Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/14177
Karar No: 2018/3787
Karar Tarihi: 21.05.2018

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2016/14177 Esas 2018/3787 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı şirketin kurucu ortağı Kemal Bilginer, müvekkiline olan borcuna karşılık olarak şirkete ait 4 adet hisseyi devretmiştir. Daha sonra yapılan sermaye artırımı ile müvekkil, rüçhan hakkını kullanarak şirketteki hisse payını artırdığını ancak davalı şirketin müvekkile kar payı ödemediğini ve ortaklık pay durumu hakkında bilgilendirilmediğini iddia etmiştir. Davacı müvekkiline ait hisselerin kayıda alınarak tescil işlemlerinin yapılıp yapılmadığı, temettülerin bedelli sermaye artırımında dikkate alınıp alınmadığı sorularının yanıtı aranmıştır. Mahkeme, yetkisizlik kararı vererek davanın görevli ve yetkili Ticaret Mahkemesine gönderilmesine karar vermiştir. Kararın dayandığı kanun maddesi, HMK'nın 14/2 maddesidir. Mahkeme, ayrıca, dava ve işlerin dışında kaldığını belirterek, duruşma isteğini reddetmiş ve incelemeyi dosya üzerinde yapmıştır. Kanun maddesi ise, HUMK 3156 sayılı Kanun ile değişik 438/1 maddesidir. Temyiz istemi reddedilmiştir.
11. Hukuk Dairesi         2016/14177 E.  ,  2018/3787 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 30/06/2016 tarih ve 2015/907-2016/487 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava, 6100 sayılı Kanun"un geçici 3/2. maddesi delaletiyle uygulanması gereken HUMK 3156 sayılı Kanun ile değişik 438/1 maddesi hükmü gereğince miktar veya değer söz konusu olmaksızın duruşmalı olarak incelenmesi gereken dava ve işlerin dışında bulunduğundan duruşma isteğinin reddiyle incelemenin dosya üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, davalı şirketin kurucu ortağı ve müvekkilin murisi olan Kemal Bilginer"in, müvekkiline olan borcuna karşılık olarak şirkete ait 4 adet nama yazılı hisseyi 1973 yılında müvekkiline devrettiğini, bu devre ilişkin bilgi ve belgelerin davalı şirkete gönderilmesi suretiyle müvekkilinin şirkete ortak olduğunu, sonraki süreçte davalı şirketçe, müvekkilinin yapılan sermaye artırımı dolayısıyla rüçhan hakkını kullanarak şirkette olan payını artırabileceği hususunda bilgilendirildiğini ve bunun üzerine müvekkilinin rüçhan hakkını kullanarak şirkette bulunan ortaklık payını bedelli olarak artırdığını ve buna ilişkin olarak makbuz aldığını, davalı şirketin, ortağı olan müvekkiline bu zamana kadar kar payı ödemediğini ve müvekkilinin şirketteki ortaklık pay durumu hakkında bilgilendirilmediğini, bu hususta yapılan müracaatlara da cevap alınamadığını, son olarak davalı şirkete bu hususları belirtir ihtarname gönderdiklerini ancak müspet bir cevap alamadıklarını ileri sürerek davacı müvekkiline ait kurucu hisselerin davalı şirket bünyesinde kayda alınarak gerekli tescil işlemlerinin yapılıp yapılmadığı, 1955 yılından 1991 yılına kadar tespit edilecek temettülerin bedelli sermaye artırımında dikkate alınıp alınmadığı, alındı ise bunların bedelsiz hisselerle birlikte davalı resmi kayıtlarında tescil işlemlerinin yapılıp yapılmadığı, müvekkilinin rüçhan hakkını kullanarak payını artırması üzerine şirkete ibraz etmiş olduğu makbuz doğrultusunda gerekli işlemlerin yapılıp yapılmadığı, tescil işlemleri yapılmışsa gerek hisse adedi yönünden gerekse davalı varlıklarının 4/2200 oranının üzerinde tespit edilecek oranda korunup korunmadığı hususlarının tespiti ile, neticeten, hisse senetlerinin güncel karşılığı olmak üzere şimdilik 1.000 TL alacağın 1973 tarihinden itibaren avans işlemlerine uygulanan faiz oranı uygulanarak faizi ile birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davanın yetkisiz mahkemede açıldığını, dava konusu talebin zamanaşımına uğradığını ve şirket kayıtlarında yapılan araştırma neticesinde davacının şirkete ortak olduğuna ilişkin herhangi bir bilgi ve belgeye rastlanmadığını ileri sürerek davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece yapılan yargılama sonucunda, HMK"nın 14/2 .maddesine göre, şirket ortağı tarafından şirkete karşı açılan ve ortaklıktan ilişkisinden kaynaklanan davalarda şirketin merkezinin bulunduğu yer mahkemesinin kesin yetkili olduğu, bu hükmün kesin yetki kuralı olması hasebiyle mahkemece re"sen gözününe alınması gerektiği, dosya içerisinde bulunan .... Ticaret Sicil Müdürlüğünün 02.05.2016 tarihli cevabi yazısına göre, şirket merkezinin .... olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilerek talep halinde dosyanın görevli ve yetkili .... Ticaret Mahkemesine gönderilmesine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı deliller ile gerektirici sebeplere göre, davacı vekilinin bütün temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 6,70 TL temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 21/05/2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.











    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi