Abaküs Yazılım
8. Ceza Dairesi
Esas No: 2018/4238
Karar No: 2020/11063

İftira - Yargıtay 8. Ceza Dairesi 2018/4238 Esas 2020/11063 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık, evine giren hırsızlığı bildirirken bileziklerinin ve ağaç kesme motorunun çalındığını iddia etmiştir. Ancak soruşturma sonucu yapılan incelemelerde, evin kapısı kilitli değildi ve sanığın beyanları çelişkiliydi. Sanık, altınlarını satıp harcadığını ve ağaç kesme motorunu çekyat altına sakladığını itiraf etmiş, daha sonra ise çaldığını düşündüğü kişiyi şüpheli göstermiştir. Mahkeme, bilezikleri ve ağaç kesme motorunun çalındığına dair beyanın iftira suçu olmadığına karar vermiş ve sanığı beraat ettirmiştir. Ancak, diğer bir görüşe göre sanığın kendisini aklamak için yalan beyanlarda bulunarak suç uydurma suçunu işlediği ve iftira suçu oluştuğu iddia edilmiştir.
Kanun maddeleri:
- TCK.nın 271. maddesi: Suç uydurma suçu
- TCK.nın 267. maddesi: İftira suçu
8. Ceza Dairesi         2018/4238 E.  ,  2020/11063 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : İftira
    HÜKÜM : Beraat

    Gereği görüşülüp düşünüldü:
    Oluşa ve tüm dosya kapsamına göre sanığın Gölköy İlçe Emniyet Müdürlüğü"ne yaptığı müracaatta evine hırsız girdiğini ve bilezikleri ile birlikte ağaç kesme motorunun çalındığını iddia etmesi üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, hırsızlık eyleminin gerçekleştiği iddia edilen yere olay yeri inceleme ekiplerinin gittiği evin kapı kilitinin olmadığı, pek kullanılmayan bir ev olduğunun kolluk görevlilerince görülmesi ve sanığa sorular sorulması üzerine çelişkili beyanlarda bulunduğu, altınları hatırlamadığı bir kuyumcuya sattığını ve parasını karı kızla yediğini şimdi hatırladığını fakat; ağaç kesme motorunun çalındığını beyan etmesi üzerine olay mahallinden polis merkezine intikal edildiği, sanığın ifadesinde ağaç kesme motorunun çalınması olayından dolayı şikayetçi olduğunu ve hırsızlık olayında çöplükte çalışan ..."den şüphelendiğini, evinin kapısının asma kilidinin bu şekilde açıldığını bilen tek kişi olduğunu beyan etmesi üzerine kollukça görgü tespitte yapılan fotoğraflama da evde çekyat altında bulunan ağaç motorunun kimin olduğunun sorulması üzerine ağaç motorunun kendisinin olduğunu ve motoru her zaman koyduğu yere bakmayı unuttuğunu beyan ettiği somut olayda bilezikleri ve ağaç kesme motorunun çalındığına dair beyanının müştekiye yönelik suçu işlediğine dair düşünceyi geçen bir isnadının olmaması dikkate alındığında iftira suçunu oluşturmayıp, işlenmediğini bildiği hırsızlık suçunu yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar etmek suretiyle suç uydurma suçunu oluşturduğu gözetilmeden; suç vasfında yanılgıya düşülerek yazılı şekilde iftira suçundan beraatine karar verilmesi,
    Yasaya aykırı, Cumhuriyet Savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken CMUK.nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 05.03.2020 gününde Üye ..."un gerekçe yönünden farklı düşüncesi ile oybirliğiyle karar verildi.

    DEĞİŞİK GEREKÇE

    TCK.nın 271. maddesinde düzenlenen suç uydurma suçunun oluşabilmesi için failin işlenmediğini bildiği bir suçu yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar etmesi veya işlenmeyen bir suçun delil ya da emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uydurması gerekir. Uydurulan suçun atıldığı kişilerin belirlenebilir olması halinde ise eylemin TCK.nın 267. maddesinde düzenlenen iftira suçu oluşur.
    Somut olayda; sanık evdeki altınlarını kendisi paraya çevirip harcadıktan ve motorlu ağaç testeresini çekyat altına sakladıktan sonra kolluk güçlerine müracaat ederek; altınlarının ve testerenin çalındığını hırsızlık için ..."den şüphelendiğini zira evinin asma kilidinin bu şekilde açıldığını bilen tek kişinin o olduğunu beyan etmiş, bu haliyle sanık hırsızlığı ..."den başkasının yapma ihtimalinin olmadığını ifade ederek soruşturmanın onun hakkında yapılmasını sağlamaya çalışmıştır.
    Bu müracaatı üzerine evinde yapılan inceleme sırasında altınları kendisinin satıp harcadığını beyan etmiş, testere ise sakladığı çekyat altında tespit edilmiştir. Bu tespit sonrası aynı gün saat 19.20"de alınan ikinci kolluk ifadesinde, bulunan testerenin kendisine ait olduğunu, bulunan yere kendisinin koyduğunu ancak oraya bakmayı unutunca ..."in çaldığını düşündüğünü, şikayetçi olmadığını beyan ederek ilk ifadesinden rücu etmiştir.
    Bu durumda sanığın 22.07.2014 günü saat 18.03"de verdiği kolluk ifadesiyle ortaya koyduğu eylemin, uydurulan suçun atıldığı kişinin, ihtimale yer vermeksizin kesinlik arz etmesi nedeniyle mağdur hakkında soruşturma açılmasını sağlamaya yönelik olduğunda kuşku bulunmadığından TCK.nın 267/1. maddesinde düzenlenen iftira suçunu oluşturduğu gerekçesiyle hükmün bozulması düşüncesinde olduğumdan farklı gerekçe ile sayın çoğunluğun bozma düşüncesine katılmıyorum. 05.03.2020

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi