Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/3324
Karar No: 2014/6834
Karar Tarihi: 25.03.2014

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/3324 Esas 2014/6834 Karar Sayılı İlamı

(Kapatılan) 7. Hukuk Dairesi         2014/3324 E.  ,  2014/6834 K.

    "İçtihat Metni"



    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    Dava Türü : Alacak


    YARGITAY İLAMI

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen 25.11.2013 tarihli direnme kararı davalı vekili tarafından temyiz edilmekle temyiz isteğinin süresinde olduğu ve Dairemizin 6352 sayılı Kanunun 40.maddesi ile eklenen 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun geçici 2.maddesi uyarınca öncelikle inceleme yetkisi oluduğu anlaşılmakla, dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    Mahkemece “...Taraflar arasında imzalanan sözleşmede işe başlama ve bitim tarihinin, sözleşme süresinin gösterildiği açıkça "belirli süreli iş sözleşmesi" düzenlendiği, davacının mühendis olduğu, üretim- AR-GE ve teknik bölümde uzman, " üretim- teknik genel müdür yardımcısı " olarak görev yaptığı, yapılan işe göre de belirli süreli iş sözleşmesi imzalanmasının mümkün olduğu, diğer yandan taraflar arasındaki maillerden ve davalının imzalanmak üzere hazırladığı fesih protokolünde de açıkça belirli süreli sözleşme ibaresinin yazılı olması nedeniyle davalının da bunu kabul ettiği bu nedenlerle sözleşmenin belirli süreli olduğunun kabuliyle davacının aylık maaşının ....000,00 TL ve bakiye süresinin de 12 ay olduğu 12 x ....000,00TL =192.000,00 TL bakiye süre ücreti alacağı bulunduğu, davacının fesihten sonra gerek bakiye süre içinde gerekse sonrasında çalışmadığı gelir elde etmediği bu nedenle düşülecek miktar bulunmadığı ancak Yargıtay kararları da dikkate alınarak takdiren %50 indirim yapılmasının dosya kapsamı ve delillere göre yerinde olduğu gerekçesiyle 96.000,00 TL brüt bakiye süre ücret alacağına hükmedilmesine ilişkin karar Dairemizin 05/07/2013 gün ve 2013/12212 Esas, 2013/12747 Karar sayılı kararı ile “..Somut olayda; davacının AR-GE"den sorumlu genel müdür yardımcısı olarak çalıştığı anlaşılmakla davacının yaptığı işin niteliği nazara alındığında, belirli süreli iş sözleşmesi yapılabilmesinin objektif şartının varlığından bahsedilemeyeceği, taraflar arasındaki sözleşmenin başından itibaren belirsiz süreli iş sözleşmesi olduğunun kabulü gerekeceği davacının bakiye süre ücretine dair talebinin reddi yerine kabulüne karar verilmesi hatalı olduğu" gerekçesi ile bozulmuştur.
    Mahkemece bozma sonrası yapılan yargılama sonunda bozma konusu yapılan bakiye süre ücreti bakımından dosya kapsamı ve mevcut deliller birlikte değerlendirildiğinde; davacıyla yapılan sözleşmenin belirli süreli olduğu, tarafların iradesinin bu yönde olduğu, sözleşmenin devamında ve fesih aşamasında işverence davacıya bakiye süre ücreti ödenmesi gündeme geldiğinde sözleşmenin belirli süreli olduğunun işverenin kabulünde olduğu, her iki tarafında menfaatine olduğu, belirli süreli sözleşme yapma hakkının kötüye kullanılmadığı, 4857 sayılı iş Yasasının 11. maddesinde sayılan bir olgunun ortaya çıkması halinde belirli süreli sözleşme yapılmış olduğu sonuç ve kanaatine varılarak, ilk hükümde direnilmiştir ve bakiye süre ücret alacağının davalıdan tahsiline karar verilmiştir.
    Davacının nitelikli bir personel olup belli bir alanda çalışması, projeler geliştirmesi, buluşlar yapması için işe alınması, sözleşme hükümleri dikkate alındığında mahkemenin kabulünün ve gerekçesinin yerinde olduğu, Dairemizin bozma kararının yerinde olmadığı, direnme kararının doğru olduğu anlaşılmakla dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalı vekilinin yerinde bulunmayan bütün temyiz itirazlarının reddi ile usul ve kanuna uygun olan hükmün 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun geçici ek ikinci maddesi uyarınca ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz harcının davalıya yükletilmesine, 25.03.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi