Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/472
Karar No: 2021/964
Karar Tarihi: 09.02.2021

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2020/472 Esas 2021/964 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı Anonim Türk Sigorta Şirketi, çift taraflı trafik kazasında bulunan davacıların desteğinden yoksun kalma tazminatını ödememekte direnince davacılar tazminat davası açmıştır. Mahkeme, yapılan delil değerlendirmeleri sonucu davanın kısmen kabul edilmesine karar vermiştir. Davalı şirket, karara itiraz etmiştir. Ancak Yargıtay kararı, kesin hüküm niteliği taşıdığı gerekçesiyle davalı şirketin temyiz dilekçesi reddedilmiştir.
Kanun maddeleri olarak, TBK 51. ve 52. maddeleri (818 sayılı BK 43-44 mad.) tazminatın kapsamını ve ödenme biçimini düzenlemektedir. TBK 51. maddeye göre hakim, tazminatın kapsamını ve ödenme biçimini, kusurun ağırlığına göre belirleyecektir. Daha sonra müterafik kusur indirimi yapılacak, ödemeler düşülecek ve güncellenen değerler hesaplanarak son tazminat miktarı belirlenecektir.
17. Hukuk Dairesi         2020/472 E.  ,  2021/964 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tazminat davası üzerine yapılan yargılama sonunda, kararda yazılı nedenlerle davanın kısmen kabulüne ilişkin verilen hüküm davalı ... Anonim Türk Sigorta Şirketi vekili tarafından yasal süresi içerisinde temyiz edilmekle dosya incelendi, gereği düşünüldü;
    -K A R A R-
    Davacılar vekili, 28.01.2014 tarihinde meydana gelen çift taraflı trafik kazasında davalı ..."ye sigortalı araçta yolcu olarak bulunan davacıların desteği ..."ın vefat ettiğini belirterek her bir davacı için 100,00"er TL destekten yoksun kalma tazminatının davalı ...Ş"den, 100,00"er TL destekten yoksun kalma tazminatının davalı ... Anonim Türk Sigorta Şirketinden tahsilini talep etmiştir.
    Davalılar, davanın reddini savunmuşlardır.
    Mahkemece, bozma ilamına uyularak yapılan yargılamada davanın kısmen kabulü ile davacı ... için 203,67 TL, ... için 2.204,65 TL, ... için 4.818,60 TL olmak üzere toplam 7.226,92 TL"nin ödeme tarihi olan 03/06/2014 tarihinden itibaren işleyecek ticari faizi ile birlikte davalı ... Anonim Türk Sigorta Şirketi"nden tahsiline; davalı ... yönünden bozma öncesi verilen karar kesinleştiğinden yeniden hüküm kurulmasına yer olmadığına karar verilmiş; hüküm, davalı ... Anonim Türk Sigorta A.Ş. vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-6100 sayılı HMK"nun geçici 3/2. maddesi delaletiyle 1086 sayılı HUMK"nun 427. maddesinde öngörülen kesinlik sınırı 01.01.2019 tarihinden itibaren 3.200,00 TL’ye çıkarılmıştır.
    Temyize konu karar anılan Yasanın yürürlüğünden sonra verilmiş olup davacılar ...ve Vedat lehine hükmedilen maddi tazminatlara dair karar temyiz eden davalı yönünden kesin niteliktedir. Kesin olan kararların temyiz istemleri hakkında mahkemece bir karar verilebileceği gibi, 1.6.1990 gün 3/4 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca Yargıtay’ca da temyiz isteminin reddine karar verilebileceğinden davalı ... Anonim Türk Sigorta Şirketi vekilinin davacılar ... ve ... lehine hükmedilen maddi tazminata ilişkin temyiz dilekçesinin reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Dosya içeriğine, toplanıp değerlendirilen delillere, bozmaya uygun karar verilmiş olmasına göre, davalı ... Anonim Türk Sigorta Şirketi vekilinin yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı ... Anonim Türk Sigorta Şirketi vekilinin davacılar ... ve ... lehine hükmedilen maddi tazminatlara ilişkin temyiz dilekçesinin mahkeme hükmünün kesin olması nedeniyle REDDİNE, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı ... Anonim Türk Sigorta Şirketi vekilinin sair temyiz itirazlarının reddi ile usul ve yasaya uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda dökümü yazılı 205,65 TL kalan onama harcının temyiz eden davalı ... Anonim Türk Sigorta Şirketinden alınmasına 09/02/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    - KARŞI OY -
    Dava, trafik kazasından kaynaklanan destek tazminatı talebine ilişkindir.
    Tazminatın kapsamını belirleme biçimi ve tazminattan yapılacak indirimler ve sıralaması TBK 51 ve 52. (818 sayılı BK 43-44 mad) maddelerinde düzenlenmiştir.
    TBK"nın 51. maddesine (BK 43. mad.) göre hâkim, tazminatın kapsamını ve ödenme biçimini, durumun gereğini ve özellikle kusurun ağırlığını göz önüne alarak tazminatı belirleyecektir. Hakim tarafların kusur durumunu dikkate alarak tazminatın kapsamını belirledikten sonra bir menfaat karşılığı olmayan hatır için taşıma varsa hatır indirimi yapılacak, ayrıca zarar gören zararın artmasına sebep olmuş ya da zarar doğuran fiile rıza göstermiş ise Yargıtay kararlarında yerleşmiş olduğu üzere tazminattan müterafik kusur indirimi yapılarak nihai zarar ve ödenmesi gereken tazminat belirlenecek, son olarak da davadan önce yapılan ödemenin güncellenen değeri düşülecektir. İlgili kanun maddeleri incelendiğinde yapılan ödemeler bir indirim nedeni olarak gösterilmemiştir. Kaldı ki ödemeler tazminatı belirlemede bir indirim sebebi olmayıp Yargıtay uygulamaları ile artık yerleşik hale geldiği gibi borcu söndüren bir nitelik taşımaktadır.
    Somut olayda; davacıların murisi araçta yolcu iken vefat etmiş olup davacı tarafa davadan önce davalı tarafından ödeme yapılmıştır. Mahkemece destekten yoksun kalma tazminatı hesaplanmış, sonra davadan önceki ödeme güncellenerek düşülmüş, bundan sonra BK 43. maddede düzenlenen müterafik kusur indirimi yapılmıştır. Yukarıdaki açıklamalar ışığında mahkemece önce müterafik kusur indirimi yapılıp, daha sonra güncellenen ödemenin düşülmesi gerektiğinden hükmün bozulması gerektiği kanaatinde olduğumuzdan, bu temyiz nedenini reddeden sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyoruz.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi