Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/7168
Karar No: 2017/983
Karar Tarihi: 26.01.2017

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/7168 Esas 2017/983 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve fazla mesai ücreti alacaklarının ödenmesi için davalı işverene dava açtı. Yerel mahkeme davacının lehine karar verdi. Ancak davalı işveren temyiz etti. Yüksek Mahkeme kararında, davacının işten çıkarılma nedeninin doğru olduğu ve fazla mesai ücretlerinin ödendiği belirtildi. Ayrıca, raporda yanlış hesaplamalar yapıldığı ve hükmedilen miktarların net mi yoksa brüt mü olduğunun belirtilmemesinin hatalı olduğu vurgulandı. Kararın dayandığı kanuni gerektirici sebepler ise İş Kanunu'nun 485. maddesi (kıdem tazminatı), 485. madde (ihbar tazminatı) ve 63. madde (fazla mesai ücreti) olarak belirtildi.
9. Hukuk Dairesi         2015/7168 E.  ,  2017/983 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile fazla mesai ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı; davalı işverene ait işyerinde 19.08.2004-11.10.2012 tarihleri arasındaki dönemde, en son supervisor operasyon sorumlusu olarak çalıştığını, son ücretinin net 1.116,00 TL olduğunu, iş akdinin haksız nedenle feshedildiğini iddia ederek, kıdem ve ihbar tazminatı ve fazla mesai alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı; Davacının işyerinde 25.09.2004 tarihinde işe başladığını, iş akdinin haklı nedenle feshedildiğini, davacı işçinin şef olarak çalışırken görevi alanına giren yerlerde, eşi dahil bir çok işçiye çalışılmadığı halde çalışılmış gibi puantaj yazdığının şirket tarafından 08.10.2012 tarihinde yapılan kontrolle tespit edildiğini, davacının savunmasında usulsüzlüğü kabul ettiğini, bunun üzerine davacının iş akdinin haklı nedenle süresinde feshedildiğini, davacının fazla mesai ücretlerinin ödendiğini savunarak davanın reddini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davacı işçinin 09.10.2012 tarihli savunması içeriğinden ve dosyadaki bilgi ve belgelerden, ... isimli firmadan spor salonunun temizliği için kiralanan lift, spor salonunun kapısından girmediği için temizlik yapılamadığı halde, buraya kadar gelen liftler için ödenmek zorunda kalınan 400 TL’nin karşılanabilmesi için 15-16 Eylül tarihlerinde söz konusu spor salonunda çalıştırılan işçilerin yevmiyelerine fazladan 6 yevmiye yazıldığı, bu işlemi yapanın davacı olduğu, açıklandığı şekliyle feshe konu edilen bu eylemin doğruluk ve bağlılığa uymayan davranış olup işverenin fesihte haklı olduğu anlaşılmaktadır. Bu itibarla davacı işçinin kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi yerine kabulü hatalıdır.
    3-Davacı dava dilekçesinde mesaiye saat 08.30’da başlayıp 18.00’da bıraktığını açıklamış, bilirkişi de hesap raporunda bu husus doğru belirlenmekle birlikte, ara dinlenmesi düşülmeksizin belirlenecek olan mesaiyi 9,5 saat yerine 10 saat olarak belirleyip ara dinlenmesini buna göre düşmüş, sonuç itibariyle de günlük çalışmayı 30 dakika fazla hesaplamıştır. Hatalı rapora itibar ile karar verilmesi isabetsizdir.
    4- Hükmedilen miktarların net mi yoksa brüt mü olduğunun hükümde belirtilmemesinin infazda tereddüde yol açacağının düşünülmemesi de hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 26.01.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi