Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/27618
Karar No: 2016/3133
Karar Tarihi: 18.02.2016

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2014/27618 Esas 2016/3133 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, bakiye ücret, fazla çalışma ücreti ve yıllık izin ücreti alacaklarının ödetilmesi için dava açmıştır. Yerel mahkeme davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Davalılar temyiz etmiştir. Davacı, davalılardan birinde çalışmakta iken, iş sözleşmesinin diğer davalıya devredildiğini ve daha sonra haklı bir neden olmaksızın iş sözleşmesinin feshedildiğini iddia etmiştir. Çalışma olgusunu ispat yükü işçiye aittir, ancak davacı bu iddiasını ispatlayamamıştır. Davalıların defalarca işe gelmediğine dair tutanaklar tutulduğu iddiası da doğru değildir. Davacının tazminata hak kazandığına karar verilmiştir.
İş Kanunu madde 17, 18, 19 ve 20; Türk Borçlar Kanunu madde 441.
9. Hukuk Dairesi         2014/27618 E.  ,  2016/3133 K.
"İçtihat Metni"



MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
...
DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile bakiye ücret, fazla çalışma ücreti, yıllık izin ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde davalılar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili; davacının 17/07/2006 tarihinde davalı ......"nde çalışmaya başladığın, ... operatörü olarak çalıştığını, aylık net 1220,00 TL ücret aldığını, firmanın kriz nedeniyle piyasaya borçlu olduğunu, firma yetkililerinin çalışanlarından ... adına .... adlı şirketi kurduklarını, davacının da 16/08/2009 tarihinden itibaren ..."nde çalışmaya başlayacağının bildirildiğini ve müvekkilinin 16/08/2009 tarihinde bu şirkette çalışmasına devam ettiğini, davacının ödenmeyen maaşlarını ve sigorta girişinin yapılmasını talep ettiğinde bu taleplerini yerine getirilmediği gibi 01/11/2009 tarihi itibari ile iş sözleşmesinin feshedildiğini ileri sürerek; kıdem ve ihbar tazminatları ile bakiye ücret, fazla çalışma ve yıllık izin ücretlerinin davalılardan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
B) Davalılar Cevaplarına Özetle:
Davalı ... .. Vekili; davacının işyerinden kendi isteği ile ayrıldığını, işe gelmediğine dair tutanaklar tutulduğunu, işyerinde fazla mesai yapılmadığını, davacının şirketten maaş alacağı ve yıllık izin alacağının bulunmadığını savunarak; davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı ... .... Vekili; müvekkilinin diğer davalı .... ile hiçbir bağlantısının bulunmadığını, davacının diğer davalının işçisi olduğunu, davacının işçilik alacakları var ise bu alacak nedeni ile diğer davalı firmanın sorumlu olduğunu savunmuştur.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, davacının iş sözleşmesinin 16/08/2009 tarihinde davalı ... ...." nden diğer davalı ....i." ne devredildiği ve 01/11/2009 tarihinde ise haklı bir neden olmaksızın davalı ......."nce iş sözleşmesinin feshedildiği; fazla çalışma ücretlerinin, maaşlarının ödenmediği ve yıllık izinlerinin kullandırılmadığı gibi ücretlerininde ödenmediği gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Karar süresinde davalılar tarafından temyiz edilmiştir.
E) Gerekçe:
1- Dosyadaki yazılara, delillerin taktirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
2- Davacı, davalılardan ..." nde çalışmakta iken, 16/08/2009 tarihinde iş sözleşmesinin diğer davalı ... ..." ne devredildiğini ve ..."nce de iş sözleşmesinin 01/11/2009 tarihinde haklı bir neden olmaksızın feshedildiğini iddia etmiştir.
Çalışma olgusunu ispat yükü işçiye aittir. Davacıya ait sigorta kayıtları incelendiğinde en son davalılardan ...nden adına çalışma bildirildiği görülmektedir. Davacı tanıkları ise davalılardan ..."inde çalışanlar olup, davacının diğer davalı ..."inde çalıştığına dair görgüye dayalı bilgileri bulunmamaktadır.
Tüm bu hususlar dikkate alındığında davacının, davalılardan ..."inde çalıştığı iddiasını ispatlayamadığı anlaşılmıştır.
Davalılardan ..., davacının işyerinden kendisinin ayrıldığını dolayısı ile tazminata hak kazanmadığını savunmuş ise de, iş sözleşmesinin tazminat gerektirmeyecek şekilde sona erdiğini ispat yükü işverene ait olup, davalının savunmasını ispatlayamadığı görülmüştür.
Bu nedenlerle davacının, davalı ... ..nde çalıştığı süre dikkate alınarak kıdem ve ihbar tazminatları ile diğer işçilik alacaklarının hesaplanıp, hüküm altına alınması gerekirken yazılı şekilde sonuca gidilmesi hatalıdır.
F)SONUÇ:
Yukarıda açıklanan sebeplerle kararın BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 18.02.2016 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.



...

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi