Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/1150
Karar No: 2016/9335
Karar Tarihi: 25.05.2016

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/1150 Esas 2016/9335 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı banka ile yapılan kredi sözleşmesi uyarınca teminat mektupları alındığı ancak komisyonların ödenmediği ve mektupların iade edilmediği belirtilerek, icra takibine itiraz edildiği, dava açıldığı ve mahkemece davanın kabul edildiği ancak davalıların temyiz ettiği belirtilir. Kararda; HUMK'un 438/I maddesindeki parasal sınırın 2015 yılı için 21.220 TL olduğu, dava değerinin bu sınırın altında olduğu için duruşma isteğinin reddedildiği ifade edilir. Mahkemenin, alacağın muaccel olduğu tarihten takip tarihine kadar zamanaşımına uğramadığı, teminat mektupları için komisyon ücreti ödeme yükümlülüğünün devam ettiği, davalıların takipte talep edilen miktarlar kadar sorumlulukları olduğu gerekçesiyle davanın kabul edildiği ve davalıların temyiz ettiği belirtilir. Kararda ayrıca HUMK'un 427.maddesinde öngörülen kesinlik sınırının 2015 yılı için 2.080 TL olduğu, davalıların itirazın iptali davası için belirlenen dava değerinin bu sınırın altında olduğu için kararın kesin nitelikte olduğu belirtilir. Kanun maddeleri ise HUMK'un 438/I ve 427. m
19. Hukuk Dairesi         2016/1150 E.  ,  2016/9335 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    5219 Sayılı Kanun ile yapılan değişiklik sonucu Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanununun (HUMK) 438/I maddesindeki parasal sınır, 5236 sayılı Kanunun 19’uncu maddesiyle HUMK’a eklenen Ek-Madde 4’te öngörülen yeniden değerleme oranı da dikkate alındığında 2015 yılı için 21.220 TL dir.
    Temyize konu 16.10.2015 tarihli kararda dava değerinin 9.588,85 TL olması nedeniyle, duruşma isteğinin miktar yönünden reddiyle incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten ve temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davacı vekili, davalılardan .... A.Ş. ile imzaladığı genel kredi sözleşmesi uyarınca ilgili bankadan teminat mektupları aldığını ve bu mektupların halen meri olduğunu, teminat mektuplarının komisyonlarının ödenmediğini ve teminat mektuplarının iade de edilmediğini, diğer davalının ise genel kredi sözleşmesine müteselsil kefil olduğunu, ödenmeyen nakdi ve gayrı nakdi kredi borcunun tahsili için...1. İcra Müdürlüğünün 2014/1579 sayılı dosyası ile yapılan icra takibine davalıların itiraz ettiklerini ve takibin durduğunu ileri sürerek, itirazın iptalini ve %20 icra inkar tazminatına hükmedilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı ... ve vekili teminat mektuplarının verildiği kurum olan ... İşletmesi ile yapılan işin 11 aylık dönem için kararlaştırıldığını ve dönem sonunda ...’ün ibra edildiğini, dava dışı kuruma verilen ve böylelikle işlevsiz kalmış teminat mektuplarının dava dışı kurum tarafından bankaya iade edilmesi gerektiği halde dava dışı kurum tarafından elde tutulduğunu, sonradan varlığı ortadan kalkan kurumdan teminat mektubunun alınıp davacı bankaya verilmesinin fiilen imkansız olduğunu, teminat mektubunun 10 yıllık zamanaşımına tabi olduğunu savunarak davanın reddini istemişlerdir.
    Davalı ... davaya cevap vermemiştir.
    Mahkemece yapılan yargılama sonunda; talep edilen alacağın muaccel olduğu tarihten takip tarihine kadar zamanaşımına uğramamış olduğu, iade edilmeyen teminat mektupları için komisyon ücreti ödeme yükümlülüğünün devam edeceği, yaptırılan bilirkişi incelemesinden anlaşıldığı üzere davalıların takipte talep edilen miktarlar kadar sorumluluklarının mevcut olduğu gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiş hüküm davalılar vekilince temyiz edilmiştir.
    1) 5219 Sayılı Kanun ile yapılan değişiklik sonucu Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunun (HUMK) 427.maddesinde öngörülen kesinlik sınırı, 5236 sayılı Kanunun 19 uncu maddesiyle HUMK’a eklenen Ek-Madde 4’te öngörülen yeniden değerleme oranı da dikkate alındığında 2015 yılı için 2.080 TL dir. Davalı ... hakkında yapılan takibin miktarı ve itirazın iptali davasındaki dava değeri 845 TL olması nedeniyle davalı ... hakkındaki 16/10/2015 tarihli karar kesin niteliktedir. Kesin olan kararların temyiz istemleri hakkında mahkemece bir karar verilebileceği gibi, 01.06.1990 gün ¾ sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca Yargıtay tarafından da temyiz isteminin reddine karar verilebilir.
    2) Davalı ... hakkındaki davanın temyiz incelemesine gelince; dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalı ... vekilinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle ... mirasçısı vekili tarafından ileri sürülen temyiz isteminin mahkeme hükmünün davalı ... yönünden kesin olması nedeniyle REDDİNE, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı ... vekilinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddi ile usul ve kanuna uygun bulunan hükmün davalı ... bakımından ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenden alınmasına, 25.05.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi