Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/2693
Karar No: 2021/2595
Karar Tarihi: 27.04.2021

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2019/2693 Esas 2021/2595 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, maddi durumu kötüye girdiği için davalı ile anlaşarak ipotek tesisi amacıyla tapu idaresine gittiklerini ancak okuma-yazma bilmediği için adı geçenin kendisine para verip tapu kaydını davalı adına tescil ettirdiğini, daha sonra da diğer davalıya da aynı şekilde devrettiğini öne sürerek tapu iptali ve tazminat istemiyle dava açmıştır. Mahkeme, davayı kısmen kabul etmiş ve davalıların tazminat ödemesine karar vermiştir. Ancak bu karar, Yargıtay tarafından bozulmuştur. Yeniden yapılan yargılama sonucunda ispat edilemeyen birleşen davanın reddine karar verilmiştir. Kararın sonunda, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince davalı avukatlarına 3.050 TL duruşma vekâlet ücreti ve davacıdan 59.30 TL onama harcı alınmasına karar verilmiştir. Kanun maddeleri olarak, HMK'nin 297 ve 298. maddelerindeki düzenlemeler göz önünde bulundurulmuştur.
1. Hukuk Dairesi         2019/2693 E.  ,  2021/2595 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    DAVA TÜRÜ : TAPU İPTALİ VE TESCİL-TAZMİNAT


    Taraflar arasında birleştirilerek görülen davada;
    Davacı ..., ekonomik olarak zor duruma düşmesi nedeniyle davalı ... ile anlaşarak, Şükrü’nün bankadan kredi çekmesi karşılığında kendisinin maliki olduğu 5073 ada 14 parsel 3. kat 20 nolu meskeni üzerine ipotek tesisi amaç ve iradesiyle tapu idaresine gittiğini, okuma yazması olmadığından... tarafından eli tutularak yazı yazdırıldığını ve adı geçenin kendisine 12.500,00.-TL verdiğini, kendisinin de bu miktarı 36 ay boyunca taksitle ödediğini, ipoteğin kaldırılması zamanı geldiğinde ise, anılan taşınmazında ipotek tesisi yerine taşınmazının satış suretiyle davalı ... adına tescil edildiğini ve...’nün de arkadaşı olan diğer davalı ...’e aynı şekilde temlik ettiğini öğrendiğini, böylece kandırıldığını ileri sürerek; asıl ve birleşen davasında tapu iptal ve tescil, tevhitli davasında ayrıca, terditli olarak tazminat isteklerinde bulunmuş, yargılama sırasında ölümü üzerine mirasçısı davaya devam etmiştir.
    Davalılar, davanın reddini savunmuşlardır.
    Mahkemece, davalı ... ve Keçiören Tapu Müdürlüğü aleyhine açılan dava ile birleşen davanın davalısı ... aleyhine açılan tapu iptal ve tescil davasının reddine ilişkin olarak verilen hüküm kesinleştiğinden bu hususta karar verilmesine yer olmadığına, tazminat isteminin ise kısmen kabulüne karar verilmiş, hüküm davacı ve birleşen davanın davalısı ... tarafından tazminata hasren temyiz edilmesi üzerine Dairece son kez “Öncelikle belirtmek gerekir ki; mahkemece asıl ve birleştirilen davada tapu iptal ve tescil isteminin reddine ilişkin olarak verilen hüküm kesinleştiğinden bu konuda yeniden hüküm kurulmasına yer olmadığına karar verilmiş olmasında bir isabetsizlik bulunmamaktadır. Nitekim anılan husus davacı ve birleştirilen davalı tarafından da temyize konu edilmemiştir. Somut olayda, mahkemece bozma ilamına uyulduğu halde; bozma doğrultusunda işlem ifa edilmeksizin, başka bir ifadeyle, bozmada belirtilen şekilde araştırma, inceleme ve soruşturma yapılmaksızın hüküm kurulmuştur. Hâl böyle olunca; bozma ilamında açıklanan yöntem izlenerek tazminat isteği bakımından iradenin fesada uğramasına yol açan nedenlerin davacı yana açıklattırılması, ne şekilde hataya düşürüldüğünün açıkça ortaya konulması ve tarafların iddia ve savunmaları doğrultusunda araştırma, inceleme ve soruşturma yapılması, taraf delillerin toplanması,toplanan ve toplanacak olan delillerin birlikte değerlendirilmesi ve sonucuna göre HMK"nin 297 ve 298. maddelerindeki düzenleme gözetilerek bir karar verilmesi gerekirken yazılı olduğu üzere hüküm kurulmuş olması doğru değildir.” gerekçesiyle bozulmuş, bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonucunda ispat edilemeyen birleşen davanın reddine karar verilmiştir.
    Karar, davacı tarafından süresinde duruşma istekli temyiz edilmiş olmakla; duruşma günü olarak saptanan 27.042021 Salı günü için yapılan tebligat üzerine temyiz eden davacı vekili Avukat gelmedi. Temyiz edilen davalı ... vekili Avukat Buse Arık, davalı ... vekili Avukat...ve ihbar olunan asil ... geldiler, davetiye tebliğine rağmen temyiz edilen davalı ... vekili Avukat v.d. gelmediler, yokluklarında duruşmaya başlandı, süresinde verildiği ve kayıt olunduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra gelen vekillerin ve asilin sözlü açıklamaları dinlendi, duruşmanın bittiği bildirildi, iş karara bırakıldı. Bilahare Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelenerek gereği görüşülüp düşünüldü:
    -KARAR-

    Hükmüne uyulan bozma kararında, gösterildiği şekilde işlem yapılarak karar verilmiştir. Davacının yerinde bulunmayan temyiz itirazının reddi ile usul ve yasaya ve bozma kararının gerekçelerine uygun olan hükmün ONANMASINA, 24.11.2020 tarihinde yürürlüğe giren Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince gelen temyiz edilen birleştirilen davada davalı ... vekili ve davalı ... vekili için 3.050.00."şer TL. duruşma vekâlet ücretinin ve aşağıda yazılı 59.30. TL onama harcının temyiz eden davacı-birleştirilen davada davacıdan alınmasına, 27/04/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.










    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi