Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/1886
Karar No: 2019/3476
Karar Tarihi: 15.04.2019

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2019/1886 Esas 2019/3476 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, şirket hissesini devrettiğini ancak kurum işleminde isabetsizlik bulunmadığı gerekçesiyle tahakkuk ettirilen sosyal güvenlik destek primi borcu nedeniyle yaşlılık aylığından haksız olarak kesinti yapıldığını iddia etmiştir. Mahkeme, ortaklıktan ayrıldığını bildiren davacıya kesin süre verilmiş ancak davacının sunduğu noter pay satış sözleşmesi ve ortaklar kurulu kararı incelenmediği gibi, tahakkuk eden sosyal güvenlik destek primlerinin ait olduğu dönemler belirlenmemiş ve kurum kayıtları da celp edilmemiştir. O halde mahkemece öncelikle, sosyal güvenlik destek primine tabi sigortalılığın ne zaman başladığı, davacı hakkında hangi dönemlere ilişkin sosyal güvenlik destek primi borcu tahakkuk ettirildiği, yapılan tahsilatların hangi dönem prim borçları için yapıldığı, davacının ödenmemiş hangi dönemlere ilişkin prim borcunun olduğu ve miktarına ilişkin tüm bilgi ve belgeler Kurumdan celp edilmeli, şirketin faaliyet dönemi ile davacının şirket ortaklığı dönemi, davacının devir iddiası kapsamında, devir sözleşmesi ile buna ilişkin ortaklar kurulu kararı ve ticaret sicil kayıtları birlikte değerlendirilip belirlenmelidir. Tahsil edilen kesintilerin miktarı yönünden de sorumluluk miktarı belirlenmeli, kesinti olmayan dönemler için ise 7143 sayılı Yasa irdelenerek oluşacak sonuca göre bir karar verilmelidir. Kararda geçen kanun maddeleri ise 5510 sayılı Kan
10. Hukuk Dairesi         2019/1886 E.  ,  2019/3476 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi


    KARAR


    Dava, yaşlılık aylığı alan davacının, şirket ortaklığının devam ettiği gerekçesiyle tahakkuk ettirilen sosyal güvenlik destek primi borcuna ilişkin kurum işleminin iptaliyle aylığından yapılan kesintilerin tahsili istemine ilişkindir.
    Mahkemece, ilamında belirtildiği şekilde davanın reddine karar verilmiştir.
    Hükmün, davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Davanın yasal dayanağı 5510 sayılı Kanunun geçici 14"ncü maddesidir.
    Davacı, 31.10.2005 tarihli ortaklar kurulu kararı ve 01.11.2005 tarihli pay satış sözleşmesiyle ortak olduğu şirket hissesini devrettiğini, ancak kurum tarafından şirket ortaklığının devam ettiği gerekçesiyle sosyal güvenlik destek primi borcu tahakkuk ettirilerek almakta olduğu yaşlılık aylığından haksız olarak kesinti yapıldığını, kurum işleminin iptaliyle yapılan 10.800 TL kesintiyle yapılacak kesintilerin iadesini talep etmiş, mahkemece kurum işleminde isabetsizlik bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Mahkemece, ortaklıktan ayrıldığını bildiren davacıya, şirket pay defteri ve ilgili defterleri sunmak üzere kesin süre verilmiş, ancak davacı tarafın şirket hissesinin devrine ilişkin bildirmiş olduğu noter pay satış sözleşmesi ve buna dayanak ortaklar kurulu kararı incelenmemiştir. Öte yandan geri çevirme kararında belirtildiği üzere, tahakkuk eden sosyal güvenlik destek primlerinin ait olduğu dönemler belirlenmemiş, yapılan tahsilat ve kesintilerle ilgili kurum kayıtları da celp edilmemiştir.
    Mahkemeye hitaben Vergi Dairesi Başkanlığınca yazılan yazıda, şirketin 30.11.2007 tarihinde mükellefiyet kaydına resen son verildiği bildirilmiş, Ticaret Sicil Müdürlüğünce yazılan yazıda ise 25.06.2015 tarihi itibariyle şirketin sicil kaydının resen silindiği bildirilmiştir.
    O halde mahkemece öncelikle; sosyal güvenlik destek primine tabi sigortalılığın ne zaman başladığı, davacı hakkında hangi dönemlere ilişkin sosyal güvenlik destek primi borcu tahakkuk ettirildiği, yapılan tahsilatların hangi dönem prim borçları için yapıldığı, davacının ödenmemiş hangi dönemlere ilişkin prim borcunun olduğu ve miktarına ilişkin tüm bilgi ve belgeler Kurumdan celp edilmeli, şirketin faaliyet dönemi ile davacının şirket ortaklığı dönemi, davacının devir iddiası kapsamında, devir sözleşmesi ile buna ilişkin ortaklar kurulu kararı ve ticaret sicil kayıtları birlikte değerlendirilip belirlenmelidir.
    Bu kapsamda tahsil edilen kesintilerin miktarı yönünden de sorumluluk miktarı belirlenmeli, kesinti olmayan dönemler için ise 7143 sayılı Yasa irdelenerek oluşacak sonuca göre bir karar verilmelidir.
    Bu maddi ve hukuki olgular göz önünde bulundurulmaksızın, eksik inceleme sonucu, yazılı şekilde hüküm kurulması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O halde, davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 15.04.2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi