Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/7579
Karar No: 2013/1709
Karar Tarihi: 13.03.2013

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2012/7579 Esas 2013/1709 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davanın konusu, eser sözleşmesinden kaynaklanan alacak talebinin reddi üzerine yapılan temyizdir. Davacı, davalının sözleşmede belirlenen özelliklere sahip olmayan makineleri teslim ettiğini iddia ederek, ayıpsız misli ile değiştirilmesine ya da makine bedelinden indirilmesine ve cezai tazminatın ödenmesine karar verilmesini talep etmiştir. Mahkeme, davacının iddialarını dinlememiş ve davanın reddine karar vermiştir. Ancak Yargıtay, yapılan hukuki değerlendirmede yanılgıya düşülerek davanın tümüyle reddine karar verildiğini belirterek, ek rapor alınarak bakım onarım gerektiren makineler için bedelden indirimi gereken miktarın belirlenmesi ve sonucuna göre karar verilmesi gerektiğini ifade etmiştir. Kararda, eser sözleşmesinde iş sahibine teslim edilen eserde varlığı ileri sürülen açık ayıpların BK’nın 359, gizli ayıpların ise BK’nın 362. maddesinde öngörülen sürelerde yükleniciye ihbar edilerek BK’nın 360. maddesinde ifade edilen haklardan yararlanılması mümkündür. Ancak, sözleşmede garantiye ilişkin hüküm bulunması halinde garanti süresi içinde kalmak kaydıyla ayrıca ayıp ihbarında bulunma şartı yoktur. Kararın dayandığı diğer delillerle yasaya uygun gerektirici nedenler ve kanun
15. Hukuk Dairesi         2012/7579 E.  ,  2013/1709 K.

    "İçtihat Metni"


    Mahkemesi :Asliye Hukuk Hakimliği


    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün duruşmalı olarak temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen günde davacı vekili Avukat ... ile davalı vekili Avukat ... geldi. Temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan taraflar avukatları dinlendikten sonra eksiklik nedeniyle mahalline iade edilen dosya ikmâl edilerek gelmiş olmakla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan alacak talebine ilişkin olup mahkemece davanın reddine dair verilen karar davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2-Davacı davasında, taraflar arasında düzenlenen sözleşmeye göre davalının CD 300 bonbon şeker üretim hattı, sargı makinesi satış ve montajını üstlendiğini, ancak davalı tarafından getirilen makinelerin sözleşmede belirtilen nitelikleri taşımayıp ayıplı olduğunu belirterek ayıpsız misli ile değiştirilmesine, olmazsa teslim edilen makinelerin değerinin belirlenerek sözleşmede kararlaştırılan makine bedelinden indirilmesine, teslim edilmeyen buhar jeneratörünün bedelinin satış bedelinden indirilmesine, 30.000 USD cezai tazminatın davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiş, mahkemece davacının ticari satım niteliğindeki sözleşmeyi imzaladığı makinelerin sözleşmede kararlaştırılan özelliklere sahip olmadığı iddiasının dinlenemeyeceği, bu iddiasının TTK ve BK’da belirtilen sürelerde de ileri sürülmediği gerekçesi ile dava reddedilmiştir.
    Taraflar arasındaki sözleşme montajı da kapsamakla niteliği itibariyle eser sözleşmesi olup davacı iş sahibi, davalı ise yüklenicidir. Bu nedenle taraflar arasındaki ihtilâfın 818 Sayılı BK’nın 355 ve devamı maddelerine göre çözümlenmesi gerekir. Eser sözleşmesinde iş sahibine teslim edilen eserde varlığı ileri sürülen açık ayıpların BK’nın 359, gizli ayıpların ise BK’nın 362. maddesinde öngörülen sürelerde yükleniciye ihbar edilerek BK’nın 360. maddesinde ifade edilen haklardan yararlanılması mümkündür. Bu haklardan yararlanılması yapılan ayıp ihbarlarının süresinde olmasını gerektirir ise de, yanlar arasında imzalanan sözleşmede garantiye ilişkin hüküm bulunması halinde garanti süresi içinde kalmak kaydıyla ayrıca ayıp ihbarında bulunma şartı yoktur.

    Somut olayda mahkemece alınan 06.11.2008 tarihli bilirkişi raporunda 800 devirde çalışması gereken makinelerin daha düşük devirde çalıştığı, bunların bakım ve onarıma ihtiyacı olduğu, şeker sarım makinesinin çalışmadığı belirtilmiş, 18.09.2009 tarihli bilirkişi raporunda da arıza ve gereksinim duyulan yedek parça konusunda davacının davalıya başvurusu konusunda belge bulunmadığı belirtilmiştir. Taraflar arasında düzenlenen sözleşmede makinenin bir yıl boyunca bakım ve onarımı davalı tarafından taahhüt edilmiş olup, davalı temyize cevap dilekçesinde de açıkladığı gibi servis ve bakım konusunda garanti verdiğini kabul etmiştir. Bu durumda bakım onarıma ihtiyacı olan makineler için davacının ayrıca ihbarına gerek olmadığı açıktır. Esasen davacı Sivas 3. Asliye Hukuk Mahkemesi"nin 2007/41 D.iş sayılı dosyada 04.05.2007 tarihinde yani teslimden itibaren bir yıllık sürede tespit yaptırıp alınan raporu davalıya tebliğ ettirmek suretiyle ihbar yükümlülüğünü de yerine getirmiştir. Bilirkişi raporlarında eserin reddi gerektiği konusunda bir açıklama bulunmadığı dikkate alındığında mahkemece yapılması gereken iş 818 Sayılı BK’nın 42. maddesi hükmü de değerlendirilmek suretiyle bilirkişilerden alınacak ek rapor ile bakım onarım gerektiren makineler için bedelden indirimi gereken miktarı belirleyip sonucuna göre karar verilmesinden ibaret iken hukuki değerlendirmede yanılgıya düşülerek davanın tümüyle reddine karar verilmesi doğru olmamış, bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Yukarıda 1.bentte açıklanan nedenlerle davacının sair temyiz itirazlarının reddine, kararın 2.bent gereğince davacı yararına BOZULMASINA, 900,00 TL vekâlet ücretinin davalıdan alınarak Yargıtay duruşmasında vekille temsil olunan davacıya verilmesine, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, 13.03.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi