Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/1314
Karar No: 2014/7535
Karar Tarihi: 24.12.2014

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2014/1314 Esas 2014/7535 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Siirt 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen bir davada, davacı şirket eser sözleşmesinden kaynaklanan alacak istemiyle davalıdan 165.065 TL'nin fesih tarihinden itibaren işleyecek ticari faizi ile birlikte tahsili için dava açtı. Davalı vekili davanın reddini savunmuş, mahkemece davanın kısmen kabulüne dair verilen karar taraf vekillerince temyiz edilmiştir. Taraflar arasında düzenlenen eser sözleşmesiyle ilgili uyuşmazlığın çözümü, hukuk dışında özel ve teknik bilgiyi gerektirdiğinden mahkemece mahallinde keşif yapılarak bilirkişi incelemesi yaptırılmıştır. Ancak alınan bilirkişi raporları arasında çelişki bulunduğundan mahkeme, çelişkinin giderilmesi ve gerçeğin ortaya çıkması için yeniden görevlendirilecek bilirkişi aracılığıyla tekrar inceleme yaptırılması gerektiğine karar vermiştir. Kararda, 6100 sayılı HMK'nın 266. maddesi ve 281. maddesi detaylı ve açıklayıcı bir şekilde yer almaktadır.
15. Hukuk Dairesi         2014/1314 E.  ,  2014/7535 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Siirt 2. Asliye Hukuk Hakimliği
    Tarihi :14.11.2013
    Numarası :2012/-146-2013/845

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiş, davacı vekili tarafından duruşma istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen günde davacı şirket yetkilisi R.. İ.. T.. ile davalı vekili Avukat ... geldi. Temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan davacı şirket yetkisili ile davalı avukatı dinlendikten sonra vaktin darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması başka güne bırakılmıştı. Bu kere dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği konuşulup düşünüldü:
    - K A R A R -
    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan alacak istemine ilişkin olup, davada 165.065,00 TL"nin fesih tarihinden itibaren işleyecek ticari faizi ile birlikte davalıdan tahsili istenmiştir. Davalı vekili davanın reddini savunmuş, mahkemece davanın kısmen kabulüne dair verilen karar taraf vekillerince süresinde temyiz edilmiştir. Davacı şirket yüklenici, davalı ise iş sahibidir.
    Taraflar arasında düzenlenen 18.10.2010 tarihli eser sözleşmesi ile kapalı spor salonu inşaası işinin yapımı davacı tarafından yüklenilmiştir. Davalı işin zamanında bitirilemeyeceği, davacının iş programına uymadığı gerekçesi ile 23.01.2012 tarihinde sözleşmeyi feshetmiştir. Davanın konusu, haksız fesih nedeniyle uğranılan zarar, nakde çevrilen teminat mektubu bedelinin iadesi, hakedişe bağlanmayan alacaklar, geçici kabul kesintilerinin iadesi, fiyat farkı alacağı ve sair masraflardır. Davanın konusuna göre uyuşmazlığın çözümü, hukuk dışında özel ve teknik bilgiyi gerektirdiğinden mahkemece mahallinde keşif yapılarak bilirkişi incelemesi yaptırılmış, teknik uzmandan oluşan iki kişilik bilirkişi kurulundan 13.08.2012 havale tarihli rapor alınmıştır. Alınan bilirkişi raporunda davacı tarafından yapılan imalâtın toplam işe oranının %38,35 olduğu, buna göre davacıya 171.571,55 TL eksik ödeme yapıldığı sonucuna varılmıştır. Tarafların itirazı üzerine talimat yoluyla teknik uzmanlar ve hesap bilirkişinden oluşan üç kişilik bilirkişi kurulundan 12.09.2013 tarihli rapor alınmış, bu raporda davalı tarafından sözleşmenin haklı nedenle feshedildiği, düzenlenen sekiz adet ara hakedişle davacıya 668.843,67 TL ödeme yapıldığı, sözleşme bedeline göre işin gerçekleşme oranının %31,28 olduğu, sözleşme feshedildiğinden geçici kabul kesintisinin iadesi gerektiği görüşüne varılmış, mahkemece bu rapora itibar edilerek davanın kısmen kabulüne, 20.065,00 TL geçici kabul kesintisinin fesih tarihinden itibaren işleyecek ticari faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmiştir.
    Dava tarihinde yürürlükte bulunan 6100 sayılı HMK"nın 266. maddesinde “Mahkeme çözümü hukuk dışında özel veya teknik bilgiyi gerektiren hallerde, taraflardan birinin talebi üzerine yahut kendiliğinden bilirkişinin oy ve görüşünün alınmasına karar verir” hükmüne yer verilmiştir. Aynı Kanunun 281. maddesi gereğince mahkemece, tarafların itirazı üzerine ya da kendiliğinden bilirkişi raporundaki eksik ve noksanların tamamlanması ve açıklığa kavuşturulması için ek rapor alınabileceği gibi gerçeğin ortaya çıkması için görevlendirilecek bilirkişi ya da bilirkişiler vasıtasıyla tekrar inceleme de yaptırılabilir.
    Somut olaya gelince; yargılama sırasında alınan her iki rapor arasında özellikle yüklenicinin fesih tarihinde kadar tamamladığı işin miktarının belirlenmesi ve hesaplama yöntemi bakımından önemli ölçüde çelişki bulunduğu ortada iken mahkemece bu çelişki giderilmeden son rapor hükme esas alınarak karar verilmiştir. Oysa, çelişkinin giderilmesi ve gerçeğin ortaya çıkması için yeniden görevlendirilecek bilirkişi aracılığıyla tekrar inceleme yaptırılması gerekir
    O halde mahkemece, 6100 HMK"nın 266. maddesine uygun şekilde aralarında hakediş uzmanı ve inşaat mühendisi bilirkişisi bulunmak kaydı ile yeniden oluşturulacak bilirkişi heyetinden Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği"nin 28. maddesi gereğince tutulması gereken defter, kayıt ve belgeler, dosyada mevcut hakedişler ve davalı iş sahibi tarafından ikmâl inşaatı ihalesi yapıldığı anlaşılmakla iki ihale arasındaki farkın tahsili amacıyla açılan Siirt 2. Asliye Hukuk Mahkemesi"nin 2013/391 esas sayılı dosyasındaki deliller de değerlendirilmek suretiyle yeniden Yargıtay ve mahkemenin denetimine elverişli, açıklayıcı rapor alınıp değerlendirilerek dava konusu her bir kalem hakkında iddia ve savunmayı cevaplandırır biçimde karar verilmelidir.
    Yetersiz ve denetimine elverişli olmayan bilirkişi raporu esas alınarak davanın esası hakkında karar verilmesi doğru olmamış, kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle tarafların temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün taraflar yararına BOZULMASINA, tarafların sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, 1.100,00 TL duruşma vekâlet ücretinin davacıdan alınarak Yargıtay"daki duruşmada vekille temsil olunan davalıya verilmesine, Yargıtay duruşmasında vekille temsil edilmediğinden davacı yararına vekâlet ücreti takdirine yer olmadığına, fazla alınan temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 24.12.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi