Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/13202
Karar No: 2017/13524

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2016/13202 Esas 2017/13524 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2016/13202 E.  ,  2017/13524 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Karşılıklı Boşanma-Ziynet Alacağı

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilerek; temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması istenilmekle; duruşma için belirlenen 28.11.2017 günü duruşmalı temyiz eden davalı-davacı ... vekili Av. ... geldi. Karşı taraf davacı-davalı ... ve vekilleri gelmedi. Gelenin konuşması dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    1-Mahkemelerin her türlü kararlarının gerekçeli olarak yazılması Anayasa hükmüdür (m.141/3).Mahkemenin, tarafların açıklamalarını dikkate alarak değerlendirmesi ve kararların somut ve açık olarak gerekçelendirilmesi hukuki dinlenilme hakkının da (HMK m.27) gereğidir. Yargı organları her iki tarafın iddia ve savunmaları ile delillerini değerlendirip, sabit görülen maddi vakıaları ve bunlardan çıkardıkları sonuç ve hukuki sebepleri gerekçelerine yansıtmalıdırlar.
    Somut olayda, mahkemece karşılıklı görülen boşanma davalarının, her ikisininde kabulüne karar verilmiş, davaların kabulüne ilişkin gerekçesinde taraflara yüklediği kusurlar belirtildikten sonra, kusur olarak yüklenen vakıalar bakımından; “belirlenen bu vakıalardan bir kısmı taraf dilekçelerinde ileri sürülmediğinden dikkate alınmamıştır”, denilmiş ancak taraflara yüklenen kusurlu davranışlardan hangisine taraflarca usulüne uygun şekilde dayanılmadığı gösterilmemiştir. Gerçekleşen bu durum karşısında; mahkemenin gerekçesi yazılı olduğu haliyle, temyiz denetimine elverişli olmadığı gibi, yeterli gerekçeden de yoksun olduğunun kabulü gerekir. Öyleyse, usule aykırı kararın münhasıran bu sebeple bozulması gerekmiştir.
    2-Davalı-davacı kadının ziynet alacağı davasına yönelik temyizinin hasren yapılan incelemesine gelince:
    Toplanan delillerden, dava konusu edilen ziynetlerin davacı-davalı erkek tarafından balayı masrafı ile sair borçlar nedeniyle bozdurularak harcandığı ve bu ziynetlerin kadın tarafından erkeğe iade edilmemek üzere, diğer bir deyişle bağışlama iradesiyle verildiği hususunun da kanıtlanamadığı anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu durum karşısında, kadın tarafından talep edilen dava konusu ziynetler yönünden yeniden bilirkişi raporu alınarak kadının birleşen dava tarihi itibariyle bedelinin belirlenerek, belirlenen bedelin davacı-davalı erkekten tahsili ile, davalı-davacı kadın yararına verilmesi gerekirken, yazılı olduğu şekilde ret hükmü tesisi doğru olmamıştır.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 1. ve 2. bentlerde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, 1. bentte gösterilen bozma sebebine göre, ziynet alacağına yönelik kısım hariç olmak üzere davalı-davacı kadının erkeğin boşanma davası ve fer"ileri ile diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, duruşma için taktir olunan 1.480 ,00 TL. vekalet ücretinin Egemen"den alınıp Funda"ya verilmesine, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 28.11.2017 (Salı)


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi