Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/14907
Karar No: 2014/23313
Karar Tarihi: 29.12.2014

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/14907 Esas 2014/23313 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı işyerinde konfeksiyon elemanı olarak çalışmış ve iş akdinin davalı tarafından haksız ve geçersiz şekilde feshedildiğini iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatı ile ücret alacaklarının tahsilini talep etmiştir. Davalı ise davacının işten kendisinin ayrıldığını ve devamsızlık yaptığını öne sürmüştür. Mahkeme, davacının taleplerini reddetmiştir. Ancak Yargıtay, iş sözleşmesinin iş şartlarının ağırlaşması nedeniyle feshedilmediği iddiası olmasa da, fesih olgusunun tespit edilmesi gerektiğini ve gerçekten davacının bu sebebe dayanarak haklı olup olmadığının araştırılması gerektiğine karar vermiştir. İş hukukunun temel prensipleri ve HMK'nin 33. Maddesi gereği, hakim tarafların hukuki nitelemesine göre değil, gerçekleri göz önünde bulundurarak hukuki nitelemeyi re'sen yapmalıdır. Yargıtay kararında bahsedilen kanun maddeleri, iş hukukunun temel prensipleri ve HMK'nin 33. Maddesi'dir.
7. Hukuk Dairesi         2014/14907 E.  ,  2014/23313 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : İnegöl 1. Asliye Hukuk Mahkemesi
    (İş Mahkemesi Sıfatıyla)
    Tarihi : 15/07/2014
    Numarası : 2013/308-2014/555

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1- Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
    2- Davacı, davalı işyerinde 15/10/2010 - 07/06/2012 tarihleri arasında konfeksiyon elemanı olarak çalıştığını, iş akdinin davalı tarafından haksız ve geçersiz şekilde feshedildiğini bildirerek kıdem ve ihbar tazminatı ile ücret alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
    Davalı, davacının işten kendisinin ayrıldığını, devamsızlık yaptığını, bu nedenle iş akdinin feshedildiğini ve başka bir alacağının bulunmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece davanın reddine karar verilmiştir.
    Taraflar arasında davacının iş akdinin ne şekilde feshedildiği ve buna bağlı olarak da davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanıp kazanmadığı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Somut olayda davacı iş akdinin davalı tarafından haksız ve geçersiz şekilde feshedildiğini, davalı ise davacının devamsızlık yaptığını bu nedenle iş akdinin feshedildiğini savunmuştur. Tüm dosya kapsamı ve tanık beyanlarından davacının 08.00-16.00 vardiyasında çalışırken, çalışma saatlerinin 20.00-08.00 vardiyasına kaydırılması üzerine davalı işveren yetkilisi ile görüşmüş ve çalışma şartlarının ağırlaştırıldığı gerekçesi ile bir daha da işe gelememiştir. Bu husus mahkemeninde kabulündedir. Ancak mahkeme “ İş Sözleşmesini işlerin ağırlaşması nedeniyle fesih ettiğini iddia etmeyen davacının devamsızlığı sebebiyle işverence işten çıkarılması haklı görülerek davacının kıdem ve ihbar tazminatının reddine karar vermek gerekmiştir” gerekçesi ile kıdem ve ihbar tazminatı talebini reddetmiştir.
    İş hukukunun temel prensibi olan işçi lehine yorumlama ilkesi ile 6100 sayılı HMK."nun 33. maddesinde düzenlenen hakimin tarafların hukuki nitelemesi ile bağlı olmayıp, hukuki nitelemeyi re"sen yapması kuralı gereği, her ne kadar davacı işçi iş akdini iş şartlarının ağırlaşması nedeniyle kendisinin feshettiği iddia etmemiş ise de, hakim tüm dosya kapsamına göre fesih olgusunun ne şekilde gerçekleştiğinin tespitini yaptıktan sonra, re"sen feshin şekline ilişkin hukuki nitelemeyi yapmalı ve feshe bağlı haklar konusunda karar vermelidir. Yapılacak iş, fesih olgusu iş şartlarının ağırlaşmasına dayanmış olmakla, gerçekten davacı işçinin bu sebebe dayanmakta haklı olup olmadığı araştırılmalı ve çıkacak sonuca göre kıdem tazminatı talebi hakkında karar verilmelidir. Mahkemece bu hususlar gözetilmeksizin eksik araştırma ile yazılı şekilde hüküm kurulmuş olması hatalı olup bozma nedenidir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 29.12.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi