Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/9423
Karar No: 2014/7321
Karar Tarihi: 03.04.2014

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2013/9423 Esas 2014/7321 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı tarafın haksız eylemi sonucu davacı tarafın işyeri ve malları zarar görmüş ve davacı bu zararın tazminatını talep etmiştir. Mahkeme, davayı kısmen kabul etmiş ve tazminatın bir kısmını ödenmesine hükmetmiştir. Ancak, davacı tarafın bilirkişi raporuna itiraz ettiği ve mahkemenin bu itirazı dikkate almadan aynı bilirkişiden ek veya farklı bir rapor almadan karar verdiği belirtilmektedir. Bu nedenle, delillerin tam olarak toplanmadığına ve eksik inceleme ile hüküm verilemeyeceğine karar verilmiştir. Mahkeme, yeterli ve denetime açık bir rapor alınarak tüm deliller birlikte değerlendirilmeli ve uygun bir karar verilmelidir. Kararda geçen kanun maddeleri ise belirtilmemiştir.
Not: Yukarıdaki özet, yalnızca bir algılama yardımcısı olarak sunulmuştur. Bu nedenle, kesin bir yargı veya hukuki görüş niteliği taşımamaktadır.
7. Hukuk Dairesi         2013/9423 E.  ,  2014/7321 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Kocaeli 4. Sulh Hukuk Mahkemesi
    Tarihi : 16/11/2011
    Numarası : 2010/1370-2011/1475

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay"ca incelenmesi davacı tarafça istenilmiş olup, temyiz isteminin süresinde olduğu anlaşılmakla; dosya incelendi, dosyadaki belgeler okundu. Gereği görüşüldü:
    Dava haksız fiilden kaynaklanan maddi tazminat istemine ilişkindir.
    Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiş ise de, yapılan araştırma ve soruşturma hüküm vermeye yeterli değildir.
    Hemen belirtmek gerekir ki; ancak çözümü özel veya teknik bir bilgiyi gerektiren hallerde bilirkişi oy ve görüşünün alınmasına karar verilebilir. Hakim, bilirkişi raporunu yeterli görmezse bilirkişiden ek rapor alabileceği gibi, gerçeğin ortaya çıkması için yeni bir bilirkişi incelemesi de yaptırabilir. Bilirkişi raporuna itiraz edilmesi halinde, itirazların yerinde olup olmadığının değerlendirilmesi de özel ve teknik bir bilgiyi gerektireceğinden hakim itirazı kendisi değerlendiremez ve ek rapor almadan veya yeni bir bilirkişi incelemesi yaptırmadan hüküm veremez.
    Somut olaya gelince; yargılama sırasında alınan bilirkişi raporuna karşı davacı tarafın itiraz ettiği, davacıya ait işyerinin ve dava konusu zarar gören malların niteliği dikkate alındığında davacı tarafça bilirkişi raporuna yapılan itirazın haklı ve yerinde olduğu anlaşılmaktadır. Ne var ki, mahkemece davacı tarafın bu itirazı karşılanmadan, açık bir anlatımla aynı bilirkişiden ek ya da farklı bir bilirkişiden yeni bir rapor alınmadan karar verilmiştir. Deliller tümüyle toplanmadan eksik inceleme ve soruşturmayla hüküm verilemez.
    Hal böyle olunca mahkemece az yukarıda açıklanan maddi ve hukuki olgular dikkate alınarak aynı bilirkişiden ek rapor ya da konusunda uzman yeni bir bilirkişi ya da bilirkişi kurulundan davacı tarafın itirazlarını da karşılar şekilde yeterli ve denetime açık rapor alınmalı, raporlar arasında çelişki meydana gelmesi halinde çelişkinin giderilmesi için gerekirse üçüncü kez bilirkişi incelemesi yaptırılarak çelişki giderilmeli, daha sonra toplanan ve toplanacak tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna uygun bir karar verilmelidir.
    Mahkemece böylesine bir araştırma ve soruşturma yapılmaksızın, eksik araştırma ve soruşturma ile yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsiz, davacı tarafın temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde davacıya iadesine, 03/04/2014 gününde oybirliği ile karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi