20. Hukuk Dairesi 2017/3496 E. , 2018/5145 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki davanın yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi taraf vekilleri tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçelerinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava dilekçesinde, ... apartmanının .../.../2013 tarihinde yapılan genel kurul toplantısında, "dış cephe ve çatı izolasyonunun yapılması, bu işler için toplanan tekliflerden ... Cephe Kaplama İzolasyon ve İnş. San. Ltd. Şti"ne ait teklifin kabul edilerek mukavele imzalanması, alınan kararın toplantıya katılmayan kat maliklerine tebliğ edilmesi" yönünde karar alındığını, bu karar doğrultusunda adı geçen firma ile sözleşme imzalandığını, davalının kendisine isabet eden gider payını ödemediğini, alacağın tahsil edilebilmesi için icra takibi yapılmış ise de, davalı tarafın icra takibine itiraz ettiğini ve takibin durduğunu, haksız ve dayanaksız itirazın iptali ile takibin devamına %...den az olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesi istenilmiştir.
Mahkemece davacının davasının kabulü ile davalının itirazının iptaline, takip tarihinden itibaren asıl alacağa yıllık %... yasal faiz tahakkuk ettirilmesine, icranın devamına, davacı lehine tazminata hüküm olunmasına yer olmadığına karar verilmiş, hüküm davacı ve davalı vekilleri tarafından temyiz edilmiştir.
Dava ortak gider alacağına yönelik başlatılan icra takibine yapılan itirazın iptali istemine ilişkindir.
Mahkeme hükmünün neleri içermesi gerektiği HMK’nın 297. maddesinde tek tek sayılarak ayrıntılı biçimde gösterilmiştir. Buna göre, hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir.Mahkemece hüküm fıkrasında itirazın iptaline karar verilen miktarı açıkça yazmayarak hangi icra dosyasından itirazın iptaline karar verildiği dahi yazılmadan davanın kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Ayrıca kabule göre de dava konusu ortak gider alacağı olup belirli, hesap edilebilir ve likit nitelikte olduğundan, mahkemece davacının icra inkar tazminatının reddine karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde iadesine 02/07/2018 gününde oy birliği ile karar verildi.