Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/2282
Karar No: 2018/11130
Karar Tarihi: 07.06.2018

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2018/2282 Esas 2018/11130 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İçtihat metninde, davalıların vasiyetnamenin iptali, tenkis davasına karşı çıktığı, ancak mahkemenin saklı payların zedelendiği gerekçesiyle kısmen kabul, kısmen reddine karar verdiği belirtiliyor. Davacıların mirasbırakanın ehliyetsiz olduğunu ve saklı paylarına tecavüz edildiğini ileri sürerek vasiyetnamenin iptaline karar verilmesini istedikleri ifade ediliyor. Ayrıca, mahkeme kararının infaz kabiliyeti bulunmayan kararlara sahip olduğu ve tarafların sorumlu tutulması gereken yargılama giderlerinin doğru bir şekilde hesaplanmadığına dair eleştirilere yer veriliyor. Mahkeme kararında geçen kanun maddeleri ise şöyle: 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297/2. maddesi, kamu düzeninden olan doğru sicil oluşturma ilkesi ve 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 428. maddesi.
1. Hukuk Dairesi         2018/2282 E.  ,  2018/11130 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    DAVA TÜRÜ : VASİYETNAMENİN İPTALİ - TENKİS

    Taraflar arasında görülen vasiyetnamenin iptali, tenkis davası sonunda, yerel mahkemece davanın kısmen kabul, kısmen reddine ilişkin olarak verilen karar bir kısım davalılar vekili tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, Tetkik Hakimi ..."ün raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü;
    -KARAR-
    Dava, ehliyetsizlik hukuksal nedenine dayalı vasiyetnamenin iptali, olmadığı takdirde tenkis istemine ilişkindir.
    Davacılar, mirasbırakan kardeşleri ..."nın maliki olduğu ve eşinde intikalen gelen ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ... ve ... parsel sayılı taşınmazları, çeşitli bankalarda bulunan mevduat hesabındaki nakit paraları ve ... plakalı aracını ... 1. Noterliğinin 06.04.2004 tarihli vasiyetnamesi ile yeğeni olan davalı ..."a vasiyet ettiğini, mirasbırakanın akit tarihinde temyiz kudretine sahip olmayıp ehliyetsiz olduğunu, anılan vasiyetname ile saklı paylarına tecavüz edildiğini ileri sürerek, vasiyetnamenin iptaline, olmadığı takdirde tenkise karar verilmesini istemiş; aşamada davacılardan ..., davasından feragat etmiştir.
    Davalı, mirabırakanın işlem sırasında temyiz kudretini haiz olduğunu, vasiyetnamenin minnet duygusu ile yapıldığını, saklı payı zedeleme kastının olmadığını, mirasbırakanın bankadaki paralarının mirasbırakanın sağlığı için harcandığını, dava konusu aracın vasiyetname konusu olmayıp mirasbırakanın sağlığında satıldığını belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davacı ... yönünden açılan davanın feragat nedeniyle reddine, vasiyetnamenin iptali isteminin mirasbırakanın akit tarihinde ehliyetli olduğu gerekçesiyle reddine, tenkis istemi yönünden ise saklı paylarının zedelendiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden, 1927 doğumlu mirasbırakan ..."nın 28.04.2004 tarihinde tarihinde ölümü ile geriye mirasçı olarak davacı kardeşleri ..., ..., ..., dava dışı kardeşi ... ile ölü kardeşi ..."in çocukları ..., ... ve davalı ..."ı bıraktığı, mirasbırakanın adına kayıtlı tüm malvarlığını ... 1. Noterliği"nin 06.04.2005 tarihli
    düzenleme şeklindeki vasiyetnamesi ile diğer mirasçılardan mal kaçırma amaçlı olarak yeğeni olan davalı ..."a vasiyet ettiği saptanarak davanın kısmen kabulüne, 1050 ve 1910 parsel sayılı taşınmazların ise 3. kişiler adına olduğu saptanarak bu parseller yönünden davanın reddine karar verilmiş olmasında kural olarak bir isabetsizlik yoktur. Bir kısım davacılar vekilinin bu yöne değinen temyiz itirazları yerinde bulunmadığından reddine.
    Davacılar vekilinin diğer temyiz itirazlarına gelince;
    Bilindiği üzere, 6100 sayılı HMK 297/2. maddesinde “hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir” düzenlemesi yer almaktadır. Kamu düzeninden olan doğru sicil oluşturma ilkesi gereğince hakimin infazı kabil karar verme yükümlülüğü vardır.
    Ne varki, dava konusu taşınmazlardan 1347, 44 parseller mirasbırakan ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ... parseller ise mirasbırakan ..."nın mirasbırakanı olan eşi ... adına kayıtlı olduğu halde davalı ... adına olan tapu kaydının iptaline ilişkin verilen kararın infaz kabiliyeti bulunmadığı gibi ... parsel sayılı taşınmaz yönünden olumlu veya olumsuz bir hüküm kurulmamış olması da doğru değildir.
    Diğer taraftan saklı paya el atma tutarında kazanılan ve kaybedilen oranlara göre yargılama gideri ve yargılama giderlerinden sayılan avukatlık ücretinden tarafların sorumlu tutulması gerekirken, bu usul kuralı gözardı edilerek davalının ne şekilde hesaplandığı anlaşılamayan % 35,76 kabul oranına göre harç, yargılama gideri ve avukatlık ücretinden sorumlu tutulması da isabetsizdir.
    Davacıların yerinde bulunan temyiz itirazlarının kabulü ile, hükmün (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK"un 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 07.06.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi