Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/3548
Karar No: 2016/1905
Karar Tarihi: 15.02.2016

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2015/3548 Esas 2016/1905 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, aylığının kesilmesine ilişkin Kurum işleminin iptaliyle, aylığın kesildiği tarihten itibaren tekrar bağlanmasına, borçlu olmadığının tespitine karar verilmesini istemiştir. Mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir. Ancak, davacının hizmet sürelerinin fiili ve gerçek olduğunun tespit edilmediği için karar bozulmuştur. Uyuşmazlık, davacının hizmetinin bildirildiği işyerinde hizmet akdine tabi olarak fiili bir çalışmasının olup olmadığının tespiti ile ilgilidir. Davacının Bağ-Kur sigortalısı olduğu anlaşıldığından Bağ-Kur şahsi sicil dosyası getirtilmeli, davacının vergi mükellefiyeti ilgili vergi dairesinden sorgulanmalı ve iptal edilen çalışmalarının geçtiği dönemde kayıtlı ve tarafsız tanıklar belirlenerek gerçek çalışma olgusu ortaya konulmalıdır. Mahkemenin eksik inceleme ve araştırma yaparak hüküm kurması, usul ve yasaya aykırıdır. Kararda kullanılan kanun maddeleri: Türk Borçlar Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Türk Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun.
21. Hukuk Dairesi         2015/3548 E.  ,  2016/1905 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi




Davacı, aylığın kesilmesine ilişkin Kurum işleminin iptaliyle, aylığın kesildiği tarihten itibaren tekrar bağlanmasına, borçlu olmadığının tespitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin reddine karar vermiştir.
Hükmün davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.

K A R A R

Dava, davacının fiili çalışmaya dayanmadığından bahisle iptal edilen yaşlılık aylığının kesildiği tarihten itibaren ödenmesi, davacının davalı Kuruma borçlu olmadığının tespiti istemine ilişkindir.
Mahkemece, davanın reddi ile hükümde yazılı şekilde karar verilmiş ise de bu sonuca eksik araştırma ve inceleme ile gidilmiştir.
Uyuşmazlık, davalı Kurum tarafından iptaline karar verilen hizmet sürelerinin fiili ve gerçek olduğunun, başka bir anlatımla, davacının hizmetinin bildirildiği işyerinde hizmet akdine tabi olarak fiili bir çalışmasının olup olmadığının tespitine ilişkindir.
Dosyadaki kayıt ve belgelerden, davalı Kurumun 11.07.2013 tarihli denetmen raporu ile davacının 1055155 sicil numaralı unvanlı işyerinden 10.01.2007-01.09.2008 tarihleri arasındaki çalışmalarının fiili çalışmaya dayanmadığından iptal edildiği, iptal edilen hizmetlerinden dolayı davacının yaşlılık aylığı şartlarına haiz olamaması sebebi ile aylığının kesildiği ve ödenen aylıkların iadesinin istendiği, soruşturma evraklarının getirtildiği anlaşılmaktadır.
Yapılacak iş, davacının bir dönem Bağ-Kur sigortalısı olduğu anlaşıldığından Bağ-Kur şahsi sicil dosyasını getirtmek, davacının vergi mükellefiyetinin hangi faaliyete dayalı olduğunu ilgili vergi dairesinden sormak, davacıya iptal edilen çalışmalarının unvanlı işyerinin hangi inşaatlarında, hangi tarihler arasında geçtiğini açıklatmak, davasını somutlaştırmasını istemek, davalı Kurumun denetmen raporunu ve ceza soruşturmasına ilişkin dosyanın onaylı bir örneğini dosya arasına almak, davacının iptal edilen hizmetlerinin geçtiği dönemde, dönem bordrolarında kayıtlı ve tarafsız tanıklar saptanarak bunların bilgilerine başvurmak, Sosyal Güvenlik Kurumu, zabıta, maliye, meslek odası aracılığı ve muhtarlık marifetiyle işyerine o tarihte komşu olan diğer işyerlerinde uyuşmazlık konusu dönemde çalıştığı tespit edilen kayıtlı komşu işyeri çalışanları; yoksa işyeri sahipleri araştırılıp tespit edilerek çalışmanın niteliği ile gerçek bir çalışma olup olmadığı yönünde yöntemince beyanlarını almak ve gerçek çalışma olgusunu somut ve inandırıcı bilgilere dayalı şekilde ortaya koyduktan sonra sonucuna göre karar vermekten ibarettir.


Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulmaksızın eksik inceleme ve araştırma ile yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 15.02.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.












MG

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi