Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/14075
Karar No: 2014/22916
Karar Tarihi: 17.12.2014

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/14075 Esas 2014/22916 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı idarenin alt işverenlerinde çalıştığını ve iş akdinin kendisinin feshedildiğini belirterek kıdem tazminatı ile fazla mesai, genel tatil ve yıllık izin ücreti alacaklarının tahsilini talep etti. Mahkeme, davacının ulusal bayram genel tatil ve yıllık izin ücreti alacaklarının kabulüne karar verdi ancak yasal faiz konusunda kararı hatalı verdi. Hüküm, düzeltildikten sonra onandı. Kanun maddeleri ise HMK'nun 26. maddesi olarak belirtildi ve hâkimin tarafların talep sonuçlarına bağlı olduğunu, ondan fazlasına veya başka bir şeye karar veremeyeceğini söylüyor.
(Kapatılan) 7. Hukuk Dairesi         2014/14075 E.  ,  2014/22916 K.

    "İçtihat Metni"


    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalı Sağlık Bakanlığı tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine,
    2-Davacı, 01.09.2005-31.05.2011 tarihleri arasında davalı idarenin alt işverenlerinde başta güvenlik görevlisi devamında teknik eleman olarak çalıştığını, iş akdinin kendisi tarafından maaşlarının düzenli olarak yatırılmadığı ve bazı işçilik alacaklarının ödenmediği gerekçesi ile feshedildiğini bildirerek kıdem tazminatı ile fazla mesai, genel tatil ve yıllık izin ücreti alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
    Davalılar, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    6100 sayılı HMK."nun 26. maddesine göre hâkim, kanundaki istisnalar saklı kalmak kaydıyla, tarafların talep sonuçlarıyla bağlıdır; ondan fazlasına veya başka bir şeye karar veremez.
    Somut olayda, davacı dava dilekçesi ile yıllık izin ve genel tatil ücreti alacakları yönünden yasal faiz işletilmesi talep edilmiş olmasına rağmen mahkemece taleple bağlı kalınarak yıllık izin ücreti yönünden yasal faiz, genel tatil ücreti yönünden bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faiz oranını geçmemek üzere yasal faiz işletilmesine karar verilmesi gerekirken her iki alacağında en yüksek banka mevduat faiziyle tahsiline karar verilmiş olması hatalı olup bozma nedenidir. Ancak bu yanlışlığın düzeltilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, hüküm bozulmamalı kararı diğer davalı şirketin temyiz etmediği de gözetilerek düzeltilerek onanmalıdır.
    SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenle hüküm fıkrasının düzeltmeye konu “B-)” ve “C-)” bentleri silinerek yerine ;
    “B-)Davacının ulusal bayram genel tatil alacağına ilişkin davasının kabulü ile, hesaplanan 217,50 TL ulusal bayram genel tatil alacağının, davalı Bakanlık ve birleşen dosyadaki davalı şirketten müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacıya verilmesine, bu miktara davalı Bakanlık yönünden 12/06/2012 tarihinden itibaren en yüksek banka mevduat faiz oranını geçmemek üzere yasal faiz, birleşen dosyadaki davalı şirket yönünden 20/01/2014 tarihinden itibaren en yüksek banka mevduat faizi işletilmesine,
    C-)Davacının yıllık izin ücreti alacağına ilişkin davasının kabulü ile, hesaplanan 1.950,90 TL yıllık izin ücreti alacağının, davalı Bakanlık ve birleşen dosyadaki davalı şirketten müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacıya verilmesine, bu miktara davalı Bakanlık yönünden 12/06/2012 tarihinden itibaren yasal faiz birleşen dosyadaki davalı şirket yönünden 20/01/2014 tarihinden itibaren en yüksek banka mevduat faizi işletilmesine,” rakam ve sözcüklerinin yazılmasına hükmün düzeltilmiş bu şekli ile ONANMASINA, 17.12.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi