Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/44
Karar No: 2013/6289
Karar Tarihi: 27.11.2013

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2013/44 Esas 2013/6289 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı yüklenici firma ile kontrol mühendisi hakkındaki uyuşmazlık, fazla ödenen bedelin tahsiliyle ilgilidir. Mahkeme, fazla ödemenin bir kısmının tahsiline karar vermiş, ancak ödeme tarihinden itibaren yasal faizin ne zaman başlayacağı belirtilmemiştir. Borçlar Kanunu'na göre, borçlu alacaklının ihtarı olmaksızın temerrüde düşmez, ancak davacının bu meblağı ihtar veya yazı ile talep ettiğine dair kanıtı yoktur. Mahkeme, KDV dahil edilmeksizin fazla ödeme tutarını belirlemiştir, ancak dava dilekçesinde KDV dahil edilerek talep edilmiştir. Bu nedenlerle, sair temyiz itirazları reddedilmiştir. Ancak, ödeme tarihinden başlamak üzere yasal faiz, temerrüt tarihi olarak kabul edilmeli ve KDV dahil edilerek fazla ödeme tutarı belirlenmelidir. Kararın belirtilen yönlerden düzeltilerek onanması uygun bulunmuştur. Kanun maddeleri olarak 818 sayılı Borçlar Kanunu'nun 101/I., 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesi ve 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 438/VII. maddesi sayılabilir.
15. Hukuk Dairesi         2013/44 E.  ,  2013/6289 K.

    "İçtihat Metni"

    ....
    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün duruşmalı olarak temyizen tetkiki davacı ile davalılar ... ve .....vekillerince istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen günde davacı vekilleri .... ile Avukat .... davalı .... vekili Avukat ......, davalı ... vekili Avukat ..., davalı ... vekili Avukat ... ve Davalı asil ... geldi. Temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan taraflar avukatları dinlendikten sonra vaktin darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması başka güne bırakılmıştı. Bu kere dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği konuşulup düşünüldü:
    - K A R A R -

    Uyuşmazlık eser sözleşmesi uyarınca fazla ödenen bedelin davalı yüklenici ile sorumlu idare elemanlarından müştereken ve müteselsilen tahsili istemine ilişkindir. Mahkemece davalı yüklenci şirket ile davalı kontrol mühendisi ... hakkındaki davanın kısmen kabulüne, 12.688,75 TL fazla ödemenin ödeme tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte bu davalılardan tahsiline, davalılar Kasım Yılmaz ve ... hakkındaki davanın ise reddine karar verilmiş, karar davacı ... vekili ile davalılar .....ekili ve davalı ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre temyiz eden tarafların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
    2-Mahkemece hüküm altına alınan alacağa ödeme tarihinden itibaren yasal faiz uygulanmasına karar verilmiş, ödeme tarihinin ne olduğu ise açıklanmamıştır. Zaman bakımından uygulanması gereken 818 Sayılı Borçlar Kanunu’nun 101/I.. maddesi uyarınca muaccel bir borcun borçlusu alacaklının ihtarıyla temerrüde düşer. Somut olayda davacı alacaklı dava konusu ettiği meblağı davadan önce davalılardan ihtar veya yazı ile talep ettiğini usulen kanıtlayamadığından temerrüdün dava açılmakla dava harcının yatırıldığı 03.08.2009 tarihinde oluştuğunun kabulü gerekir. Mahkemece faizin dava tarihi yerine, infazda tereddüt oluşturacak şekilde hangi tarih olduğu somut olarak belirtilmeksizin ödeme tarihinden başlatılması doğru olmamıştır.

    ....

    3-Hükme esas alınan bilirkişi kurulu raporunda davalı yüklenici tarafından yapılmayan eksik bırakılan imalâtın bedeli KDV hariç 31.854,03 TL, sözleşme dışı fazladan yapılan imalâtın bedeli de KDV hariç 19.166,28 TL olarak belirlenmiş, mahkemece yapılmayıp eksik bırakılan işler bedelinden (fazladan ödenen bedelden); sözleşme dışı fazladan yapılan imalâtın bedeli düşülerek bulunan KDV hariç 12.688,75 TL’ye hükmedilmiştir. Mahsup yapıldıktan sonra fazla ödeme tutarının 12.688,75+KDV olduğu anlaşılmaktadır. Dava dilekçesinde KDV dahil edilmek suretiyle bulunan fazla ödeme tutarı talep ve dava konusu yapıldığına göre mahkemece KDV’li tutarın hüküm altına alınması gerekirken KDV’siz tutara hükmedilmesi de doğru olmamıştır.
    Kararın yukarıda 2. bentte yazılı nedenle davalı yüklenici şirket ile davalı kontrol mühendisi ... yararına, 3. bentte yazılı nedenle de davacı ... yararına bozulması gerekirse de, yapılan yanlışlıkların giderilmesi yeniden yargılamaya ihtiyaç göstermediğinden 6100 Sayılı HMK’nın geçici 3. maddesinin yollamasıyla mülga 1086 Sayılı HUMK’nın 438/VII. maddesi uyarınca kararın belirtilen yönlerden düzeltilerek onanması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ:Yukarıda 1. bentte yazılı nedenlerle davacı ... vekili ile davalılar .....vekili ve ... vekilinin sair temyiz itirazlarının reddine, 2. ve 3. bentler uyarınca kararın hüküm kısmının 1 nolu bendinin ilk satırındaki “12.688,75 TL” rakam ve kelimesinden sonra gelen “’nin ödeme” kelimelerinin karardan çıkartılarak yerine "+KDV""nin dava" kelimelerinin yazılmasına, kararın değiştirilmiş bu şekli ile DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 990,00 TL duruşma vekâlet ücretinin davalıdan alınarak Yargıtay duruşmasında vekille temsil olunan davalılar ..., ... ve ...’a verilmesine, 990,00 TL duruşma vekâlet ücretinin de davalılar.....alınarak Yargıtay duruşmasında vekille temsil olunan davacıya verilmesine, ödedikleri temyiz peşin harçlarının istek halinde temyiz eden davacı ile davalılar ... ve ..... geri verilmesine, 27.11.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    ....

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi