Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/29650
Karar No: 2016/2324
Karar Tarihi: 28.01.2016

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2014/29650 Esas 2016/2324 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı tarafın iş sözleşmesini haklı neden olmadan feshettiği gerekçesiyle davacının kıdem, ihbar tazminatları, fazla mesai ücreti ve ücret alacaklarının davalıdan tahsilini istediği işçilik davasında, yerel mahkeme davayı kısmen kabul etmiştir. Tarafların temyiz ettiği kararı Yargıtay inceledikten sonra, davacının istemi ile ilgili zaman aşımı def’i ileri sürülmediğinden hükümde bulunmak hatalı olmuştur. Ayrıca hükümde belirtilen fazla mesai ücreti miktarı da hatalıdır. Dolayısıyla, temyiz olunan karar yukarıda yazılan nedenlerden dolayı BOZULMUŞTUR.
Kanun Maddeleri:
- İş Kanunu Madde 25/II-g (Haklı Nedenle Fesih)
- Türk Borçlar Kanunu Madde 125 (Zamanaşımı)
9. Hukuk Dairesi         2014/29650 E.  ,  2016/2324 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile fazla mesai ücreti ve ücret alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatları tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin 01.12.2001 tarihinden itibaren davalıya ait iş yerinde çalıştığını, en son 1.485 TL net ücret aldığını, iş akdinin davalı tarafından 25.03.2013 tarihinde haksız olarak fesih edildiğini, ileri sürerek kıdem, ihbar tazminatları ile fazla mesai ücreti ve ücret alacaklarının davalıdan tahsilini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının 02.06.2009 tarihinde teknisyen olarak çalışmaya başladığını, 21.03.2013 tarihinden itibaren üst üste 5 gün işe gelmediğini, buna ilişkin tutanak tutularak iş akdinin 25/II-g uyarınca haklı nedenle feshedildiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalının iş sözleşmesini fesihte haksız olduğu gerekçesiyle, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı taraflar temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Taraflar arasında, işçilik alacaklarının zamanaşımına uğrayıp uğramadığı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Zamanaşımı, bir maddi hukuk kurumu değildir. Diğer bir anlatımla zamanaşımı, bir borcu doğuran, değiştiren ortadan kaldıran bir olgu olmayıp, salt doğmuş ve var olan bir hakkın istenmesini ortadan kaldıran bir savunma aracıdır. Bu bakımdan zamanaşımı alacağın varlığını değil, istenebilirliğini ortadan kaldırır. Bunun sonucu olarak da, yargılamayı yapan yargıç tarafından yürüttüğü görevinin bir gereği olarak kendiliğinden göz önünde tutulamaz. Borçlunun böyle bir olgunun var olduğunu, yasada öngörülen süre ve usul içinde ileri sürmesi zorunludur. Demek oluyor ki zamanaşımı, borcun doğumu ile ilgili olmayıp, istenmesini önleyen bir savunma olgusudur. Şu durumda zamanaşımı, savunması ileri sürülmedikçe, istemin konusu olan hakkın var olduğu ve kabulüne karar verilmesinde hukuksal ve yasal bir engel bulunmamaktadır.
    Somut uyuşmazlıkta, davalı tarafından yargılamanın hiçbir aşamasında zamanaşımı def’ini ileri sürülmemesine rağmen mahkemece fazla mesai ücret alacağı hesabında zamanaşımı def’inde bulunulduğu belirtilerek zamanaşımına uğrayan bölümlerin düşülmesi suretiyle hüküm kurulması hatalıdır. Ayrıca nasıl belirlendiği açıklanmadan denetime elverişsiz şekilde fazla mesai ücretine hükmedilmesi de isabetsizdir.
    Mahkemece yapılacak iş, hükme esas alınan bilirkişi raporunda tespit edilen 16.290,87 TL net fazla mesai ücretinden % 35 oranında takdiri indirim yapılarak sonucuna göre hüküm kurmaktır.
    3-Hükmedilen miktarların “net” mi yoksa “brüt” mü olduğunun hüküm fıkrasında belirtilmemesinin hükmün infazında tereddüt yaratacağının düşünülmemesi de usule aykırı olup, ayrıca bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine 28.01.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi