Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/9629
Karar No: 2017/1011
Karar Tarihi: 31.01.2017

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/9629 Esas 2017/1011 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, davalı işverenden kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, maaş, fazla mesai ücreti, genel tatil ücreti ve yıllık izin ücreti alacaklarının tahsili için dava açmıştır. Mahkemece yapılan yargılama sonucunda davanın kısmen kabulüne karar verilmiş ve davalı taraf kararı temyiz etmiştir.
Kararda, işçinin yıllık izin ücreti alacağı konusunda uyuşmazlık olduğu belirtilmiştir. İş Kanunu'nun 59. maddesinde, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, işçiye kullandırılmayan yıllık izin sürelerine ait ücretlerin son ücret üzerinden ödeneceği hüküm altına alınmıştır. Yıllık izin hakkının ücrete dönüşmesi için iş sözleşmesinin feshi şarttır. Yıllık izinlerin kullandırıldığı noktasında ise ispat yükü işverene aittir. İşveren yıllık izinlerin kullandırıldığını imzalı izin defteri veya eşdeğer bir belge ile kanıtlamalıdır.
Mahkemece yapılan hesaplama sonucunda davacının 3 dönem halinde toplam 42 gün yıllık izin kullandığı tespit edilmiştir. Ancak,
9. Hukuk Dairesi         2015/9629 E.  ,  2017/1011 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA :Taraflar arasındaki, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile maaş, fazla mesai ücreti, genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti alacaklarının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hüküm süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davalı avukatınca istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 31/01/2017 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davalı adına Avukat ... ile karşı taraf adına Asil ... geldiler. Duruşmaya başlanarak hazır bulunanların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı asil; davalı yanında 12.10.1999- 26.11.2012 tarihleri arasında, temizlik işçisi olarak, brüt 924,83TL ücret ile çalıştığını, fazla mesai ücretlerinin ödenmediğini, normal çalışmanın 06:00-15:00 saatleri arasında olduğunu fakat çoğu zaman saat 23:00"e kadar çalıştığını, bayram ve resmi tatil günleri çalışma olduğunu ve ücretinin ödenmediği ileri sürerek; kıdem ve ihbar tazminatları ile ücret, fazla çalışma, genel tatil ve yıllık izin ücreti alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    B) Davalı Vekilinin Cevabının Özeti:
    Davalı vekili; davalı ile işin gereği olarak birer yıl süreli belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışılmasına rağmen davacının iş sözleşmesinin belirsiz süreli olduğu iddiası ile dava açtığını, davalının ... Belediyesinin taşeronu olduğunu ve davaya belediyenin de dahil edilmesi gerektiğini, davalı şirketin kuruluş tarihinin 2003 yılı olduğunu ve davacının 1999 yılına ilişkin işe giriş iddiasının doğru olmadığını, davacının 01.01.2010 yılında işe başladığını, davacının 26.11.2012 tarihinde istifa ederek işten ayrıldığını ve bu sebeple kıdem ve ihbar tazminatı talep hakkının olmadığını, genel tatil ve fazla çalışma ücretleri ki eğer çalışma var ise bordroda tahakkuk ettirilip ödendiğini ve ücretli izinlerini kullandığını savunarak; davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Karar süresinde davalı vekilince temyiz edilmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara, delillerin taktirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    2- Davacı işçinin yıllık izin ücreti alacağının bulunup bulunmadığı, taraflar arasında uyuşmazlık konusudur.
    4857 sayılı İş Kanununun 59 uncu maddesinde, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, işçiye kullandırılmayan yıllık izin sürelerine ait ücretlerin son ücret üzerinden ödeneceği hükme bağlanmıştır. Yıllık izin hakkının ücrete dönüşmesi için iş sözleşmesinin feshi şarttır. Bu noktada, sözleşmenin sona erme şeklinin ve haklı nedene dayanıp dayanmadığının önemi bulunmamaktadır.
    Yıllık izinlerin kullandırıldığı noktasında ispat yükü işverene aittir. İşveren yıllık izinlerin kullandırıldığını imzalı izin defteri veya eşdeğer bir belge ile kanıtlamalıdır.
    Hükme esas alınan bilirkişi raporu incelendiğinde, davacının 3 dönem halinde toplam 42 gün yıllık izin kullandığı tespiti ile hesaplama yapıldığı anlaşılmaktadır.
    Ancak, dosya içerisinde yer alan ve davalı işverence sunulan yıllık izin cetvelinde, bilirkişinin raporunda belirttiği bu 3 dönemin dışında; davacının, 08.09.2012-24.09.2012 tarihleri arasında da yıllık izin kullandığı görülmektedir.
    Mahkemece söz konusu belge davacı asile gösterilerek, 08.09.2012-24.09.2012 tarihleri arasında izin kullanıp kullanmadığı ve imzanın kendisine ait olup olmadığı sorulmalı ve gerekli araştırmalar yapılarak sonuca gidilmelidir.
    Eksik araştırma ve inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalıdır.
    F)SONUÇ:
    Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepden dolayı BOZULMASINA, davalı yararına takdir edilen 1.450.00 TL duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 31.01.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi