Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/17709
Karar No: 2016/8206
Karar Tarihi: 04.05.2016

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2015/17709 Esas 2016/8206 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı şirketin satışını yaptığı badem ürünündeki ayıp nedeniyle davacı şirketin açtığı tazminat davası sonucunda, mahkeme davacının talebini kabul etmiştir. Temyiz eden davalı vekili, ayıbın teslim sırasında açıkça anlaşılamayacağını ve ayıp ihbarının süresinde yapılmadığını savunarak, hükmün bozulmasını talep etmiştir. Ancak, Yargıtay kararı, alınan raporlara göre davacının iddiasını ispat ettiği gerekçesiyle davacı lehine hüküm verilmesini onamıştır. Özetle, davacı şirketin tazminat talebi kabul edilmiş ve davalı vekilinin temyiz talebi reddedilmiştir.
TTK'nın 23/f.I-c maddesine göre, malın ayıplı olduğu teslim sırasında açıkça belli ise alıcı iki gün içinde durumu satıcıya ihbar etmelidir. Açıkça belli değilse, alıcı malı teslim aldıktan sonra sekiz gün içinde muayene etmekle ve ayıp tespit edilirse durumu satıcıya ihbarla yükümlüdür. Diğer durumlarda, Türk Borçlar Kanunu'nun 223. maddesi uygulanmalıdır. Bu hükümler çerçevesinde, kararın davacı lehine verilmesi doğru olmuşt
19. Hukuk Dairesi         2015/17709 E.  ,  2016/8206 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi
    vek.Av. ...

    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davacı vekili, müvekkili şirketin davalı şirketten 24.060 kg badem satın aldığını, ...’de depoda kırım yapılırken çuvalların ortalarına içi boş kabuklu bademlerin yerleştirildiğinin anlaşıldığını, .... 2. Asliye Hukuk Mahkemesi aracılığı ile zararın tespit ettirildiğini ileri sürerek ayıplı ürün teslimi nedeni ile oluşan 20.249,00 TL zararın ticari gecikme faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davacının bademleri görerek ve beğenerek aldığını, kendilerinin yanında ürünlerin çuvallara konulduğunu, dolayısıyla tespiti yapılan bademlerin müvekkili şirketten alınan bademler olmadığını, ayrıca ayıp ihbarının 2 gün içinde yapılması gerektiğini, malların 31.01.2014 tarihinde faturası ile davacıya teslim edildiğini savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, davacının satın aldığı bademlerin tamamının incelemesinin mümkün olmadığı, davacının süresinde tespit yaptırıp ayıp ihbarında bulunduğu, ayıbın teslim sırasında açıkça anlaşılacak aşikar ayıp kavramına girmeyeceği, dava konusu ayıbın gözden geçirme ve muayene ile anlaşılabilecek bir ayıp olduğu, alınan raporlara göre davacının iddiasını ispat ettiği gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı vekilince temyiz edilmiştir.
    Tespit dosyası ile dava dosyasının incelenmesinden, davacı tarafından iddia olunan satış konusu maldaki (badem) ayıbın açık ayıp olduğu, başka bir deyişle basit bir gözden geçirme ile rahatlıkla anlaşılabilecek nitelikte olduğu anlaşılmaktadır. Zira, dosyaya yansıdığı şekli ile ayıplı bademlerin varlığı basit bir göz muayenesi ile anlaşılabilmektedir. Satın alınan bademlerin nicelik olarak fazlalığı açık ayıbın varlığını, niteliğini ve davacının muayene yükümlülüğünü etkilememektedir. TTK."nın 23/f.I-c maddesi uyarınca; malın ayıplı olduğu teslim sırasında açıkça belli ise alıcı iki gün içinde durumu satıcıya ihbar etmelidir. Açıkça belli değilse alıcı malı teslim aldıktan sonra sekiz gün içinde incelemek veya incelettirmekle ve bu inceleme sonucunda malın ayıplı olduğu ortaya çıkarsa, haklarını korumak için durumu bu süre içinde satıcıya ihbarla yükümlüdür. Diğer durumlarda ise Türk Borçlar Kanununun 223 üncü maddesinin ikinci fıkrası uygulanmalıdır. Buna göre 31.01.2014 tarihinde dava konusu bademleri teslim alan davacı alıcının iki gün içinde durumu satıcıya ihbar etmesi gerekir. Ne var ki, somut olayda davacı teslim tarihinden dört gün sonra 04.02.2014 tarihinde davalıya noter aracılığı ile süresinden sonra ayıp ihbarında bulunmuştur. Süresi içinde ayıp ihbarında bulunmayan davacı davalıdan talepte bulunamaz. Bu sebeple davanın reddi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalı vekilinin öteki temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde iadesine, 04.05.2016 gününde oyçokluğuyla karar verildi.

    (Muhalif)




    KARŞI OY YAZISI

    Davalı tarafından davacıya 70 çuval içinde teslim edilen 24.060 kg ağırlığındaki badem ürününün ayıplı olduğunun teslimi sırasında açıkça belli olduğunun kabulü mümkün değildir. Somut olayda TTK"nun 23/1-c maddesinde yazılı 8 günlük muayene ve ayıp ihbarı süresinin uygulanması gerekir.
    Bu durumda davacının süresi içinde ayıp ihbarında bulunduğu kabul edilerek; dava dosyasının davalının ayıplı ürünlerin kendisi tarafından teslim edilen ürünler olmadığı şeklindeki savunması yönünden yapılan tahkikatın yeterli olup olmadığı açısından incelenmesi gerekirken saygıdeğer çoğunluk tarafından yazılı şekilde bozma kararı verilmesini doğru bulmadığımdan iş bu karara muhalifim. 04.05.2016




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi