10. Hukuk Dairesi 2016/17777 E. , 2019/3324 K.
"İçtihat Metni"Mahkemesi :İş Mahkemesi
KARAR
Dava, rücuan tazminat istemine ilişkindir.
Mahkemece, ilâmında belirtilen gerekçelerle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, davacı Kurum ve davalılardan ... (Bağlum Belediye Başkanlığı) vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Dava, iş kazası sonucu vefat eden sigortalının hak sahiplerine bağlanan gelir ve tedavi masrafları nedeniyle uğranılan Kurum zararının 506 sayılı Yasanın 26. maddesi uyarınca davalıdan tahsili istemine ilişkindir.
Mahkemece hükme esas alınan ceza dosyasındaki kusur raporunda; müteveffa sigortalıya 3/8 oranında, davalı ...’a 5/8 oranında kusur atfı yapıldığı; ... İş Mahkemesi’nde hak sahiplerince açılan 2007/98 Esas sayılı davada ise davalıların ..., ... ve Ankara Sigorta A.Ş. oldukları, bahsi geçen dosyada davalı ...’na %50, davalı ...’a %35, müteveffa sigortalıya ise %15 kusur olmak üzere kusur atfı yapıldığı; iş bu dosyada ise kusur raporu alınmadığı anlaşılmaktadır.
Somut davada hak sahipleri tarafından açılan tazminat dosyası da celp edilmek suretiyle, hak sahibi dosyasının kararına esas teşkil eden kusur raporu davada taraf olmayan Kurum tarafından açılan eldeki rücuan tazminat davasında bağlayıcı olmasa da kuvvetli delil olduğundan Mahkemece, kusura ilişkin bilirkişi raporlarının birbiriyle çelişki doğurmaması gerektiği nazara alınarak, dosya içeriğindeki tüm delillerin takdiri ile, kabul edilen maddi olgular doğrultusunda, kusur oran ve aidiyeti konusunda bilirkişi incelemesi yaptırılmalı, tarafların kusuruna yönelik yeterli inceleme ve irdelemeden sonra karar verilmelidir.
Yukarıdaki maddi ve hukuki olgular dikkate alınarak, olayın gerçekleştiği iş kolunda iş güvenliği bakımından uzman kişilerden oluşan bilirkişi heyetinden uygun bir kusur raporu alınıp, raporlar arasında çelişki doğurmayacak şekilde , sonucuna göre karar vermek gerekirken ; eksik inceleme ve araştırma ile yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O hâlde, davacı Kurum ve davalılardan ... (Bağlum Belediye Başkanlığı) vekillerinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalılardan ... (Bağlum Belediye Başkanlığı)"na iadesine, 10.04.2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.