Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/3593
Karar No: 2018/4728

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2017/3593 Esas 2018/4728 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı şirketin, tapuda kayıtlı bir dükkanın önündeki ortak alana müdahale ederek iş yerini genişlettiği ve gürültü kirliliği yarattığı gerekçesiyle açılan davanın kabulüne karar verilmiştir. Mahkeme, davalının müdahalesini men etmiş ve ortak alanın eski haline getirilmesi için 30 gün süre vermiştir. Temyiz incelemesi sonrasında, Yargıtay 20. Hukuk Dairesi kararı bozmuştur. Bozma gerekçesi olarak, davaya dahil edilmesi gereken bir tarafa dahil edilmemesi ve hüküm fıkrasının yasal düzenlemelere aykırı olması gösterilmiştir. HMK'nın 297/2. maddesi gereği, hüküm fıkrasının açık ve maddeler halinde oluşturulması gerektiği belirtilerek, taşınmazın hangi ortak alanına müdahale edildiği ve hangi ortak alanın eski haline getirileceği açıklanmadığı için hüküm fıkrasının usul ve yasaya aykırı olduğu belirtilmiştir. Kanun maddeleri ise şöyledir: 634 sayılı Kanunun 19 ve 42. maddeleri, İİK'nın 30. maddesi, HMK'nın 297/2. maddesi ve HUMK'nın 428. maddesi.
20. Hukuk Dairesi         2017/3593 E.  ,  2018/4728 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki davanın yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Köşe ...n bağımsız bölümlerinden 11/C ... ... adına tapuda kayıtlı dükkanı, "..." ticaret ünvanı ile davalı şirketin işlettiğini, apartmana ait olup projede ortak alan olarak gözüken dükkanın önündeki alanı, branda ile çevirerek projeye aykırı eklentiler yaptığını, masa ve sandalyeler koyarak işgal ettiğini, apartman giriş kapısının hemen yanındaki bu alandan geç saatlere kadar müzik sesi ve rahatsız edici gürültülerin geldiğini, uğultu sebebiyle kat maliklerinin de huzur ve sükunetini bozduğunu, 04.06.2015 tarihli apartman kat malikleri olağan genel kurul toplantısında yasal yollara başvurmak üzere yöneticiye yetki verildiğini beyan ederek; davalının ortak alana müdahelesinin men"ine ve ortak alanın eski hale getirilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece; tapu kaydına, mimari projeye, mahallinde yapılan keşfe göre dava konusu alanın ...n ortak alanı olduğu, iş yeri önündeki 30 m²"lik alana müdahale edildiğinin saptandığı ve yönetime de dava açması için yetki verildiği gerekçesiyle; davanın kabulüne, davalının "... Caddesi, Köşe ..., 11/C, .../..." adresindeki "..." olarak işletilen işyerinin, ...n ortak alanına müdahale ettiğinin anlaşıldığı, 30 m²"lik ortak alanın çevresine demir profil dikmeler ile üzerine açılır kapanır branda ile gölgelik yaptığı, saksı ve çiçekler ile çevirerek iş yeri kullanım alanına dahil ettiği tespit edildiğinden 634 sayılı Kanunun 19 ve 42. maddeleri uyarınca müdahalenin menine, ortak alanının eski hale getirilmesine, davalıya eski hale getirmesi için 30 günlük süre verilmesine, süre içerisinde eski hale getirilmemesi halinde İİK"nın 30. maddesinin infazda nazara alınmasına karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca projeye aykırı yapıldığı bildirilen imalatların eski hale getirilmesi, müdahelenin önlenmesi istemine ilişkindir.
    ...) Davanın niteliği gereği yargılamanın sonunda verilecek karar, dava konusu bağımsız bölümün tapuya kayıtlı malikinin hukukunu da yakından ilgilendirdiğinden, usul ekonomisi ilkesi gözetilerek bağımsız bölümün malikinin de davaya dahil edilmesi ve sonrasında tarafların tamamının iddia ve delilleri doğrultusunda araştırma yapılması gerektiğinin düşünülmemesi,
    2) HMK"nın 297/2. maddesi; "Hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir." hükmünü amir olup, hüküm fıkrasının tarafların taleplerini karşılayacak
    şekilde açık ve maddeler halinde infazda tereddüt yaratmayacak şekilde oluşturulması gerekirken, anılan kanun hükmüne aykırı olacak şekilde, hüküm fıkrasında taşınmazın ortak alanına ne şekilde imalatlar yapıldığı belirtilmesine rağmen, hangi ortak alanına müdahale edildiği ve hangi ortak alanın eski hale getirileceği infazda tereddüte ve duraksamaya yol açmayacak şekilde belirtilmeksizin usul ve yasaya aykırı olarak hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın, eksik ve yetersiz inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK"nın 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde iadesine .../06/2018 günü oy birliği ile karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi