Abaküs Yazılım
16. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/14280
Karar No: 2019/8625
Karar Tarihi: 17.12.2019

Yargıtay 16. Hukuk Dairesi 2016/14280 Esas 2019/8625 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, tarla vasfıyla Hazine adına tescilli olan taşınmazın irsen intikal, satın alma ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği nedeniyle tapu iptali ve tescil istemiyle dava açmışlardır. Mahkemece, dava konusu taşınmazın kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği ile kazanılamayacağı kabul edilerek davanın reddine karar verilmiştir. Ancak, tapu sicilinde kayıtlı taşınmazların kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği ile kazanılamayacağı kabul edilmesi yanlıştır. Davanın yeniden görülmesi gerekmektedir. Kararda geçen kanun maddeleri şunlardır: 4753 sayılı Yasa, 3402 sayılı Kadastro Kanunu’nun 46/1, 14 ve devamı maddeleri.
16. Hukuk Dairesi         2016/14280 E.  ,  2019/8625 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay"ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
    Kadastro sonucu, ... Köyü çalışma alanında bulunan 105 ada 18 parsel sayılı 30.013,18 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz, toprak tevzi çalışmaları sonucunda oluşan tapu kaydına dayanılarak tarla vasfıyla Hazine adına tespit ve tescil edilmiştir. Davacı ... ve arkadaşları, irsen intikal, satın alma ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliğine dayanarak tapu iptali ve tescil istemiyle dava açmışlardır. Yargılama sırasında, taşınmazı ihale yoluyla Hazineden taksitli satış sözleşmesi ile satın alan ..."e dava ihbar olunmuştur. Mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava konusu taşınmazın kadastro tespiti toprak tevzi komisyonunca yapılan çalışma sonucu 4753 sayılı Yasa gereğince oluşan tapu kaydına istinaden Hazine adına yapılmıştır. 3402 sayılı Kanun"un 46/1. maddesi de "4753 sayılı Kanun ile ek ve tadilleri uyarınca Hazine adına kaydedilen taşınmaz malların bu kanun hükümlerine göre doğan iktisap koşullarına istinaden zilyetleri adına tespit ve tescil olunacağı" belirtilmiştir. Ancak mahkemece toprak tevzi haritası, belirtmelik tutanağı ve tablendikatif listesi getirtilerek bunlara göre dava konusu taşınmazın durumu değerlendirilmeden, tapu kaydı keşfen uygulanmadan ve teknik bilirkişiden toprak tevzi haritası ile kadastro paftasını çakıştırır şekilde rapor alınmadan Mahkemece, tapu sicilinde kayıtlı taşınmazların kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği ile kazanılamayacağı kabul edilerek davanın reddine karar verilmiş; ayrıca, dinlenen yerel bilirkişi ve tanık beyanlarında, dava konusu taşınmazlar üzerindeki zilyetliğin başlangıç tarihi ve sürdürülüş şekli açıklanmadığı halde soyut içerikli ve yetersiz bu beyanlar hükme esas alındığından yapılan araştırma ve inceleme hüküm vermeye yeterli bulunmamaktadır.
    Hal böyle olunca; doğru sonuca ulaşılabilmesi için mahkemece öncelikle, toprak tevzi haritası, belirtmelik tutanağı, tablendikatif listesi ile dava konusu taşınmaza uygulanan 11.11.1964 tarih 29 sıra numaralı tapu kaydının dava konusu taşınmazlar dışında revizyon gördüğü taşınmazlar varsa bunların kadastro tutanakları dosya arasına getirtilmeli, bundan sonra mahallinde yaşlı, tarafsız, yöreyi iyi bilen, davada yararı bulunmayan şahıslar arasından seçilecek yerel bilirkişiler ve taraf tanıkları ile ziraatçı bilirkişi ve teknik bilirkişinin katılımıyla yeniden keşif yapılmalı ve yapılacak bu keşif sırasında mahalli bilirkişi ve tanıklardan, toprak tevzii çalışmaları sırasında uygulanan kayıt ve belgelerin dava konusu taşınmazları kapsayıp kapsamadığı, taşınmazların öncesinin ne olduğu, taşınmazlar üzerindeki zilyetliğin hangi tarihte başladığı, zilyetliğin ne zamandan beri kim tarafından ve ne şekilde sürdürüldüğü ve zilyetliğin ne şekilde intikal ettiği hususları sorulup maddi olaylara dayalı olarak açıklattırılmak suretiyle tereddüte yer bırakmayacak şekilde belirlenmeli, bilirkişi ve tanık beyanları komşu parsellere ait kadastro tutanakları ve tespit dayanakları olan belgelerle denetlenmeli, yerel bilirkişi ve tanıkların beyanları arasında çelişki doğması halinde, gerektiğinde yüzleştirme yapılarak çelişkilerin giderilmesine çalışılmalı; teknik bilirkişiden, keşif ve uygulamayı denetlemeye elverişli, toprak tevzi haritası ölçeği ile kadastro paftası ölçeği eşitlenerek ve çakıştırma yapılmak suretiyle çekişmeli taşınmazların tevzi haritasındaki konumunu gösteren denetime açık krokili rapor istenmeli; ziraat bilirkişisinden, taşınmazın önceki ve mevcut niteliğini, ne kadar süreden beri hangi vasıfla kullanıldığını açıklayan ayrıntılı ve gerekçeli rapor alınmalı; belirtilen şekilde yapılan uygulama sonunda davalı Hazinenin tapusunun taşınmazlara uyduğunun anlaşılması halinde tapunun oluşum tarihine kadar 3402 sayılı Kadastro Kanunu’nun 46/1, 14 ve devamı maddelerinde sözü edilen kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği nedeniyle mülk edinme koşullarının davacı lehine gerçekleşip gerçekleşmediği tartışılmalı, bu sırada davacının murisi evveli ile taşınmazı satın aldığını iddia ettiği ... arasında görülen ... Asliye Hukuk Mahkemesi"nin 1988/463 ve 1989/266 Esas, Karar sayılı ilamı da değerlendirilerek sonucuna göre bir karar verilmelidir. Mahkemece bu yönler göz ardı edilerek eksik inceleme ile karar verilmesi isabetsiz olup, temyiz itirazları açıklanan nedenlerle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan temyiz karar harcının talep halinde temyiz edenlere iadesine, yasal koşullar gerçekleştiğinde kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 17.12.2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.












    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi