Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/14253
Karar No: 2014/22922
Karar Tarihi: 17.12.2014

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/14253 Esas 2014/22922 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı işyerinde çalışırken yıllık izinlerinin kullandırılmadığını ve bazı işçilik alacaklarının ödenmediğini iddia etti. Davalı ise bu iddiaları reddetti ve davayı reddetmeyi talep etti. Mahkeme, davacının taleplerinin kısmen kabul edilmesine karar verdi ancak alacaklara uygulanacak faiz türü konusunda bir uyuşmazlık bulunmaktaydı. Davacı bankalarca uygulanan en yüksek işletme kredisi faizinin uygulanmasını talep etti ancak bu yanlış bir tercih olduğundan hüküm bozuldu ve alacaklara yasal ve uygulamada belirtilen faiz türleri uygulanması gerektiği belirtildi. Sonuç olarak, davacıya 3.564 TL yıllık izin ücreti, 3.270,62 TL fazla çalışma ücreti, 8.838,29 TL hafta tatili ücreti, 1.235,91 TL UBGT ücreti ile diğer alacaklar verilecek ve bu alacaklar için yasal faiz ile birlikte davalıdan tahsil edilecek. Kanun maddeleri ise davacının talebi olan yıllık izin ücreti alacağına yasal, hafta tatili, genel tatil ve fazla mesai ücretlerine ise bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faiz işletileceğini belirten 4857 sayılı İş Kanunu ve 30/06/2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ticari İşlemlerde Uygulanacak Faiz Oranları Hakkında Tebliğ'dir.
(Kapatılan) 7. Hukuk Dairesi         2014/14253 E.  ,  2014/22922 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi
    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay’ca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine,
    2-Davacı, davalı işyerinde 06/03/2006-14/07/2010 tarihleri arasında işçi olarak çalıştığını, iş akdinin kendisi tarafından emekli olması nedeniyle feshedildiğini, çalıştığı süre içerisinde yürürlükte olan ..."lere uygun olarak yıllık izinlerinin kullandırılmadığını ve bazı işçilik alacaklarının ödenmediğini bildirerek fazla mesai, hafta tatili, genel tatil ve yıllık izin ücreti alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
    Davalı, davacının tüm alacaklarının ödendiğini ve başka bir alacağının da bulunmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Taraflar arasında hüküm altına alınan alacaklara hangi faiz türünün uygulanacağı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Somut olayda, davacı dava dilekçesi ile talep etmiş olduğu alacaklara bankalarca uygulanan en yüksek işletme kredisi faizinin uygulanmasını istemiş ve mahkemece talep gibi karar verilmiştir. İşçilik alacaklarına hangi tür faizlerin uygulanacağı mevzuatta ve uygulamada açıkça belirtilmiş olup, davacının talebi olan yıllık izin ücreti alacağına yasal, hafta tatili, genel tatil ve fazla mesai ücretlerine ise bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faiz işletilir. Davacının faize yönelik talebi uygulanması gereken faiz türlerinden yüksek oranda bir faiz türü olup, çoğun içerisinde az da vardır kuralı gereği talep edilen alacaklara yukarıda belirtilen faiz türleri uygulanmalıdır. Mahkemece bu husus gözetilmeden hüküm altına alınan alacaklara bankalarca uygulanan en yüksek işletme kredisi faizinin uygulanması hatalı olup, bozma nedenidir. Ancak; bu yanlışlığın düzeltilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, hüküm bozulmamalı düzeltilerek onanmalıdır.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenle hüküm fıkrasının düzeltmeye konu “1-” bendi silinerek yerine;
    “ 1- Davanın kısmen kabulü ile 3.564,00 TL yıllık izin ücreti; 3.270,62 TL fazla çalışma ücreti; 8.838,29 TL hafta tatili ücreti; 1.235,91 TL UBGT ücretinin yıllık izin ücreti yönünden temerrüt tarihi olan 24/11/2011 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte; diğer alacaklar yönünden dava tarihinden itibaren bankalara uygulanan en yüksek mevduat faizi ile birlikte davalıdan (6360 sayılı Yasa uyarınca devralan ...) tahsili ile davacıya verilmesine, fazla istemin reddine,” rakam ve sözcüklerinin yazılmasına, hükmün düzeltilmiş bu şekli ile ONANMASINA, temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 17.12.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi