Abaküs Yazılım
Hukuk Genel Kurulu
Esas No: 2013/2007
Karar No: 2015/1297
Karar Tarihi: 29.04.2015

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2013/2007 Esas 2015/1297 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Trabzon Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen bir \"itirazın iptali\" davasında, kredi sözleşmesinden kaynaklanan alacağın tahsil edilmesi için yapılan icra takibiyle ilgili olarak davalı vekili müvekkilinin şahsının imzalamış olduğu bir kredinin söz konusu olmadığını belirterek davanın reddini istedi. Yapılan yargılama sonucunda davalının kredi borçlusu şirketin yetkilisi olarak sözleşmedeki imzasının şirketi temsilen atıldığı kefil olarak imza bulunmadığından davanın reddine karar verildi. Ancak, bu karar Hukuk Genel Kurulu tarafından incelendiğinde, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle bozuldu ve dava tekrar görüldü. Hukuk Genel Kurulu kararında, kanıtlar ve bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere uyulması gerektiği vurgulandı ve kararın kanun maddelerine uygunluğu şöyle belirtildi: Temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma ilamında gösterilen nedenlerden dolayı 6217 sayılı Kanunun 30.maddesi ile 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na eklenen \"Geçici madde 3\" atfıyla uygulanmakta
Hukuk Genel Kurulu         2013/2007 E.  ,  2015/1297 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi


    Taraflar arasındaki “itirazın iptali” davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Trabzon Asliye Ticaret Mahkemesince davanın reddine dair verilen 19.04.2011 gün ve 2010/49 E-2011/54 K. sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 19.Hukuk Dairesinin 01.03.2012 gün ve 2011/9497 E-2012/3176 K. sayılı ilamı ile;
    (...Dava, kredi sözleşmesinden kaynaklanan alacağın tahsil edilmesi için yapılan icra takibine yönelik itirazın iptali tazminat istemine ilişkindir.
    Davalı vekili, müvekkili ile banka arasında müvekkilinin şahsının imzalamış olduğu bir kredinin söz konusu olmadığı, imza incelemesi yapıldığında bunun ortaya çıkacağını belirterek davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece yapılan yargılama sonucunda davalının kredi borçlusu şirketin yetkilisi olarak sözleşmedeki imzasının şirketi temsilen atıldığı kefil olarak imza bulunmadığından davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı banka vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Davalı ...’nin dava dışı kredi borçlusu Net Mimarlık Ltd. Şti.yetkilisi olduğu ve borçlu şirketi temsilen ...’ın kredi sözleşmesinde şirket kaşesi üzerinde ve açıkta imzalarının bulunduğu anlaşılmaktadır.
    Şirket kaşesi üzerine atılan imzanın şirketi temsilen açığa atılan imzanın da müteselsil kefalet için atıldığı sözleşmede limitin de belli olduğu anlaşıldığından bu yönler gözetilmeden davalının sadece şirketi temsilen imza attığı kefil olarak imzasının bulunmadığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir...)
    gerekçesiyle karar bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.


    HUKUK GENEL KURULU KARARI

    Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
    Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici  nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına  uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
    Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.  
    S O N U Ç : Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma ilamında gösterilen nedenlerden dolayı 6217 sayılı Kanunun 30.maddesi ile 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"na eklenen "Geçici madde 3" atfıyla uygulanmakta olan 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 429. maddesi gereğince BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, 29.04.2015 gününde oybirliği ile karar verildi.
    .

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi