Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/13487
Karar No: 2018/4524
Karar Tarihi: 18.06.2018

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2016/13487 Esas 2018/4524 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, davacı ile davalı arasındaki bir otobüs seyahati sırasında yaşanan anlaşmazlık ve davacının manevi zarar talebi üzerine açılmıştır. Mahkeme, davalıya ait otobüsün duraklama sırasında kaç dakika mola verdiği, bu hususun yolculara duyurulup duyurulmadığı, süresinden erken hareket edip etmediği, davacının zamanında otobüsün başına gelip gelmediği konularında yeterli delil bulunamadığı için davacının talebini reddetmiştir. Davacının temyiz itirazları ise haklı bulunmamıştır.
Kanun Maddeleri: Davanın reddi kararının gerekçesi olarak manevi tazminat koşullarının oluşmaması gösterilmiştir. Burada önemli olan maddeler; Borçlar Kanunu Madde 49, Madde 50, Madde 52 ve Madde 58'dir.
11. Hukuk Dairesi         2016/13487 E.  ,  2018/4524 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada ... 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nce verilen 05/11/2015 tarih ve 2014/455-2015/390 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, davacının, davalı firmanın otobüsü ile 05/12/2012 tarihinde ... Otogarı’ndan ..."ya seyahat ettiğini, ... ilçesinde 10 dakika ihtiyaç molası verildiğini, rahatsızlığı nedeniyle lavaboya gittiğini, süre bitmeden döndüğünde otobüsün yerinde olmadığını fark ettiğini, bunun üzerine taksi tutarak ... iline gittiğini, otobüsü burada yakaladığını 350,00 TL para ödediğini, valizinin ve özel eşyalarının otobüsün içinde kaldığını, yapılan bu hata yüzünden otobüs ile seyahat edemez hale geldiğini, mecburiyetten seyahat ettiğinde dahi otobüs beklemeyecek diye mola yerlerinde otobüsten inmediğini, davalı tarafın kusurlu davranışı nedeniyle maddi manevi olarak zarar gördüğünü iddia ederek 5.000.00 TL manevi tazminatın davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili, davacının iddialarının asılsız olduğunu, dinlenme tesislerinde ne kadar süre ile mola verileceği ve süre biriminden önce yerlerini almaları ve değerli eşyalarını mola esnasında yanlarına almaları aksi takdirde firmanın herhangi bir sorumluluğu olmadığı şeklinde otobüslerde molaya girilirken anons edildiğini, otobüsün hareket saati yaklaştığında tesiste güzergah ve firma ismi anonsu yapılarak otobüsün hareket saatinin geldiğinin bildirildiğini, davacının iddialarının somut delillere dayanmadığını, manevi tazminat koşulları oluşmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece iddia, savunma, tanık beyanı ve tüm dosya kapsamına göre; davalıya ait otobüsün duraklama sırasında kaç dakika mola verdiği, bu hususun yolculara duyurulup duyurulmadığı, süresinden erken hareket edip etmediği, davacının zamanında otobüsün başına gelip gelmediği, davacının otobüse binememesinde davalıya ait otobüs çalışanlarının kusurlu olduğunun ispatlanamadığı, davalıya ait çalışanların kusuru sebebiyle gecikmeye sebebiyet verilmiş olsa dahi manevi tazminat koşullarının oluşmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
    Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 6,70 TL temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 18/06/2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi