Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/34355
Karar No: 2016/2006
Karar Tarihi: 26.01.2016

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/34355 Esas 2016/2006 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, Tinsa Şirketinin çalışanı olarak Bursa Uluabat Hidroelektrik Santrali Yapımı Projesinde çalıştığını ve iş akdinin haksız olarak feshedildiğini iddia ederek, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ulusal ve dini bayram ücretleri, fazla mesai ücretleri, hafta sonu tatili ücreti, SGK primleri ve yıllık ücretli izin alacaklarının ödenmesini talep etmiştir. Yerel mahkeme, davalı Tinsa şirketi yönünden karar kesinleştiği için bu davalı yönünden yeniden karar verilmemesine karar verirken, diğer davalı şirket yönünden davanın kısmen kabulüne hükmetmiştir. Yargıtay ise davalı Tinsa şirketinin bozmaya uyulması kararının verildiği ilk celsede kesinleşmiş olması nedeniyle karar verilmesi gerekmeyen davalı yönünden bu yönüyle yapılan temyiz itirazlarını yerinde bulmamıştır. Ayrıca fazla mesai ücreti konusu mahkeme tarafından yeterince araştırılmadığı için yerinde bulunmamıştır. Bu nedenlerle yerel mahkeme kararı tekrar bozulmuştur.
Kanun maddeleri: İş Kanunu'nun 485, 485/2, 485/21 ve 485/25, Türk Borçlar Kanunu'nun 32/3, 58, 59, 61/2 ve 109.
9. Hukuk Dairesi         2015/34355 E.  ,  2016/2006 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti, dini bayram, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, SGK priminin az ödenmesi sonucu hak kaybı, yıllık izin ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalılardan ... avukatları tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı işçi, davalılardan Tinsa Şirketinin işçisi olarak Bursa Uluabat Hidroelektrik Santrali Yapımı Projesinde çalıştığını, davalı ... Şirketinin işi diğer davalı ... şirketinden aldığını, iş akdinin işverence haksız olarak feshedildiğini ileri sürerek, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti, dini bayram, fazla mesai ücreti, hafta sonu tatili ücreti, SGK priminin az ödenmesi sonucu oluşan hak kaybı, yıllık ücretli izin alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı ... vekili, müvekkil şirketin anahtar teslim niteliğinde bir sözleşme ile işi diğer davalı şirkete verdiğini, bu nedenle husumet itirazlarında bulunduklarını, ayrıca zamanaşımı itirazlarının da olduğunu, davacının müvekkil şirket çalışanı olmadığından istenilen belgelerin de ibraz edilemediğini, ayrıca davacının tam taleplerinin ispata muhtaç ve yasal dayanaktan yoksun olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Davalı ... Şirketi vekili savunmasında, öncelikle zamanaşımı definde bulunduklarını, tazminatların ödendiğini, fazla mesai ücreti de olmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, bozmaya uyulma kararının verildiği ilk celsede, davalı ...yönünden karar kesinleşmekle bu davalı yönünden yeniden karar verilmesine yer olmadığına, diğer davalı ...Ş. yönenden ise davanın kısmen kabulüne karar verilerek kıdem ve ihbar tazminatları, yıllık izin, fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, hafta tatili hüküm altına alınmış, SGK, prim, hak kaybı taleplerinin ise reddine karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı ...Ş. temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Taraflar arasındaki uyuşmazlık konusu, Dairemizin bozma ilamına uyulmasına rağmen bozma kararı doğrultusunda inceleme yapılıp yapılmadığı noktasında toplanmaktadır.
    Dairemizin 29.04.2015 tarih ve 2015/8836 Esas, 2015/15705 Karar sayılı (2.) bozma ilamının (2.) bendinde, “Yerel mahkemenin ilk kararı fazla mesai ücreti yönünden temyiz incelemesi sonunda “Aynı yönde Yargıtay tarafından verilmiş bozma kararlarında da işyerinde bir dönem üç vardiyalı çalışıldığı daha sonra vardiyanın kaldırıldığı belirtilmiş olmakla (Yargıtay 7. HD. 2.7.2013 gün, 2013/ 10005 E, 2013/ 12463 K. Yargıtay 22. HD. 05.11.2013 gün, 2013/ 23716 E, 2013/ 23430 K.) mahkemece bu yönde araştırmaya gidilerek ve davacının istek konusu dönemde vardiya sistemine tabi çalışıp çalışmadığı da belirlenerek sonuca gidilmemesi hatalıdır.” gerekçesiyle bozulmasına rağmen, yerel mahkemece emsal dosyalar incelenmeden, salt davacı tanığın beyanına göre işyerinde tüm dönem iki vardiyalı olarak çalışıldığının kabulü ile fazla çalışma hesabının yapılması hatalıdır. Bozmaya uyulduğunda göre bozma gerekleri tam olarak yerine getirilmelidir.” denilmiş ve yerel Mahkemece de bozmaya uyulmasına karşın işbu bozma nedeninin gereğinin yine yerine getirilmediği anlaşılmıştır.
    Vermiş olduğu bir hüküm Yargıtay tarafından bozulan ve Yargıtay"ın bu bozma kararına gerek iradi ve gerekse kanuni şekilde uymuş olan yerel mahkeme, bozma kararı doğrultusunda inceleme yapmak ve hüküm kurmak zorundadır.
    Yerel Mahkemenin hükmü aynı nedenle 2 defa Dairemizce bozulmasına ve yerel Mahkemece bozma ilamına da uyulmasına rağmen son bozma ilamının (2.) bendinin gereği yine yerine getirilmeden karar verilmesi isabetsiz olup tekrar bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 26.01.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi