Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/806
Karar No: 2016/3105
Karar Tarihi: 18.02.2016

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2016/806 Esas 2016/3105 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, davacının davalı şirketteki çalışmasına son verilmesi sonrası manevi tazminat talebinin reddedilmesi üzerine açılmıştır. Davacı, mobbing hareketlerine maruz kaldığını ve işten çıkarılmasının karşılıksız kalmaması gerektiğini savunmuştur. Davalılar ise usule uygun şekilde iş sözleşmesinin feshedildiğini ve davacının iddialarının yetersiz olduğunu belirtmiştir. Yerel mahkeme, davacının iddialarının ispatlanmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir. Temyiz itirazları değerlendirilerek, davanın reddedilmesi kararı onanmıştır. Kararda avukatlık ücret tarifesi ve maktu/nispi vekalet ücreti gibi konulara da yer verilmiştir.
İlgili Kanun Maddeleri: İş Kanunu, maktu/nispi vekalet ücreti, avukatlık ücret tarifesi, HMK, HUMK
9. Hukuk Dairesi         2016/806 E.  ,  2016/3105 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ : İŞ MAHKEMESİ

Davacı, manevi tazminat alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili; davacının davalı şirketteki çalışmasına 5.09.2001 tarihinde başlayıp şirketin ...adresinde bulunan Çağrı Merkezinde çalışmakta iken 25.02.2009 tarihinde İş Kanunun 17. Maddesi gereğince iş akdinin feshedildiğini, davalılardan şirketin... iş yerinde operasyon müdürü olan ...in talimatıyla takım yöneticisi.... ve İnsan Kaynakları Yöneticisi ... tarafından davacıya iş akdinin feshedildiği 25.02.2009 tarihinden 4-5 ay evvel iş yerinde yıldırma, duygusal linç, aciz bırakma, rahatını kaçırma ve sıkıntı verme gibi mobbing hareketlerine maruz kaldığını, davacıya iş akdinin feshedildiği 25.02.2009 tarihinde hazırlanan istifa dilekçesini imzalatabilmek için tuvalete giden davacının kapısında beklenip, çıkışta bir odaya götürerek 4 saat kadar serbest iradesiyle karar vermek için eziyet, baskı ve yıldırma uygulandığını beyan ederek 50.000 TL manevi tazminatın davalılardan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalılar ..., ..., ... vekili; davacı ile müvekkilleri arasında işçi iş veren ilişkisinin bulunmayıp mahkemenin görevsiz olduğunu, davacının iş akdinin İş Kanunu’nun 17. maddesi uyarınca ve usule uygun şekilde feshedildiğini, dava konusu olayda manevi tazminata hükmedilme şartları oluşmadığını, davacının ileri sürdüğü hususlara ilişkin bir delil ibraz etmediğini, ayrıca talep edilen miktarın da fahiş olduğunu, manevi tazminatın kanun koyucu tarafından hedeflenen amacına da aykırı olduğunu beyanla hukuki mesnetten yoksun ve fahiş miktardaki manevi tazminat talebinin reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı ...vekili, davacının yeterliliğinden ve davranışlarından kaynaklanan nedenlerle yazılı savunması alındıktan sonra 4857 sayılı İş Kanununun aradığı prosedürlere uygun olarak iş sözleşmesinin 25/02/2009 tarihinde feshedildiğini, davacının şirket kafeteryasında takım liderlerinin bulunduğu bir ortamda, gıyabında bölüm yöneticisi ... küçük düşürecek şekilde konuşmasını ve davranışlarını taklit ettiğini, gerek bölüm yöneticilerinin ve gerekse sosyal çevresi tarafından istenmeyen davranışlara son vermesi ve performansını yükseltmesi için uyarılan davacının davranışlarında ve yeterliliğinde bir düzelme olmaması üzerine ...lokasyon müdürü ...’in davacı ile görüşerek eksiklerini tamamlamasını ,davranışlarını özenli hale getirmesini ve müvekkili şirketin etik- davranış kurallarına ve çalışma düzenine aykırı eylem ve işlemlerine son vermesi gerektiği konusunda uyardığını, buna rağmen davranışlarında ve performansında bir düzelme olmayan davacıdan savunma istendiğini, 25/02/2009 tarihli yazılı savunması yeterli bulunmayan davacının iş sözleşmesi gerekçe belirtilmek suretiyle 4857 sayılı İş Kanununun 17. maddesi uyarınca feshedildiğini, davacının davasında samimi olmadığını, davacının amacının haksız kazanç sağlamak olduğunu beyan ederek mobbing ve baskı iddialarına bağlı tazminat talebinin reddine karar verilmesini talep etmiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece toplanan kanıtlara dayanılarak davacının davalı işyeri çalışanları veya davalı olan şahıslar tarafından temadi eden yıldırma, duygusal linç, aciz bırakma, rahatını kaçırma ve sıkıntı verme gibi hareketlerine maruz kaldığı hususu ispatlanmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacı vekilinin aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davacının açtığı manevi tazminat talepli dava sonucunda davanın reddine karar verilmesi nedeniyle davalılar lehine karar tarihinde yürürlükte bulunan avukatlık ücret tarifesinin 10. maddesinin 3. fıkrası gereğince maktu vekalet ücreti yerine nispi vekalet ücretine hükmedilmesi hatalı olup bozma sebebi ise de, söz konusu hatanın giderilmesi yargılamayı gerektirmediğinden hükmün 6100 sayılı HMK’nun geçici 3/2. maddesi yollaması ile HUMK"nun 438/7. maddesi uyarınca düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
F) Sonuç:
Hüküm kısmından “- Hüküm tarihinde yürürlükte bulunan avukatlık ücret tarifesi gereğince davanın red edilen miktarı ve avukatlık ücret tarifesi nazara alınarak 5720 TL nisbi vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalılara ödenmesine” paragrafının çıkarılarak yerine;
“Karar tarihinde yürürlükte bulunan avukatlık ücret tarifesi uyarınca belirlenen 1.100 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalılara verilmesine” paragrafının yazılmasına, hükmün bu şekli ile DÜZELTİLEREK ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edene yükletilmesine, 18/02/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi