Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/2192
Karar No: 2013/1402
Karar Tarihi: 28.02.2013

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2012/2192 Esas 2013/1402 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, imalat işi ile ilgili olarak montajı yapılmamış malzemelerin bedellerinin tahsili istemiyle açılmış, mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Dava dosyasındaki belgeler ve deliller incelendikten sonra malzemelerin taşınması ve nakliye işlemlerinin davacı şirketin yüklediği bir sorumluluk olduğu sonucuna varılmıştır. Ancak davacı şirket, sözleşme hükümlerine uymamış olduğu için davalıdan gönderilmemiş olan malzemelerin bedellerinin tahsiline hak kazanamaz. Bu nedenle mahkemece, davacı şirketin yükümlülüğünü yerine getirerek göndermediği malzemeler yönünden bedele hak kazanması mümkün olmadığına karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- Borçlar Kanunu, Madde 115
- Türk Ticaret Kanunu, Madde 541
15. Hukuk Dairesi         2012/2192 E.  ,  2013/1402 K.

    "İçtihat Metni"



    Mahkemesi :Ticaret Mahkemesi


    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiş davalı vekili tarafından duruşmalı olarak istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen günde davacı vekili gelmedi. Davalı vekili Avukat ....geldi. Temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan davalı avukatı dinlendikten sonra vaktin darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması başka güne bırakılmıştı. Bu kere dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -


    Dava, yapılan imalât ile montajı yapılmamış malzemelerin bedellerinin tahsili istemiyle açılmış, mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, karar taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalı iş sahibinin aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2-Taraflar arasındaki 17.08.2002 tarihli sözleşme davalıya ait idare binasının girişinin ve çatısının perde duvar yapım işine, 13.09.2002 tarihli sözleşme ise çatı katı ilâve işlerine ilişkindir. Davacı yüklenici iş bedelinin ödenmeyen kısmı ile montajı yapılmamış olan malzeme bedellerinin tahsilini istemektedir.
    Taraflar arasındaki 17.08.2002 tarihli sözleşmenin “yüklemeler” başlıklı 14. maddesi ve montaj işleri ile ilgili 16.10 maddesi dikkate alındığında, malzemelerin ekipman ve makinelerin ...’a nakliye yükümlülüğünün davacı şirkette olduğu anlaşılmaktadır. Davacı şirket ....’a gönderdiği malzemeler dışında, Türkiye’de bulunan göndermediği malzemelerin de bedellerinin tahsilini istemiştir. Davacı şirket yükümlülüğünde olmasına rağmen ....’a göndermediği malzemelerin bedellerinin davalıdan tahsilini isteyemez. Bunun nedeni yüklenici şirketin 17.08.2002 tarihli sözleşmenin 14. ve 16.10 maddesindeki yükümlülüklerini yerine getirmemiş olmasıdır. Taraflar arasındaki 13.09.2002 tarihli sözleşmede de 17.08.2002 tarihli sözleşmedeki maddelerin geçerli olacağı kararlaştırıldığına göre, bu kural, 13.09.2002 tarihli sözleşme yönünden de geçerlidir. Taraflar arasındaki 09.10.2002 tarihli diğer sözleşme yönünden gönderilmemiş malzeme bulunmamaktadır.
    Bu durumda mahkemece, davacı şirketin yükümlülüğünü yerine getirerek ....’a göndermediği malzemeler yönünden bedele hak kazanması mümkün değildir. Mahkemece bu konuda yanılgıya düşülerek, bilirkişi raporu doğrultusunda ....’a gönderilmeyen malzemeler yönünden de malzeme bedelinin tahsiline karar verilmesi doğru olmamıştır.
    3-Davacı yüklenici şirketin temyiz itirazına gelince; davacı vekili noter ve tercüme giderlerinin kendileri tarafından yapıldığını iddia ederek, bu konudaki belge fotokopilerini dosyaya koymuştur. Mahkemece davacı şirket tarafından yapılan yargılama giderleri hesaplanırken bu belge fotokopileri dikkate alınmamıştır. Davalı vekili tarafından belge fotokopilerine itiraz olursa asılları dosyaya getirtilmek suretiyle belgeler değerlendirilerek, yargılama giderlerine dahil edilip edilmeyeceğinin düşünülmemesi de hatalı olmuştur.
    Yapılacak iş; yukarıda ikinci bentte yapılan açıklamalar doğrultusunda karara dayanak yapılan rapor ve ek raporları veren bilirkişi kurulundan ek rapor alınmasından, sonucuna göre değerlendirme yapılıp hüküm kurulmasından davacı yüklenici vekilinin temyizi nedeniyle yargılama giderlerine ilişkin yukarıda üçüncü bentte yapılan bozma gereğinin yerine getirilmesinden ibarettir.
    Kararın bu nedenlerle bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle davalının sair temyiz itirazlarının reddine, kararın ikinci bent uyarınca davalı, üçüncü bent uyarınca davacı yararına BOZULMASINA, 990,00 TL duruşma vekâlet ücretinin davacı şirketten alınarak Yargıtay duruşmasında vekille temsil olunan davalı iş sahibine verilmesine, Yargıtay duruşmasında vekille temsil edilmediğinden davacı şirket yararına vekâlet ücreti takdirine yer olmadığına, ödedikleri temyiz peşin harçlarının istek halinde temyiz eden taraflara geri verilmesine, 28.02.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi