Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/2073
Karar No: 2017/1288
Karar Tarihi: 09.02.2017

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2016/2073 Esas 2017/1288 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, işe iadesi ve yasal sonuçlarına hükmedilmesi için feshin geçersizliği talebinde bulunmuştur. Mahkeme, davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak, davalı tarafın feshin haklı veya geçerli nedenlere dayandığını belirten delilleri bulunmaktadır ve bu delillerin değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, feshin yazılı yapılması ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtilmesi gerektiği ve işçinin fesih öncesi savunmasının alınması gerektiği kanun maddeleri gerektirmektedir. Bu nedenlerle, temyiz olunan kararın BOZULMASINA karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri: 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. Maddesi ve 25. Maddesi.
9. Hukuk Dairesi         2016/2073 E.  ,  2017/1288 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine, işe iadesine ve yasal sonuçlarına hükmedilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I


    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı davalı firmada 13/02/2014 tarihinden itibaren çalışmaya başladığını, 30/01/2015 tarihinde ise hiç bir kusuru yokken ve iş akdine uygun olarak çalışmaya devam ederken kendisi ile çalışmak istemediklerini beyan ederek iş akdini feshettiklerini sebep olarak ta işveren çalışma ortamının huzurunu bozduğunu beyan ettikleri ancak kendisinin iş huzurunu bozmadığını gayet düzenli ve özenli çalıştığını hatta kendisine istifa etmesi için aşırı baskı uygulandığını beyan ederek işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, müvekkili şirketin kuruluşu olan “ ... Çocuk Dünyası” 4-14 yaş arası çocuklara simülasyon alanlar ve çeşitli aktiviteler kapsamında hizmet veren bir kurum olduğunu, kurumun çocuklara hizmet vermesi nedeniyle çalışanların güvenlik ve kalite standartlarına uygun bir çalışma anlayışı ile hareket etmesinin son derece hassas olduğunu, 27.12.2014 tarihinde davacının yasaklandığı güvenlik talimatlarıyla sabit olan ve önünde engelleyici sınır çizgisi bulunan yangın kapısını açarak yangın alarmının devreye girmesine çocukların ve şirket çalışanlarının yangın gerçekleştiği hususunda ciddi derecede panik yaşanmasına ve kargaşa oluşmasına sebebiyet verdiğini, 10.01.2015 tarihli deprem simülasyon odası kamera kayıtlarına göre davacının kendisine verilen eğitim ve talimatlara aykırı hareket ettiği nitekim bu konuda müşterinin şikayet elektronik postası gönderdiğini, davacının iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğini savunarak davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 19. Maddesi gereğince fesih bildiriminin yazılı yapılması ve fesih sebebinin açık ve kesin bir şekilde belirtilmesi gerektiği, fesih bildirimi ibraz edilmişse de, fesih bildiriminin davacı tarafından imzadan imtina edildiği belirtilmesine rağmen bu duruma ilişkin tutanak tanıkları gösterilmediği ve imzalarının alınmadığı bu durumda feshin yazılı olarak yapıldığının söylenemeyeceği, ayrıca fesih sebebinde davacının hangi talimatlara itaatsizlik ettiği, çalışma ortamını ne şekilde bozduğu, işin gereklerini yerine getirmede beklenen seviyenin ne olduğu şirket itibarının ne suretle ve ne şekilde zedelendiğinin açıklanmadığı, fesih sebebinin açık ve kesin olarak gösterildiğini söylemenin mümkün olmadığı, cevap dilekçesinde belirtilen 27.12.2014 tarihindeki yangın alarmının devreye girmesine davacının sebebiyet vermesiyle ilgili olayda savunmasının sunulmadığı gerekçesiyle feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    Taraflar arasındaki uyuşmazlık, davacının iş sözleşmesinin feshinin haklı veya geçerli nedene dayanıp dayanmadığı toplanmaktadır.
    4857 sayılı İş Kanunu"nun 19. maddesi uyarınca aynı yasanın 18. maddesi kapsamında kalan işçinin iş sözleşmesinin geçerli nedenle feshetmek isteyen işveren, fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır. Yazılı fesih bildiri­minin de, fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde içermesi zorunludur.
    Yazılı şekil, ayrıca açıklık, aleniyet ve ispat fonksiyonu haizdir. Yazılı şekil, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18’inci maddesi uyarınca yapılacak fesihler için geçerlilik şartı olarak aranmaktadır. Madde uyarınca, işveren fesih bildirimini yazılı yapmak zorunda olduğu gibi fesih sebeplerini de yazılı olarak göstermek zorundadır. Buna karşılık, aynı Kanun’un 25’inci maddesinde öngörülen işverenin haklı nedenle derhal feshinde yazılı şekil şartı aranmamaktadır. “Geçerli bir sebep” yazılı fesih bildirimi ile belirtme zorunluluğu, “iş güvencesi kapsamı içindeki işçiler için zorunludur. (Dairemizin 23.06.2008 gün ve 2007/41025 Esas, 2008/17104 Karar sayılı ilamı).
    Somut uyuşmazlıkta davalı işveren davacının doğruluk ve bağlılık yükümlüğüne aykırı hareket ettiğini belirterek bu konuda bir kısım tutanaklar, kamera kaydı ve bir elektronik posta yazışması sunup iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğini savunmaktadır. Davalı işveren haklı feshe dayandığından 4857 sayılı İş Kanunu uyarınca feshin yazılı yapılması gerekmediği gibi işçinin fesih öncesi savunmasının da alınmasına gerek yoktur. Bu bakımdan mahkemece davacının iş sözleşmesinin feshinin yazılı yapılmadığı, fesih öncesi savunması alınmadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmesi hatalıdır.
    Ayrıca davalı feshin haklı veya geçerli olduğunu ispat yolunda dört tanık bildirmiştir. Ancak mahkemece 02.07.2015 tarihli celsede davalı tarafa tanık listesinden seçeceği iki tanığa davetiye çıkarılması yönünde ara kararı alınmıştır. Davalı delil listesinde gösterdiği tanıklardan açıkça vazgeçmediği halde ara kararla tanık sayısının sınırlanması ve ayrıca iki davalı tanığına dinlenmeleri için tebligat yapıldığı halde bunlarında dinlenmemesi 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 27. maddesinde yer alan hukuki dinlenilme hakkının ihlalidir.
    Mahkemece yapılması gereken davalının gösterdiği tanıkların dinlenmesi için usulü işlemler yapılıp beyanları alınmalı ve dosyada yer alan tüm belgeler değerlendirilerek feshin haklı veya geçerli nedene dayanıp dayanmadığı yönünde bir karar verilmelidir. Yazılı şekilde karar verilmesi bozma nedenidir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenlerden dolayı BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 09/02/2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi