Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/12527
Karar No: 2017/1590
Karar Tarihi: 02.03.2017

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/12527 Esas 2017/1590 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar önalım hakkına dayalı tapu iptali ve tescil talebiyle davalıya karşı dava açtılar. Davalı dava konusu taşınmazın bedelinin tespiti için keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasını talep etti ancak mahkeme davanın kabulüne karar verdi. Davalı vekili hükümde yer alan vekalet ücreti ve yargılama giderine yönelik itirazlarıyla birlikte, esasa dair itirazlar da sunarak temyiz dilekçesi verdi. Ancak Daire, vekalet ücreti ve yargılama giderine yönelik itirazları kabul etmeyerek hükmü bozdu. Yeniden yapılan yargılama sonucunda karar verilmesine yer olmadığına hükmedildi ve davalı vekili bu kararı temyiz ederek hükmün bozulmasını talep etti. Daire, kararın bozulması gerektiğine hükmetti. Kararda, HMK’nın 297. maddesi belirtilerek, hükmün sonuç kısmında taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların sıra numarası altında açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gerektiği ve bozulduktan sonra verilen hükümün tüm istekleri karşılar şekilde yeniden yazılması gerektiği açıklandı.
Kanun Maddeleri:
- Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin 6. maddesi
- 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 22. m
14. Hukuk Dairesi         2016/12527 E.  ,  2017/1590 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacılar vekili tarafından, davalı aleyhine 27.11.2013 gününde verilen dilekçe ile önalım hakkına dayalı tapu iptali ve tescil talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 02.07.2015 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    Dava, önalım hakkından kaynaklanan tapu iptali ve tescil istemine ilişkindir.
    Davalı, davayı kabul etmiş, davalı vekili, dava konusu taşınmazın bedelinin tespiti için keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasını talep etmiştir.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmü, davalı vekili temyiz etmiş, temyiz dilekçesinde bir kısım esasa dair itirazlarını ve yargılama gideri ile vekalet ücretinin hatalı belirlendiğine yönelik itirazlarını sunmuştur. Dairemizin 01.12.2014 tarihli, 2014/10733- 13619 E-K sayılı ilamıyla “ dava ön inceleme tutanağı imzalanmadan önce davalı ... tarafından 26.12.2013 tarihli dilekçe ile kabul edildiğinden davacı yararına Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 6. maddesi uyarınca tarife hükümleri ile belirlenen ücretin yarısı kadar vekalet ücretine hükmolunması ve 492 sayılı Harçlar Kanununun 22. maddesi uyarınca kabul, yargılamanın ilk celsesinden önce vuku bulduğundan karar ve ilam harcının üçte birinin alınması gerekir.” gerekçesiyle hükmün bozulmasına, davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarının reddine karar verilmiştir.
    Mahkemece, bozmaya uyularak yapılan yargılama sonunda, tapu iptaline ilişkin hüküm kesinleştiğinden karar verilmesine yer olmadığına denilerek bozma ilamı doğrultusunda vekalet ücreti ve yargılama giderine hükmedilmiştir.
    Hükmü, davalı vekili temyiz etmiştir.
    Hükmün hangi hususları kapsayacağı 6100 sayılı HMK’nın 297. maddesinde belirtilmiştir. Ayrıca hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir.
    Bu biçim yargıda açıklık ve netlik prensibinin gereğidir. Aksi hal, yeni tereddüt ve ihtilaflar yaratır, hükmün hedefine ulaşmasını engeller, kamu düzeni ve barışı oluşturulamaz. Bozma kararı ile ilk hüküm hayatiyetini ve ifa kabiliyetini yitirir.
    Bozma kararından sonra bozmaya uyularak verilen hüküm yeni bir hükümdür. Bozmaya uyularak tesis edilen hükmün, tüm istekleri karşılar şekilde yeniden yazılması gerekir.
    Somut olayda; Mahkemece, yukarıda değinilen hususlar gözetilmeden, tapu iptaline ilişkin hüküm kesinleştiğinden karar verilmesine yer olmadığına şeklinde hüküm kurulması doğru görülmemiş, bu sebeple kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer hususların şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 02.03.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi