Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/29282
Karar No: 2016/2371
Karar Tarihi: 15.02.2016

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2014/29282 Esas 2016/2371 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı Bakanlıkta alt işveren işçisi olarak çalışan davacı, fazla mesai, ulusal bayram ve genel tatil ücretleri ödenmediği ve ücretinin rızası olmadan düşürüldüğü gerekçesiyle kıdem tazminatı ve söz konusu ücretlerin ödenmesini talep etmiştir. Yerel mahkeme, davacının ücreti rızası dışında düşürüldüğü için fesih hakkının haklı olduğunu kabul etmiş, ancak fazla mesai yapmadığı ve genel tatil günlerinde çalışmadığı gerekçesiyle sadece kıdem tazminatı talebini kabul etmiştir. Temyiz eden davalılar, bu karara itiraz etmiştir. Yargıtay ise, davacının 2010 yılından sonra iş sözleşmesindeki ücreti kabul ederek, rızası olmadan ücretinin düşürüldüğü gerekçesiyle fesih hakkının haklı olduğunu kabul etmiştir. Ancak, davacının fazla mesai yapmadığı ve genel tatil günlerinde çalışmadığı yönünde Mahkeme kararları ve belgeler mevcut olduğu için kıdem tazminatı talebinin reddedilmesi gerektiği sonucuna varmıştır. Ayrıca, davalı Bakanlık için harç istenmesinin hukuka aykırı olduğuna karar verilmiştir.
Kanun maddeleri: 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 13/j maddesi.
9. Hukuk Dairesi         2014/29282 E.  ,  2016/2371 K.
"İçtihat Metni"




MAHKEMESİ : . İŞ MAHKEMESİ



DAVA : Davacı, kıdem tazminatı ile fazla mesai ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde davalılar avukatları tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

A) Davacı İsteminin Özeti
Davacı, davalı Bakanlığa ait hastanede alt işveren işçisi ve güvenlik görevlisi olarak çalışırken iş sözleşmesini fazla çalışma ve genel tatil ücretlerinin ödenmemesi ve rızası alınmadan ücretinin düşürülmesi sebebiyle ve haklı nedenle feshettiğini iddia ederek, kıdem tazminatı, fazla çalışma ücreti ve genel tatil ücretinin ödetilmesini istemiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti
Davalı T.C. S.. B.. vekili, husumet yokluğundan davanın reddini istemiştir.
Davalı......... vekili, davacının ücretinin düşürülmesinin Bakanlık Genelgelerinden kaynaklandığını, fazla çalışma yapmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti
Mahkemece, davacının rızası alınmadan ücreti düşürüldüğünden feshin haklı olduğu, fazla çalışma yapmadığı ve genel tatillerde çalışmadığı sonucuna varılarak, kıdem tazminatı talebinin kabulüne, diğer taleplerin reddine karar verilmiştir.
D) Temyiz
Kararı davalı.... vekili ve davalı ...........vekili temyiz etmiştir.
E) Gerekçe
1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanunî gerektirici sebeplere göre davalı........."nın ve davalı .........nin aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Somut olayda davacı, davalı Bakanlığa ait hastanede alt işveren işçisi ve güvenlik görevlisi olarak 25.06.2006 günü çalışmaya başlamıştır.
Davacının 2009 Aralık ücreti brüt 1.140,00 TL iken 01.01.2010"da brüt 763,65 TL"ye düşürülmüştür.
01.01.2010 tarihli bireysel iş sözleşmesinde davacının ücreti brüt 763,65 TL öngörülmüş ve işveren, sözleşmeye ve Bakanlığın 2009/32 ve 64 sayılı Genelgelerine uygun ücret ödemesi yapmıştır.
Davacı işçi, 03.06.2011 günü rızası alınmadan ücretinin düşürüldüğünü iddia ederek alacak davası açmıştır. .Mahkemesi"nin .... Esas sayılı dosyasında yürütülen davada, davanın kabulüne karar verilmiş, hükmün temyizi üzerine . Hukuk Dairesi"nin........ Esas ve......... Karar sayılı ilamıyla davacının ücretinin düşürülmesine muvafakat etmesi sebebiyle davanın reddi gerektiğinden hüküm bozulmuştur.
Davacı, ücret farkı için açtığı dava devam ederken 14.07.2011 günü iş sözleşmesini ücretinin düşürülmesi sebebiyle ve haklı nedenle feshetmiştir.
Davacı, temyiz incelemesine konu işbu davada ise, davalı Bakanlığa ait hastanede alt işveren işçisi ve güvenlik görevlisi olarak çalışırken iş sözleşmesini fazla çalışma ve genel tatil ücretlerinin ödenmemesi ve rızası alınmadan ücretinin düşürülmesi sebebiyle ve haklı nedenle feshettiğini iddia ederek, kıdem tazminatı, fazla çalışma ücreti ve genel tatil ücretinin ödetilmesini istemiştir.
Mahkemece, davacının rızası alınmadan ücreti düşürüldüğünden feshin haklı olduğu, fazla çalışma yapmadığı ve genel tatillerde çalışmadığı sonucuna varılarak, kıdem tazminatı talebinin kabulüne, diğer taleplerin reddine karar verilmiştir.
Somut olayda davacı, 01.01.2010 tarihli iş sözleşmesinde ücretinin düşürülmesine muvafakat etmiş, bu tarihten sonra davacıya iş sözleşmesi ve ....... Genelgelerine uygun ücret ödemesi yapılmıştır. Ayrıca........ ........ Esas ve ......... Karar sayılı ilamıyla da davacının ücret farkı alacağı bulunmadığı belirlenmiştir. Davacı, fazla çalışma yaptığını ve genel tatil günlerinde çalıştığını da ispat edememiş ve bu yöndeki Mahkemenin ret kararını da temyiz etmemiştir. Bu durumda davacının iş sözleşmesini feshi haklı nedene dayanmadığından kıdem tazminatı talebinin reddi gerekirken mahkemece bu talebin kabulü hatalıdır.
3- Mahkemece, 492 sayılı Harçlar Kanunu"nun 13/j maddesine göre harçtan muaf olan davalı Bakanlığa harç yüklenmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
F) Sonuç
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenlerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek hâlinde ilgiliye iadesine, 15.02.2016 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi