Abaküs Yazılım
8. Ceza Dairesi
Esas No: 2013/488
Karar No: 2014/169
Karar Tarihi: 07.01.2014

Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması - Yargıtay 8. Ceza Dairesi 2013/488 Esas 2014/169 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, sanığın suç ortağıyla birlikte hazırladıkları düzenekle bir bankanın ATM cihazına yerleştirdikleri bir aparatla bir kişinin kartının sıkışmasını sağlayarak aldıktan sonra para çekme eyleminin, 5237 sayılı TCK'nun 245/1. maddesindeki “her ne surette olursa olsun ele geçirilen” tabirinin hukuka uygun olarak ele geçirmeyi ifade ettiği ve kartın hukuka aykırı olarak ele geçirilmesinden sonra kullanılmasının iki ayrı suçu oluşturacağı kararına vardı. Bu eylemin, sanığın tek suç olarak kabul edilmesi nedeniyle bozulmasına karar verildi. Kararda, sanığın tekerrüre esas mahkumiyeti nedeniyle TCK'nun 58. maddesinin uygulanmaması hakkında bozma nedeni yapılmadığı belirtilmiştir. Ayrıca, mahkeme kararında, hırsızlık suçu ile kredi kartının kötüye kullanılması suçu arasındaki farkın vurgulanması gerektiği ve fikri içtima koşullarının olmadığı gözetilmeden eylemin tek suç olarak kabul edilmesinin yanlış olduğu belirtilmiştir. Kanun maddeleri olarak, kararda bahsedilen suçlar şunlardır: 5237 sayılı TCK'nun 245/1. maddesi - “kredi kartının kötüye kullanılması” suçu ve 141/1. maddesi - hırsızlık suçu.
8. Ceza Dairesi         2013/488 E.  ,  2014/169 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması
    HÜKÜM : Hükümlülük


    Gereği görüşülüp düşünüldü:

    Sanığın, suç ortağı ile önceden hazırladıkları düzeneği bir bankanın ATM cihazına yerleştirip mağdurun kartının sıkışmasını sağlayıp aldıktan sonra para çekme eyleminin, Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 30.03.2010 tarih ve 2010/11-17 esas 2010/65 karar sayılı kararında açıklandığı üzere 5237 sayılı TCK.nun 245/1. maddesindeki “her ne surette olursa olsun ele geçirilen” tabirinin hukuka uygun olarak ele geçirmeyi ifade ettiği, kartın hukuka aykırı olarak ele geçirilmesinden sonra kullanılmasının iki ayrı suçu oluşturacağı, somut olayda kredi kartının hukuka aykırı olarak ele geçirilmesi eyleminin aynı Yasanın 141/1. maddesindeki hırsızlık, kartın kullanılarak menfaat elde edilmesi eyleminin, 245/1. maddesindeki “kredi kartının kötüye kullanılması” suçunu oluşturduğu, fikri içtima koşullarının bulunmadığı gözetilmeden eylemin tek suç olarak kabulü ile yazılı şekilde hüküm kurulması, tekerrüre esas mahkumiyeti bulunan sanık hakkında TCK.nun 58. maddesinin uygulanmaması aleyhe temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamış, temel hapis cezası yanında tayin edilen adli para cezasına esas gün sayısının belirlenmesi sırasında "" elde edilen menfaate göre taktiren"" denilmek suretiyle farklı bir gerekçe gösterildiğinden tebliğnamedeki düşünceye katılınmamış ve sanıktan ele geçirilen adli emanette kayıtlı para hakkında mahallinde her zaman bir karar verilmesi mümkün görülmüştür.

    Yapılan yargılamaya, dosya içeriğine, toplanıp karar yerinde gösterilen ve değerlendirilen delillere, oluşa ve mahkemenin soruşturma sonucunda oluşan inanç ve takdirine, suçun oluşumuna ve niteliğine uygun kabul ve uygulamasına, hukuka uygun,

    yasal ve yeterli olarak açıklanan gerekçeye göre sanık müdafiinin sanığın savunma hakkının kısıtlandığına yönelik temyiz itirazlarının reddiyle hükmün (ONANMASINA), 07.01.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi