22. Hukuk Dairesi 2018/1661 E. , 2018/5926 K.
"İçtihat Metni"
BÖLGE ADLİYE
MAHKEMESİ : Hukuk Dairesi
DAVA TÜRÜ : İŞE İADE
İLK DERECE
MAHKEMESİ : İş Mahkemesi
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, davacının 08/10/2013 tarihinde davalı Kurumda işçi olarak çalışmaya başladığını, iş akdinin 01/09/2016 tarihinde haklı ve geçerli bir neden bulunmaksızın feshedildiğini beyanla, işveren tarafından gerçekleştirilen feshin geçersiz olduğunun tespiti ile davacının işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe teşebbüsünden sonra davalı Kurum tarafından FETÖ terör örgütüne üyeliği, mensubiyeti, irtibatı veya iltisakı olan Kurum çalışanlarının tespiti için 667 sayılı KHK kapsamında bir komisyon kurulduğunu, davacının Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 04/08/2016 tarihli oluru ile kamu görevinden çıkarılması neticesinde, davalı Kurum tarafından iş akdinin 01/09/2016 tarihinde yazılı fesih bildirimi ile 667 sayılı KHK"nın 4.1/f maddesi uyarınca feshedildiğini, FETÖ terör örgütü ile irtibatı ve iltisakı olan kişilerin davalı Kurumda çalışmalarının mümkün olmadığını savunarak, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti:
Davalı Kamu Kurumunun yaptığı iş, yürüttüğü projeler nazara alındığında FETÖ/PDY terör örgütü ile ilişkisi, irtibatı veya iltisakı olan yahut olma şüphesi bulunan kişi veya kişilerin, Kurum bünyesinde istihdam edilmesinin Kurum açısından geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabileceği, davacının anılan terör örgütü ile irtibatının veya iltisakının olması şüphesinin bulunmasının dahi iş akdinin feshi için haklı ve geçerli neden teşkil edeceği, gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
İstinaf başvurusu:
İlk Derece Mahkemesinin kararına karşı, davacı istinaf başvurusunda bulunmuştur.
Bölge Adliye Mahkemesi Kararının Özeti:
Davalı işverenin yapmış olduğu kamusal iş ve davacının yaptığı iş nazara alındığında ülkemizde yaşanan 15 Temmuz kalkışmasından sonra ilan edilen Olağanüstü Hal ve çıkarılan KHK ile ülke güvenliği için tehdit oluşturduğu şüphesi bulunduğu belirlenen personelin kurul kararı ve Bakanlık oluru ile işten çıkarılmış olduğu, mevcut delil durumuna göre, her ne kadar sonuç karar doğru ise de, gerekçesinin hatalı bulunduğu, zira; davacının iş akdinin FETÖ terör örgütü ile irtibatlı bulunduğu şüphesine dayalı olarak feshedilmiş olduğu, ancak dosyadaki mevcut delil durumunun haklı fesih için yeterli olmadığı, feshin geçerli nedene dayandığının anlaşıldığı gerekçesiyle, davacı vekilinin istinaf başvurusunun gerekçe açısından kabulü ile HMK."nun 353/1-b.2 maddesi gereğince ilk derece mahkemesinin kararı kaldırılarak, anılan gerekçe ile davanın reddine karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
Davacının ismi 24.12.2017 tarihli Resmi Gazete"de yayımlanarak yürürlüğe giren 695 sayılı KHK" ya ekli kamu görevinden ihraç edilenlere ilişkin listede yer almıştır. Mahkemenin KHK denetimini yapma görevinin bulunmadığı, Bakanlar Kurulu tarafından 02/01/2017 tarihinde çıkarılan ve 23/01/2017 tarih ve 29957 sayılı Resmi Gazete"de yayımlanan 685 sayılı KHK. ile "Olağanüstü hal kapsamında Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu kurulmasına " karar verildiği,
İş bu KHK." nin 2. maddesi ile Komisyonun görevlerinin belirlendiği,
690 sayılı KHK."nin 56. maddesi ile 685 sayılı KHK."nin Geçici 1. maddesinin 3. fıkrasının değiştirildiği,
685 sayılı KHK."nin 690 sayılı KHK."nin 56. maddesi ile değiştirilen geçiş hükümleri başlıklı Geçici 1. maddesinin 3. fıkrasının son halinin;
"(3) Komisyonun görev alanına giren konularda daha önce herhangi bir yargı merciine başvurmuş veya dava açmış olanlar için de 7 nci maddedeki usul ve süreler uygulanır.
Bu dosyalar hakkında yargı mercilerince karar verilmesine yer olmadığına ve tarafların yaptıkları masrafların üzerilerinde bırakılmasına dosya üzerinden kesin olarak karar verilir, vekâlet ücretine hükmedilmez. Bu dosyalar, yeni bir başvuru şartı aranmaksızın incelenmek üzere Komisyona gönderilir.” şeklini aldığı anlaşılmıştır.
Açıklanan nedenlerle,Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 5. Hukuk Dairesi"nin 2017/2216 E. ve 2017/2504 K. sayılı kararının bozularak ortadan kaldırılmasına, 685 ve 690 sayılı KHK hükümleri göz önüne alındığında, yargı merciilerinin KHK"nin hukuki denetimini yapma görevi bulunmadığından, davanın esası hakkında karar verilmesine yer olmadığına ve dosyanın Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu"na gönderilmesi yönünde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:
1-... Bölge Adliye Mahkemesi 5. Hukuk Dairesi"nin 2017/2216 esas ve 2017/2504 karar sayılı kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2- Davanın esası hakkında karar verilmesine yer olmadığına,
3-Tarafların yaptıkları masrafların üzerilerinde bırakılmasına,
4-Tarafların leh ve aleyhlerine vekalet ücretine hükmedilmesine yer olmadığına,
5-Peşin harcın mahsubu ile başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
6-Gider avanslarından kullanılmayanların ilgilisine iadesine, dosyanın kararı veren Bölge Adliye Mahkemesi"ne gönderilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iade edilmesine, 07/03/2018 gününde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.