bu eksik araştırma ve soruşturma nedeniyle, davanın kabul edilmesi isabetsiz olarak kabul edilmiş ve hüküm bozulmuştur.
Kanun maddeleri: Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) madde 125, 149.
7. Hukuk Dairesi         2013/3745 E.  ,  2014/7916 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Trabzon 1. Asliye Hukuk Mahkemesi
    Tarihi : 28/03/2012
    Numarası : 2011/114-2012/89

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davacı tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    Dava taşınmaz üzerinde bulunan muhdesatın aidiyetinin tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş ise de, yapılan araştırma ve soruşturma, toplanan deliller hüküm vermeye yeterli değildir.
    Aidiyet tespiti davaları kendine özgü davalardan olup dava sonucunda istihsal edilecek ilamın icra ve infaz kabiliyeti bulunmamaktadır. Bunun doğal sonucu olarak bu davaların uygulama alanı sınırlıdır. Taşınmaz üzerinde bulunan muhdesat yönünden derdest ortaklığın giderilmesi davası ya da kamulaştırma işlemi bulunmadığı takdirde bu dava görülemez. Kural olarak, öğretide ve yerleşik Yargıtay uygulamasında bu tür davalar yönünden eda davası açılmasının mümkün olduğu hallerde, tespit davası açılmasında hukuki bir yararın bulunmadığı kabul edilmiştir.
    Bu hukuksal olguların ışığı altında duraksamasız belirtmek gerekirse hukuki yarar dava koşuludur.
    Öte yandan; öğretide ve uygulamada kararlılık kazanan görüşlere göre davada yöntemine uygun biçimde taraf koşulunun oluşturulmamış olması başlı başına bozma nedenidir. Muhtesat aidiyetinin tespiti davalarında ortaklığın giderilmesi davasının yargılaması sırasında muhtesatın davacı tarafça meydana getirildiği açıkça kabul edenler dışında kalan ve muhtesatın üzerinde bulunduğu taşınmazda paydaş olan tüm tapu maliklerinin davada taraf olmaları zorunludur.
    Ne var ki taraflar arasında görülmekte olan derdest bir ortaklığın giderilmesi davası bulunup bulunmadığı araştırılmadığı gibi, var ise dosyanın aslı veya onaylı örneği de getirtilmediğinden davada hukuki yarar bulunup bulunmadığı ve tapuda kayıt maliki olarak gözüken kişinin mirasçıları olduğu belirtilen ve davada yer alan taraflar dışında başka mirasçısının olup olmadığı varsa diğer mirasçı paydaşların ortaklığın giderilmesi davasının yargılaması sırasında davaya konu muhtesatların davacı tarafa ait olduğunu kabul edip etmedikleri anlaşılamamaktadır.
    Hal böyle olunca davada dava şartı olan hukuki yararın var olup olmadığı ve taraf koşulunun oluşup oluşmadığı belli değildir. Hukuki yarar ve taraf koşulu kamu düzenine ilişkin olup mahkemece kendiliğinden araştırılması gerekir. Bu hususlar belirlenmeden eksik araştırma ve soruşturma ile hüküm verilemez. O halde, öncelikle taraflar arasında ortaklığın giderilmesine ilişkin bir dava bulunup bulunmadığı araştırılmalı, derdest bir dava olmadığının anlaşılması halinde davanın hukuki yarar yokluğundan reddine karar verilmeli, görülen bir dava var ise getirtilmeli ve muhtesatların davacı tarafa ait olduğunu kabul etmeyen başka paydaşlar bulunuyorsa bunların, ölmüş iseler mirasçılarının davada taraf olmalarının zorunlu olduğu düşünülerek davada taraf olarak yer almaları sağlanmalı, yargılamaya geldiklerinde davaya karşı diyecekleri, delilleri sorulup saptanmalı, gösterecekleri deliller toplanmalı, toplanan ve toplanacak tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre bir hüküm verilmelidir.
    Mahkemece bu doğrultuda bir araştırma yapılmaksızın yazılı şekilde hüküm verilmesi isabetsiz olduğu gibi, kabule göre de; davanın kabul edilmesine rağmen karar ve ilam harcı ile yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılması dahi isabetsiz, davacı tarafın temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde davacıya iadesine, 10.04.2014 gününde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi