Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/7428
Karar No: 2016/4639
Karar Tarihi: 20.10.2016

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2015/7428 Esas 2016/4639 Karar Sayılı İlamı

23. Hukuk Dairesi         2015/7428 E.  ,  2016/4639 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki ihraç kararının iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    - K A R A R -
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı kooperatifin üyesi iken 04.09.2013 tarihli karar ile ihraç edildiğini, alınan kararın hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek, davalı kooperatifin 04.09.2013 tarih 14 sayılı ihraç kararının iptalini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davacının kooperatif aidatlarını ödemediğini, amaca uygun araç bulundurmadığını, ihracın hukuka uygun olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre, davacının kooperatif amacına uygun aracı bulunmadığı, adına kayıtlı araçlardan birinin yolcu taşımacılığına uygun olmadığı, diğerinin ise anasözleşmeye aykırı olarak başkaca bir taşıma kooperatifi bünyesinde faaliyet gösterdiği, aidatları ödemediğinin beyanları ile sabit olduğu, bu eksikliklerin giderilmesi için iki kez ihtar yapıldığı, birden fazla defa da sözlü olarak uyarıldığının tanık anlatımlarıyla sabit olduğu gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Dava, ihraç kararının iptali istemine ilişkindir.
    1163 sayılı Kooperatifler Kanunu"nun 27. ve davalı kooperatif anasözleşmesinin 14. maddelerinde parasal yükümlülüklerini yerine getirmeyen kooperatif üyelerinin ihracı prosedürü düzenlenmiş olup, bu tür davalarda, mahkemece öncelikle, aidat borcunun ödenmesi için üyeye iki ihtarın gönderilip gönderilmediği ve bu ihtarların usulüne uygun olarak tebliğ edilip edilmediği, ilk ihtarnamenin ödemesi 30 gün geciktirilmiş borcu içerip içermediği, böyle bir borcun ödenmesi için birinci ihtarda 10 gün, ikinci ihtarda 1 aylık sürenin verilip verilmediği, bu süre içerisinde ödememe halinde müeyyidenin ne olduğunun ve ödenmesi istenen borcun miktarının ve neye ilişkin olduğunun açık ve anlaşılır olarak belirtilip belirtilmediği tespit edilmelidir. Tüm bu aşamalarda bir eksiklik bulunmaması halinde ihtarlarda istenen borcun gerçek borç olup olmadığının belirlenmesi gerekmektedir.
    Somut olayda, davalı kooperatif yönetimince davacı aleyhine keşide edilen birinci ihtarnamede 4.0044,29 TL aidat borcunun 10 gün içerisinde ödenmesinin ihtar edildiği, ikinci ihtarnamede ise 3.529,29 TL aidat borcunun 1 ay içerisinde ödenmesinin yanı sıra yine aynı süre içerisinde kooperatif amacına uygun motorlu araç alınmasının da ihtar edildiği anlaşılmıştır.

    .../...

    S.2

    Bahsi geçen ihtarnameler birbirleriyle uyumsuz olup, ilk ihtarnamede sadece aidat alacağı talep edilirken ikinci ihtarnamede talep artırmak suretiyle amaca uygun araç alınmasının istenilmesi ve aidat miktarının eksiltilmesi nedenleriyle şekle uygun ihtarın varlığından söz edilemez.
    Bu durumda mahkemece, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu"nun 27. ve davalı kooperatif anasözleşmesinin 14. maddeleri uyarınca ihraca dayanak ihtarnamelerin şekli bakımdan geçersiz olması nedeniyle davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması doğru olmamıştır.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün re"sen BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 20.10.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






























    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi