Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/1395
Karar No: 2016/9678
Karar Tarihi: 30.05.2016

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/1395 Esas 2016/9678 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalının banka ile imzaladığı sözleşme gereği kredi kartından kaynaklanan borç nedeniyle takibe alındığı, ancak davalının haksız ve kötüniyetli itirazı nedeniyle takibin durdurulduğu gerekçesiyle açılan davada, Mahkeme bankanın ihtarnamesinin Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un 10. maddesi hükmüne uygun olmadığını belirterek davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Ancak uyuşmazlıkta uygulanacak yasa Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu olduğundan mahkemenin 4077 sayılı Yasa'nın 10. ve 10/a maddelerine dayalı bilirkişi raporuna itibar edilmesinin yanlış olduğu vurgulanmaktadır. Kararda ayrıca, davalının vekili olmadığı halde lehine vekalet ücreti takdir edilmesinin de doğru olmadığı belirtilmektedir. Kararda geçen kanun maddeleri:
- Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un 10. maddesi
- Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu
19. Hukuk Dairesi         2016/1395 E.  ,  2016/9678 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Tüketici Mahkemesi
    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    - K A R A R -
    Davacı vekili, davalının müvekkili banka ile imzaladığı sözleşme gereği kendisine verilen kredi kartından kaynaklanan borç nedeniyle kredi kartı hesabı kat edilerek tebliğ edilen ihtarnameye rağmen borcunu ödemeyen davalıya karşı takibe geçildiğini ve davalının haksız ve kötüniyetli itirazı ile takibin durduğunu belirterek, davalının itirazının iptaline ve takibin aynen devamına, %40"tan az olmamak üzere icra inkar tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı, davaya cevap vermemiştir.
    Mahkemece tüm dosya kapsamı ve benimsenen bilirkişi raporu uyarınca, davacı bankanın keşide ettiği hesap kat ihtarnamesinin Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun"un 10. maddesi hükmüne uygun olmadığından muaccel olmayan alacakları için talepte bulunamayacağı, bu yönden bankanın taksitli nakit avans ve alışverişten kaynaklanan muaccel olmamış 9.752,37 TL asıl alacağı için ayrıca takip yapabileceği 18.08.2014 takip tarihi itibariyle muaccel olmuş 26.373,37 TL için itirazın iptalini talep edebileceği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne kısmen reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dava konusu uyuşmazlık 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu"na istinaden davalıya verilen kredi kartından kaynaklanmaktadır. Bu durumda uyuşmazlıkta uygulanacak yasa Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu"dur. Mahkemece hukuki tavsifte hataya düşülerek somut olayda uygulama yeri bulunmayan 4077 sayılı Yasa"nın 10. ve 10/a maddeleri uygulanarak düzenlenen bilirkişi raporuna itibar edilmesi doğru değildir. Taraflar arasında yazılı bir kredi kartı kullanım sözleşmesi olmasa dahi 5464 sayılı Yasa ile ilgili hükümlerin uygulanması gerekir. Hesabın kat edilmesi ile birlikte alacak muaccel hale gelir. Mahkemece bu hususlar göz önüne alınarak alınacak yeni bir bilirkişi raporu ile sonucuna göre karar verilmesi gerekirken dosya içeriği ile uygun olmayan bilirkişi raporu esas alınarak yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
    2-Ayrıca kabule göre de, davalının vekili olmadığı halde lehine vekalet ücreti takdiri de doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) ve (2) nolu bentlerde açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 30/05/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    .

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi