Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/6751
Karar No: 2013/5455
Karar Tarihi: 07.10.2013

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2012/6751 Esas 2013/5455 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan bakiye iş bedelinin tahsili istemine ilişkindir. Davacı, davalı iş sahibi birliğe bir kısım inşaat işi yaptığını ancak bakiye iş bedelinin ödenmediğini ifade ederek 20.000,00 TL iş bedelinin fatura tarihlerinden itibaren işleyecek ticari işlerde uygulanan faiziyle birlikte tahsiline karar verilmesini talep etmiş, davalı birlik ise, taraflarınca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yapılan sözleşme gereği iş bedelinin yarısını kendilerinin değil bakanlığın ödeyeceğini savunarak davanın reddi gerektiğini savunmuştur. Mahkemece yapılacak iş; İl Özel İdaresi\"nden sorularak, bu konudaki tüm belgeler toplanıp, gerekirse keşif ve bilirkişi incelemesi de yapılarak inşaatın yasal hale gelmesinin mümkün olup olmadığı araştırılmalı, yasal hale getirilmesinin mümkün olması halinde, yükleniciye bu konuda süre ve yetki verilmeli, yüklenicinin inşaatı yasal hale getirmesi halinde iş bedeline hükmedilmeli, aksi takdirde yüklenici tarafından yapılan inşaatın ekonomik bir değerinin olmaması gözetilerek davanın reddine karar verilmelidir. 3194 Sayılı İmar Kanunu\"nun 21. maddesi uyarınca, 26. maddede gösterilen istisnalar hariç tüm yapılar
15. Hukuk Dairesi         2012/6751 E.  ,  2013/5455 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk Hakimliği

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalı.... tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan bakiye iş bedelinin tahsili istemine ilişkin olup, mahkemece davanın kabulüne dair verilen karar davalı iş sahibi temsilcisi tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalı iş sahibi birlik temsilcisinin yerinde olmayan ve aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2-Davacı, davalı iş sahibi birliğe bir kısım inşaat işi yaptığını ancak bakiye iş bedelinin ödenmediğini ifade ederek 20.000,00 TL iş bedelinin fatura tarihlerinden itibaren işleyecek ticari işlerde uygulanan faiziyle birlikte tahsiline karar verilmesini talep etmiş; davalı birlik ise, taraflarınca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yapılan sözleşme gereği iş bedelinin yarısını kendilerinin değil bakanlığın ödeyeceğini savunarak davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    3194 Sayılı İmar Kanunu"nun 21. maddesi uyarınca, 26. maddede gösterilen istisnalar hariç tüm yapılar için inşaat ruhsatı alınması zorunludur. Ruhsat alınmadan ya da ruhsat alınsa bile alınan ruhsata uygun yapılmayan inşaatlar "Kaçak İnşaat" olarak tanımlanır. Uyuşmazlık konusu taşınmazın ruhsata tabi yapılardan olduğu konusunda taraflar arasında bir ihtilaf bulunmamaktadır. Yine 3194 Sayılı Kanun"un 32. maddesi uyarınca, ruhsatına aykırı yapılan inşaatlar durdurulur ve aykırılık giderilinceye kadar inşaatın yürütülmesine izin verilemez. Yapılan inşaat imar mevzuatına aykırı ve bunu düzeltme imkanı da yoksa yapının yıktırılması gerekir. Bu kurallar kamu düzenine ilişkin olup, mahkemece yargılamanın her aşamasında re"sen değerlendirilmelidir.
    Somut olayda, davalı iş sahibi birlik temsilcisi tarafından dosyaya sunulan ... İl Özel İdaresi İl Encümeni"nin 15.07.2010 tarih ve 355 karar sayılı kararıyla davacı yüklenici tarafından imal edilen inşaatın komşu parsele 165,00 metre kare tecavüz etmesi nedeniyle yıkımına karar verildiği anlaşılmaktadır. Buna göre, yasal bir inşaat yapıldığından ve yasaya uygun hale getirilmedikçe, kaçak yapının ekonomik bir değeri olmadığından yüklenicinin iş bedeline hak kazandığından söz edilemeyeceği halde bu husus üzerinde durulmadan karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olmuştur.
    Mahkemece yapılacak iş; İl Özel İdaresi"nden sorularak, bu konudaki tüm belgeler toplanıp, gerekirse keşif ve bilirkişi incelemesi de yapılarak inşaatın yasal hale gelmesinin mümkün olup olmadığı araştırılmalı, yasal hale getirilmesinin mümkün olması halinde, yükleniciye bu konuda süre ve yetki verilmeli, yüklenicinin inşaatı yasal hale getirmesi halinde iş bedeline hükmedilmeli, aksi takdirde yüklenici tarafından yapılan inşaatın ekonomik bir değerinin olmaması gözetilerek davanın reddine karar verilmelidir.
    Diğer taraftan, davalının ... 4. Noterliği"nin 23.02.2009 tarih ve 5281 yevmiye sayılı ihtarnamesinin tebliğ edildiği 02.03.2009 tarihine, bu ihtarnamede verilen 7 günlük sürenin eklenmesi halinde 10.03.2009 tarihinde temerrüde düşürüldüğü ve sadece fatura tebliğinin temerrüt oluşturmayacağı gözetilmeden fatura tarihlerinden itibaren faize hükmedilmesi de kabul şekli bakımından doğru olmamıştır.
    Kararın açıklanan nedenlerle bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davalı iş sahibi birlik temsilcisinin sair temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca kabulüyle kararın davalı iş sahibi birlik yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, 07.10.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi