Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/4199
Karar No: 2014/7161
Karar Tarihi: 01.04.2014

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/4199 Esas 2014/7161 Karar Sayılı İlamı

7. Hukuk Dairesi         2014/4199 E.  ,  2014/7161 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Adana 5. İş Mahkemesi
    Tarihi : 17/12/2013
    Numarası : 2013/120-2013/973

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalılar vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    Davacı vekili, iş sözleşmesinin hukuka aykırı ve fesih gerekçesi olmayacak gerekçeler gösterilerek feshedildiğini, feshin gerçek nedeninin sendikal nedenler olduğunu belirterek feshin geçersizliğinin tespitine, işe iadesine, işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen süre ücreti ve diğer haklara karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı Migros T.AŞ vekili, husumetin yöneltilemeyeceğini savunurken davalı diğer şirket vekili ise iş sözleşmesinin 4857 sayılı Yasanın 25/2 fıkrası uyarınca ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranması nedeniyle haklı nedenle feshedildiğini, sendika üyeliği nedeniyle feshedildiği iddiasının ise doğru olmadığını savunarak davanın reddini istemişlerdir.
    Mahkemece, toplanan deliller uyarınca yapılan fesih işleminin geçerli nedene dayanmadığı ve feshin sendikal nedenlerle yapıldığı sonucuna varılarak davanın kabulüne karar verilmiştir.
    4857 sayılı İş Kanunu’nun 18.maddesine göre otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.
    Fesih tarihinde yürürlükte olan 2821 sayılı Sendikalar Kanunu’nun “sendikaya üye olup olmama hürriyetinin teminatı” başlıklı 31.maddesini 3.fıkrasına göre; işveren, bir sendikaya üye olan işçilerle sendika üyesi olmayan işçiler veya ayrı sendikalara üye olan işçiler arasında işin sevk ve dağıtımında, işçinin meslek iilerlemesinde, işçinin ücret, ikramiye ve primlerinde, sosyal yardım ve disiplin hükümlerinde ve diğer hususlara ilişkin hükümlerin uygulanması veya çalıştırmaya son verilmesi bakımından herhangi bir ayırım yapamaz; 5. fıkrasına göre ; işçiler, sendikaya üye olmaları ve olmamaları, iş saatleri dışında veya işverenin rızası ile iş saatleri içinde, işçi sendika veya konfederasyonlarının faaliyetlerine katılmalarından dolayı işten çıkarılamaz. Aynı maddenin 6.fıkrasına göre ise; sendika üyeliği veya sendikal faaliyetlerden dolayıiş sözleşmesinin feshi halinde ise, İş Kanununun 18,19,20 ve 21"nci madde hükümleri uygulanır. Ancak İş Kanununun 21"nci maddesinin birinci fıkrası uyarınca ödenecek tazminat işçinin bir yıllık ücret tutarından az olamaz.(6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu 25/2-3 ve 5.fıkraları)
    Dosya içeriğine göre fesih için geçerli bir nedenin varlığı davalı işverence kanıtlanmadığından mahkemece feshin geçersizliğine karar verilmiş olması isabetlidir.
    Ayrıca, davacının iş sözleşmesinin fesih tarihinin 10.01.2013; sendikaya üyelik başvurusunun 11.01.2013 ve üyelik başvurusunun kabülünün ise 14.01.2013 tarihi olduğu görülmüştür.
    Dinlenen davacı tanığı H.. Ç.., davacının sendika üyeliğinden sonra işten çıkarıldığını, işverence sendikaya üyelik çalışmalarının öğrenilmesi akabinde işten çıkarıldığını; davacı tanığı A.. U.., davacının çıkarılmadan 1 hafta önce sendikayla görüşmeye gittiğini tam örgütlenme yapılacağı zaman 1 hafta sonra işten çıkarıldığını, bir haftalık süreçte katılımlar olduğunu işverenin bunu duyması üzerine 10 kişiyi işten çıkardığını beyan ederken, davalı tanığı H.. Ö.. ve B.. Y.., davacının işten çıkmak istediğini, bunun için bahaneler aradığını, işten çıkmak isteyenlerin sendikaya gittiklerini, bu sebeple işten çıkarılıp daha fazla tazminat alabilmek için bunu yaptıklarını beyan etmiştir.
    Mahkemenin, davacının sırf sendika üyesi olduğundan hareketle feshin sendikal nedenle yapıldığının kabulü eksik incelemeye dayanmaktadır.
    Dosya içeriğine göre sendikanın yetki tespiti başvurusunda bulunup bulunmadığı ve yetki alıp almadığı ile işyerinde fesih tarihi itibari ile çalışan, sendikaya üye olan, üyelikten çekilen, üyelikten çekilenlerden çalıştırılan, işsözleşmesi feshedilen, işten çıkarılanlardan sendikalı olan ve sendikalı olup da işyerinde çalışması devam eden işçiler olup olmadığı dosya içeriğinden anlaşılamamaktadır. Ayrıca davacıya ait sendika üyelik fişi getirtilip davalı işyerinde çalışıp sendikalı iken yakın tarihlerde ya da aynı tarihte işten çıkarılan işçilerin durumları tespit edilip bu işçilerden işe iade davası açan olup olmadığı varsa söz konusu dosyaların da dikkate alınarak feshin sendikal nedene dayanıp dayanmadığı hususunun kuşkuya yer vermeyecek şekilde açıklığa kavuşturulması için belirtilen yönlerden gerekli araştırmaya gidilmeli, davalı işveren aleyhine benzer nedenlerle farklı tarihlerde açılan işe iade dosyaları da dikkate alınarak ve toplanacak deliller dosya içeriği ile yeniden bir değerlendirmeye tabi tutularak sonucuna göre bir karar verilmelidir. Eksik incelemeyle yazılı şekilde hüküm kurulması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ:Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalılara iadesine, 01/04/2014 gününde oybirliğiyle KESİN olarak karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi