Esas No: 2010/3514
Karar No: 2010/4549
Karar Tarihi: 15.07.2010
Mirasçılık Belgesi Verilmesi - Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2010/3514 Esas 2010/4549 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Davacılar, mirasçılık belgesi verilmesi istemiyle dava açtılar. Mahkeme, miras bırakanın bekar olduğu dikkate alınarak mirasçılarını ve paylarını gösterir mirasçılık belgesi verilmesine karar verdi. Ancak, dosyadaki delillere uygun düşmediği gerekçesiyle Yargıtay tarafından bozuldu. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 598. maddesi gereği, yasal mirasçıların belirlenmesinden sonra sulh mahkemesince mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, vasiyet alacaklılarının da vasiyet alacaklısı olduğunu gösteren belge isteyebileceği vurgulandı. Mahkeme, vasiyet alacaklısı belgesi istemini mirasçılık belgesi olarak nitelendirdi ve karar verdi, ancak Yargıtay bu şekilde bir kararın yanlış olduğunu belirtti.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 598. maddesi, başvuru üzerine yasal mirasçıları belirleyenlere mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verilmesi gerektiğini, ayrıca mirasçı atama veya vasiyete ilişkin itiraz olmadığı takdirde lehine tasarrufta bulunulan kimseye de atanmış mirasçı veya vasiyet alacaklısı olduğunu gösteren bir belge verilmesinin gerektiğini belirtmektedir.
7. Hukuk Dairesi 2010/3514 E., 2010/4549 K.
7. Hukuk Dairesi 2010/3514 E., 2010/4549 K.
- MİRASÇILIK BELGESİ VERİLMESİ
- 4721 S. TÜRK MEDENİ KANUNU [ Madde 598 ]
"İçtihat Metni"
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay"ca incelenmesi davacılar tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
Dava, mirasçılık belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
Mahkemece miras bırakanın bekar öldüğü gözetilerek mirasçılarını ve paylarını gösterir mirasçılık belgesi verilmek suretiyle davanın kabulüne karar verilmiş ise de, varılan sonuç davanın niteliğine, tarafların sıfatına, dosya kapsamında toplanan delillere uygun düşmemiştir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 598.maddesinin birinci fıkrası hükmünde, başvuru üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere sulh mahkemesince mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verileceği, aynı maddenin ikinci fıkrası hükmünde de, mirasçı atamaya veya vasiyete ilişkin ölüme bağlı tasarrufa mirasçılar veya başka vasiyet alacaklıları tarafından bir ay içinde itiraz edilmediği takdirde lehine tasarrufta bulunulan kimseye de atanmış mirasçı veya vasiyet alacaklısı olduğunu gösteren bir belge verilmesinin gerektiği açıklanmıştır.
Toplanan delillerden miras bırakan E.. S... 16.08.2005 tarihinde Beyoğlu 17.Noter tarafından re"sen düzenlenen vasiyetname ile davacıları vasiyet alacaklısı olarak atadığı anlaşılmaktadır.
Açıklanan bu olgular ve mirasçılık belgesi verilmesi isteminde bulunulabilmesi için davacı tarafın mutlaka miras bırakanla arasında irs ilişkisi bulunmasının gerekmediği, vasiyet alacaklılarının da vasiyet alacaklısı olduğunu gösteren bir belge verilmesini isteyebileceği gözetildiğinde davacıların miras bırakan ile ilgili isteminin bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiği kuşkusuzdur.
Hal böyle olunca mahkemece davacıların isteminin vasiyet alacaklısı belgesi olarak nitelendirilmesi ve bu doğrultuda karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi isabetsiz, davacıların temyiz itirazları bu nedenle yerinde görüldüğünden kabulüyle hükmün BOZULMASINA, peşin ödenen 82,80 TL harcın istek halinde davacı tarafa iadesine, 15.07.2010 gününde oybirliği ile karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.