Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/30057
Karar No: 2016/2500
Karar Tarihi: 15.02.2016

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2014/30057 Esas 2016/2500 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, işveren tarafından haksız ve sebepsiz feshedildiği gerekçesiyle kıdem ve ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, yıllık izin ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, davacının herhangi bir iş ilişkisi olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir. Ancak, davacının özel halk otobüs duraklarında durak denetim görevlisi olarak çalıştığı sabit olup, taraflar arasında iş ilişkisinin bulunduğu kabul edilmelidir. Tam olarak hangi kanun maddelerine dayanılarak karar verildiği belirtilmemiştir.
Kanun Maddeleri: 4857 sayılı İş Yasası.
9. Hukuk Dairesi         2014/30057 E.  ,  2016/2500 K.
"İçtihat Metni"




MAHKEMESİ : . İŞ MAHKEMESİ


DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, yıllık izin ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, davalı işçisi olarak 01/08/1990 tarihinden davalı tarafından iş akdinin haksız ve sebepsiz fesh edildiği 13/08/2011 tarihine kadar durak denetim görevlisi olarak aralıksız çalıştığını ancak çalıştığına yönelik ........... girişinin davalı tarafından yapılmadığını, iş sözleşmesinin işverence haksız şekilde fesh edildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla çalışma, hafta tatili, yıllık izin, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının tahsilini, istemiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, zamanaşımı def"ini ileri sürüp müvekkili şirketin yaklaşık 450 adet özel halk otobüsünün vekilliğini yapmakta olduğunu, tüm halk otobüslerinin çalışma esasları ile güzergahlarını............... nin belirlediğini, davacının hiçbir an ve nam adı altında müvekili şirkette çalışmadığını, müvekkili şirketin yeminli mali müşavir denetiminde olduğunu, sigortasız eleman çalıştırmasının mümkün olamadığını, bu nedenlerle somut bir delile dayanmayan çalışma olgusunun haksız olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının dava dışı üçüncü kişiler tarafından işletilen halk otobüslerinin çalıştığı durak ve hatlarda sefer ve hareket planının ......... tarafından yapıldığı, uygulama ve denetimin ........... işletme personeli tarafından yürütüldüğü, davacının kahya olarak otobüs şoförlerinden günlük verilen bahşiş niteliğinde bir para karşılığı bu çalışmasını sürdürdüğü çalışması sırasında davalı şirkete bağlı olarak ve bu şirketin emir ve talimatı altında çalıştığına dair herhangi bir belge bulunmadığı, davacının çalıştığı tüm dönem boyunca davalıya bağlı işyerinde çalıştığına dair hiçbir sigorta kaydı, ücret bordrosu, makbuz, izin belgesi, doktor raporu, tutanak ve de yazılı belge sunamadığı, bu çerçevede hizmet akdinin en temel unsurlarından bağımlılık ilişkisinin mevcut çalışma şeklinde söz konusu olmadığı yine hizmet sözleşmesi bağlamında bu sözleşmenin temel unsurlarından ücret unsurunun 4857 sayılı İş Yasasının aradığı anlamda gerçekleşmediği, sonuç olarak davacının çalışmasının hizmet akdine değil kendine özgü fiili durumuna dayalı bir çalışma olduğu ve bu nedenle hizmet sözleşmesinden kaynaklanan işçilik alacaklarının varlığının davacı tarafça kanıtlanamadığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davacı taraf temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
Taraflar arasında iş ilikisi bulunup bulunmadığı hususunda uyuşmazlık vardır.
Davacının özel halk otobüs duraklarında durak denetim görvelisi olarak çalıştığı sabit olup Mahkemece yukarıda yazılı gerekçe ile taraflar arasında iş ilişkisinin bulunmadığı kabul edilmiştir.
Davacı dosyaya delil olarak davalı çalışanı olduğunu gösterir kimlik kartı sunmuş olup davacının kullandığı telefon hattının da davalıya ait olduğu anlaşılmıştır. Öte yandan dinlenen davalı tanıkları duraklarda kahya olarak adlandırılan çalışanlar olduğunu doğrularken davacı tanıkları davacının davalı adına iş görüp ücret aldığını dile getirmişlerdir.
Davalı şirketin şirket ortağı olan araçların toplu taşımacılık işleri ile ilgili usul ve esasları düzenlemek ve .............. ile şirket ortakları arasında adeta bir aracı kurum işlevi görmek amacı ile......................hudutları dahilinde özel halk otobüsleri ile toplu taşımacılık ulaşımı ve taşımacılığını alanında faaliyet göstermek üzere kurulduğu ve üyelerinin de özel halk otobüsü taşımacılarından oluştuğu anlaşılmış olup özel halk otobüsü işletenlerin bu davalıdan ayrı düşünülmesi doğru olmayacağından dosyadaki delillere göre taraflar arasında iş ilişkişi bulunduğunun kabulü gerekirken Mahkemece uyuşmazlığın esası incelenmeli iken yazılı gerekçe ile davanın reddi hatalıdır.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 15/02/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi