Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/37051
Karar No: 2016/7568
Karar Tarihi: 28.03.2016

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2014/37051 Esas 2016/7568 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, iş sözleşmesinin işveren tarafından haksız feshedildiğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatları ile diğer ücret alacaklarının ödetilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, işe iade kararının kesinleşmemesi nedeniyle kıdem ve ihbar tazminatı taleplerini reddetmiştir. Ancak, Yargıtay bu kararı bozmuş ve işçinin işe başlatılıp, başlatılmadığının araştırılmadan reddedilen taleplerin değerlendirilemeyeceği belirtmiştir. Ayrıca, fazla çalışma ücretinde %30 indirim yapıldığı ancak bu indirimin fiilen uygulanmadan indirim yapılmadan hüküm altına alındığına dikkat çekilmiştir. Kanun maddeleri: 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 21. maddesi.
9. Hukuk Dairesi         2014/37051 E.  ,  2016/7568 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile asgari geçim indirimi, fazla mesai ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesinin işverence haksız olarak feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile asgari geçim indirimi, fazla çalışma ve ulusal bayram genel tatil ücretlerinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, işe iade davasının henüz kesinleşmediğini, davacının iş ahlakı ve adabına uygun davranmadığını, 19/10/2011 tarihli iş akdinin feshi ile birlikte davacıya iyi niyetle 8 haftalık önel verildiğini, davacının 02/12/2011 tarihi itibariyle işe gelmediğini, hakkında tutanak tutulduğunu, davacının çalışmaya devam ettiği sürede 15/11/2011 tarihinde işe iade davası açtığını, davacının kendi iradesiyle işe gelmemeye başladığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davacının işe iade için açtığı davanın kabul ile sonuçlanıp, işe iade kararı verildiği, kararın kesinleşmesinin 18/10/2012 tarihli olduğu, feshin geçersizliğine karar verilerek davacı işe iade edildiğinden 28/12/2011 tarihli iş akdinin feshinin geçersiz olduğu, dava tarihi itibariyle davacının iş akdinin feshedilmemiş olduğu, askıda olduğu, her davanın dava tarihi itibariyle değerlendirilmesi gerektiğinden dava tarihinde geçerli bir iş akdi feshi bulunmadığından davacının feshe bağlı kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddine karar verilmiş, diğer istemleri ise hüküm altına alınmıştır.
    D) Temyiz:
    Kararı taraflar temyiz etmiştir.



    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanıp kazanmadığı taraflar arasında ihtilaflıdır.
    Davacı, iş sözleşmesinin feshi üzerine önce feshin geçersizliği ve işe iade davası açmış olup, Bakırköy 14.İş Mahkemesi"nin 20.06.2012 tarihinde verdiği 2011/581 Esas, 2012/518 Karar sayılı kararı kesinleşmeden 05.10.2012 tarihinde feshe dayalı kıdem ve ihbar tazminatlarını talep etmiştir.
    Feshin geçersizliği ve işe iade kararı Yargıtay 22.Hukuk Dairesi"nin 18.10.2012 tarih ve 2012/22814 Esas, 2012/23339 Karar sayılı ilamı ile onanması üzerine davacı 19.12.2012 tarihinde Noter ihtarnamesi ile işe başlatılmasını talep etmiştir.
    Yerel Mahkemece, işe başlatma talebi üzerine işçinin işe başlatılıp, başlatılmadığı ya da işçinin işe davete rağmen işe başlayıp, başlamadığı araştırılmadan “ ilk fesih geçersiz hale gelmiştir” gerekçesi ile kıdem ve ihbar tazminatı talepleri reddedilmiştir.
    İşçi, işe iade kararı sonrası işe başlatılmasını talep edip, işverence davet edilmesine rağmen işe başlamamış ise 4857 sayılı Yasanın 21.maddesine göre ilk fesih geçerli hale geleceğinden kıdem ve ihbar tazminatlarının ilk fesih tarihi ve o tarihteki ücret üzerinden hüküm altına alınması gerekir.
    Ancak, işçi davet üzerine işe başlamış önceki fesih ortadan kalkacağından, bu durumda kıdem ve ihbar tazminatlarının reddi gerekir.
    İşçi süresinde işe başlatılma talebinde bulunmuş, ancak işveren tarafından işe başlatılmamış ise önceki fesih ortadan kalkacağından ve fesih işe başlatılmama tarihinde gerçekleşeceğinden bu durumda da kıdem ve ihbar tazminatlarının reddi gerekir.
    Yerel Mahkemece bu hususlar araştırılmadan salt feshin geçersizliğine karar verildiği gerekçesiyle kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi hatalıdır.
    3- Yerel Mahkemenin gerekçesinde fazla çalışma ücretinde %30 indirim yapıldığının belirtilmesine rağmen bu indirim fiilen uygulanmadan fazla çalışma ücretinin indirimsiz olarak hüküm altına alınması da isabetsiz olup, bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 28.03.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi