Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/5402
Karar No: 2019/1731
Karar Tarihi: 18.03.2019

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2017/5402 Esas 2019/1731 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, elinde bulunan faturaya karşılık teslim edilen çekin kaybolduğunu ve zayi nedeniyle çekin iptali istemiyle dava açtı. Ancak, davalı çekten kaynaklanan alacağını tahsil ettiğini ve davacının istirdat davası açma hakkının olmadığını iddia etti. Mahkeme yapılan incelemeler sonucunda, çek arkasında davacının imzasının bulunduğunu, çekte ciro imzası bulunan davacının çekin mevcut bir borcun tasfiyesi için verilmediğini kanıtlayamadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verdi. Temyiz başvurusu ise reddedildi.
Kanun maddeleri:
- Borçlar Kanunu madde 637: Çek, bir bankanın bir kimseye veya emre veya bir şahsın emrine muhakkak olarak bir miktar ödeme yapacağını üstlendiği yazılı bir emir.
- Ticaret Kanunu madde 709: Çekin ödeme emrinde bulunulması gerektiği ve ödeme muhatabının banka olduğu belirtilir.
19. Hukuk Dairesi         2017/5402 E.  ,  2019/1731 K.

    "İçtihat Metni"

    19. HUKUK DAİRESİ

    Taraflar arasındaki istirdat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - KARAR -

    Davacı vekili, davacının elinde bulunan ... A.Ş. ... şubesine ait keşidecisi ... İnşaat Taah. Müh. Ltd. Şti. olan ve fatura borcuna karşılık teslim edilen çekin kaybolduğunu, zayi nedeniyle çekin iptali istemiyle dava açılarak ödeme yasağı kararı alındığını, çeki haksız yere elinde bulunduran davalının mahkemeden aldığı ihtiyati haciz kararını icraya koyduğunu, çek tutarının icra dosyasına haciz baskısı altında çek keşidecisi tarafından ödendiğini, davacı ile davalı tarafın muhasebecisinin aynı kişi olduğunu,davalının davacı adına gerçek dışı düzenlediği fatura ile davacı ile aralarında dava konusu çeke ilişkin alışveriş yapılmış gibi göstermek amacı güttüğünü,davacının hafriyat işi yaptığını,iptal edilen fatura içeriği malları almadığını,çekteki ciro silsilesinde kopukluk olduğunu ve davalının çekin meşru hamili olmadığını belirterek davaya konu çek nedeniyle davacının borçlu olmadığının tespiti ile %20"den az olmamak üzere kötü niyet tazminatına hükmedilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili,davalının çekten kaynaklanan alacağını çekin keşidecisi ... İnşaat Taahhüt Mühendislik Ltd Şti’ den tahsil ettiğini,çeke dayalı istirdat davasını açmakta hukuki menfaati olan kişinin keşideci olduğunu, davacının istirdat davası açma hakkının bulunmadığını, istirdat davası açmak için çekin davacının rızası dışında elinden çıkmış olması gerektiğini oysa çek arkasında davacı tarafın cirosu bulunduğunu bizzat kendisinin imzaladığını ve imzaya itiraz etmediğini, müvekkilinin iyi niyetli meşru hamil olduğunu, çekin illetten mücerret olduğunu belirterek davanın reddine ve %20"den aşağı olmamak üzere kötüniyet tazminatı talep etmiştir.
    Mahkemece yapılan yargılama,toplanan delillere göre, çek arkasında davacının isim ve imzasının bulunduğu, çek fotokopisine göre şeklen lehtar olan davacı ..."nın çeki ciro ederek davalı tarafa verdiği, davacının davalı tarafın iyi niyetli yetkili hamil olmadığına dair iddiasını kanıtlaması gerektiği, ispat yükünün davacı tarafta olduğu, kural olarak çekin ödeme vasıtası olup mevcut bir borcun tasfiyesi için verildiğinin kabul edildiğini,çekte ciro imzası bulunan davacının çekin mevcut bir borcun tasfiyesi için verilmediğini sunduğu delillerle kanıtlayamadığı, davalının iyi niyetli yetkili hamil olmadığını kanıtlamayadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davacı vekilinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz eden davacıdan alınmasına, 18/03/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi