Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/29538
Karar No: 2016/2822
Karar Tarihi: 16.02.2016

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2014/29538 Esas 2016/2822 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davanın konusu kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, dini ve milli bayram genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti, asgari geçim indirimi alacağı ve hafta sonu çalışma ücretidir. Davacı, işten haksız olarak çıkarıldığını ve bu haklarına sahip olduğunu ileri sürerek, davalılardan bu alacaklarının ödetilmesini talep etmiştir. Yerel mahkeme, kısmen kabul kararı vermiştir. Temyiz sonucunda, işyerleri devredildiği için kıdem tazminatından hem eski hem de yeni işverenin sorumlu olduğu belirtilerek, red kararı verilen davalının da bu sorumluluğu olduğu bozulmuştur.
Kanun maddeleri: 1475 Sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesi.
9. Hukuk Dairesi         2014/29538 E.  ,  2016/2822 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile fazla mesai ücreti, dini ve milli bayram genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti, asgari geçim indirimi alacağı, hafta sonu çalışma ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davacı ile davalılardan... ile ... (...ı) avukatları tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:


    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, 10/01/1992 tarihinde pişirici olarak çalışmaya başladığını, çalışırken askere gidip dönüşte tekrar çalışmaya devam ettiğini, 31/08/2011 tarihinde davalı tarafından haksız olarak işten çıkartıldığını, en son haftalık net 350,00 TL ücret aldığını, iş yerinde Toplu İş Sözleşmesi hükümleri uygulandığını ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla mesai ücret alacağı, dini-milli bayram genel tatil ücret alacağı, izin ücreti alacağı, hafta sonu çalışma alacağı ve asgari geçim indirimi alacağının davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmesini talep etmişir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalılar ... ve... vekili, davacının 2003 yılına kadar.... ait iş yerinde çalıştığını, daha sonra tüm yasal haklarını alarak ve ibraneme imzalayarak iş yerinden ayrıldığını, ....."de 06/04/2009 tarihinde çalışmaya başlayan davacının 31/08/2011 tarihinde aynı iş kolunda çalışan arkadaşları ile kendilerine ait fırın açmak üzere birlikte işten ayrılan davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanmadığını, ... ile daval...i arasında herhangi bir bağ bulunmadığını savunarak davanın reddini istemiştir. Diğer davalı.... ....i. tarafından dava takip edilmemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti ve Yargılama Süreci:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, tanık anlatımlarından ..."nun işi idare eden pozisyonunda olduğu, yine her iki davalı şirketin ortağı ve yöneticisi pozisyonunda bulunan ..."nun kardeşi olduğu gerekçesiyle bu davalı yönünden davanın husumet nedeniyle reddine, dosya içeriği ve tanık anlatımlarından davacının davalı işverenler nezdinde çalışmasının kesitisiz devam ettiği anlaşıldığından davacının toplam 17 yıl 19 gün çalıştığının kabul edildiği, davacının davalılara ait iş yerindeki hizmet süresi 17 yılın üzerinde olup haklı bir neden olmaksızın kendi isteğiyle işten ayrılmış olması hayatın olağan akışına aykırı düştüğü, dinlenen tanık anlatımları ile de davacının iş akdinin davalı işveren tarafından sona erdirildiğinin anlaşıldığı belirtilerek, kıdem ve ihbar tazminatı, dini-milli bayram genel tatil ücret alacağı, izin ücreti alacağı, hafta sonu çalışma alacağının kısmen kabulü ile davalılar.... ile ......"den müştereken ve müteselsilen tahsiline, fazla mesai alacağı ve asgari geçim indirimi alacağı talebinin reddine karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davacı vekili ve davalılardan ... ile..... avukatları temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalılar ... ile....vekilinin tüm davacı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    1475 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi gereğince işyerlerinin devir veya intikali halinde kıdem tazminatından her iki işveren de sorumludur. Ancak işyerini devreden işverenin bu sorumluluğu işçiyi çalıştırdığı süre ve işçinin devir tarihinde aldığı ücret seviyesi ile sınırlıdır.
    Dosya içeriğine göre davacı 15/11/1992 tarihinde askerlik süresi hariç 30/04/2003 tarihine kadar davalı ... adına kayıtlı işyerinde çalışmıştır. ... işyerini adı geçen davalı şirkete devretmiştir. Davalı ..."nun devir nedeniyle 30/04/2003 tarihi itibariyle süre ve bu tarihteki ücret üzerinden kıdem tazminatından sorumlu tutulması gerekirken mahkemece bu husus gözden kaçırılarak adı geçen davalı yönünden red kararı verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 16/02/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi