Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/16626
Karar No: 2019/3297
Karar Tarihi: 10.04.2019

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2016/16626 Esas 2019/3297 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu dava rücuan tazminat istemine ilişkindir. Davacı Kurum, iş kazası sonucu vefat eden kişinin hak sahiplerine bağlanan peşin sermaye değerli gelir ve fiili ödemelerden oluşan kurum zararının davalılardan rücuan tahsiline karar verilmesini istemiştir. Mahkeme, davayı kabul etmiş ancak karar temyiz edilmiştir. Temyiz isteğinin reddedilmesi sonrasında işin gereği düşünülmüş ve kararda maddi hata olduğu tespit edilerek bozulmuştur. Davada yasal dayanak, 506 sayılı Kanun olup kusurun belirlenmesinde, trafik iş kazasının şekli, cezadaki maddi olgu ve dosya içeriğindeki deliller göz önünde bulundurularak belirlenmeli ve kabul edilen maddi olgular doğrultusunda, uzman bilirkişilerden alınan rapora göre tarafların kusur oran ve aidiyetleri saptanmalıdır. Mahkemece, yanılgılı değerlendirme sonucu hüküm kurulduğundan dolayı hüküm bozulmuştur. Kanun maddeleri ise şöyledir: 506 sayılı Kanun'un 26. maddesi, 4857 sayılı Kanun'un 77. maddesi, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü hükümleri.
10. Hukuk Dairesi         2016/16626 E.  ,  2019/3297 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi


    KARAR


    Dava, rücuan tazminat istemine ilişkindir.
    Mahkemece, ilamında belirtildiği şekilde davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmün, davacı Kurum vekili ile davalı Varteks Giyim San. ve Dış Tic.Ltd.Şti vekili ve davalı ... vasisi tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafındandüzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okundu. Temyiz konusu hükme ilişkin dava, 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun Geçici 3. maddesi delaletiyle 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 438. maddesinde sayılı ve sınırlı olarak gösterilen hâllerden hiçbirine uymadığından, temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılmasına ilişkin isteğin reddine karar verildikten sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
    1-Davacı Kurum, 11.08.2006 tarihinde meydana gelen iş kazası sonucu vefat eden kazalının hak sahiplerine bağlanan peşin sermaye değerli gelir ile fiili ödemelerden oluşan kurum zararının davalılardan rücuan tahsiline karar verilmesini istemiştir. Zararlandırıcı olay nedeniyle düzenlenen kurum denetmen raporunda cezadaki rapora atıf yapılarak davalı ...’ın %100 kusurlu olduğu, kesinleşen ceza yargılamasında Ramazan’ın asli ve tek kusurlu olduğu, mahkemece esas alınan bilirkişi raporunda asıl işveren şirketin % 20, alt işveren ...’un %30, davalı sürücü Ramazan’ın %50 kusurlu olduğu ifade edilmekte olup kusura ilişkin tüm bu tespitler incelendiğinde açık çelişki bulunduğu anlaşılmaktadır. Davanın yasal dayanağı, olay tarihinde yürürlükte bulunan 506 sayılı Kanun olup kusurun belirlenmesinde, mahkemece, öncelikle trafik iş kazasının ne şekilde olduğu, cezadaki maddi olgu ve dosya içeriğindeki tüm deliller gözetilip, mevcut çelişki giderilerek belirlenmeli ve kabul edilen maddi olgular doğrultusunda, kusur oran ve aidiyeti konusunda bilirkişi incelemesine gidilmelidir.
    Bu tür iş kazalarında kusurun belirlenmesinde, kabul edilen maddi olgular doğrultusunda; tarafların kusur oran ve aidiyetleri işçi sağlığı ve iş güvenliği konularında uzman bilirkişilerden alınacak bilirkişi raporu uyarınca saptanmalıdır. Kusur durumu saptanırken, iş güvenliği mevzuatına göre hangi önlemlerin alınması gerektiğinin, bu önlemlerin işverence alınıp alınmadığının ve alınmış önlemlere sigortalı işçinin uyup uymadığının, 506 sayılı Kanun"un 26., 4857 sayılı Kanun"un 77., İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü hükümleri çerçevesinde değerlendirilerek belirlenmesi ile oluşa uygun kusur raporu alınması gerekir.
    Mahkemece, ceza yargılamasında zararlandırıcı olayda davalı ...’ın asli kusurlu bulunması da dikkate alınarak, kazanın meydana gelmesinde araçta var ise bakım eksikliğinin, teknik özelliğinin ve arızasının ne derecede etkili olduğu, aracın periyodik muayenesinin ne zaman yapıldığı ilgili birimlerden sorularak belirlenmeli, tarafların kusur durum ve oranlarının belirlenmesi ve mevcut çelişkilerin giderilmesi için yeniden alanında uzman bilirkişilerden oluşan heyet raporu alınmalı ve oluşacak sonuca göre karar verilmelidir.
    Mahkemece, açıklanan maddi ve hukuki esaslar gözetilmeksizin, yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı biçimde hüküm kurulması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O hâlde, davacı Kurum vekili ile davalı Varteks Giyim San. ve Dış Tic.Ltd.Şti vekili ve davalı ... vasisinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalılar Varteks Giyim San. ve Dış Tic.Ltd.Şti ve ..."ye iadesine, 10.04.2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi