Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/5866
Karar No: 2016/922
Karar Tarihi: 02.02.2016

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2015/5866 Esas 2016/922 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, işverenine ait işyerinde çalışmalarının tespit edilmesini istemiştir. Ancak mahkeme, davacının talebini reddetti. Karar temyiz edildi ve Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, davanın özel bir duyarlılıkla ele alınması gerektiğini belirtti. Mahkeme, işyerinde çalışanların il dışına veya okula gitmesi durumunda davacının çalıştığına dair deliller ortaya koyamadığı için davanın reddine hükmetti. Ancak Yargıtay, mahkemenin daha fazla inceleme ve araştırma yapması gerektiği sonucuna vardı. Sonuç olarak, karar bozuldu. Davacı tarafından sunulan 506 sayılı Yasa'nın 79/10. ve 5510 sayılı Yasa'nın 86/9. maddeleri, bu tür hizmet tespiti davaları için özel bir ispat yöntemi öngörmemiştir, ancak davanın niteliği nedeniyle özel bir duyarlılık ve özenle yürütülmesi gerektiği belirtilmiştir.
21. Hukuk Dairesi         2015/5866 E.  ,  2016/922 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi



    Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde geçen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin reddine karar vermiştir.
    Hükmün, davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.

    K A R A R

    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerektirici nedenlere göre davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
    2-Dava, davacının davalıya ait işyerinde 27/08/2012-27/01/2013 ve 08/09/2013-12/02/2014 tarihleri arasında geçen ve davalı Kuruma bildirilmeyen çalışmalarının tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
    Davanın yasal dayanağını oluşturan 506 sayılı Yasa"nın 79/10. ve 5510 sayılı Yasa"nın 86/9. maddeleri bu tip hizmet tespiti davaları için özel bir ispat yöntemi öngörmemiş ise de, davanın niteliğinin kamu düzenini ilgilendirdiği ve bu nedenle özel bir duyarlılık ve özenle yürütülmesi gerektiği Yargıtay"ın ve giderek Dairemizin yerleşmiş içtihadı gereğidir.
    Somut olayda , davacı adına davalıya ait işyerinden sigortalı çalışma bildirilmediği,dinlenen bordro tanığı...tarafından davalı işyerinde çırak olarak çalışanların il dışına çıktığında veya okula gittiklerinde işveren tarafından davacının çalıştırıldığının, yine işyerinde çırak olarak çalışan... tarafından davacının en geç iki veya üç haftada bir yardıma geldiğinin beyan edildiği gibi Mahkemece dinlenen diğer tanıklarında davacının zaman zaman davalı işyerinde çalıştığı beyan etikleri böylelikle davacının davalıya ait işyerinde kısmi zamanlı (part-time) çalıştığı sabit olmasına rağmen yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olmuştur.
    Mahkemece yapılacak iş, bordro tanığı...tarafından davalıya ait işyerinde çalışan çırakların eğitime gittikleri günlerde de davacının çalıştığı yönünde beyanda bulunulduğuna göre, çırakların hangi günlerde çıraklık eğitimine giderek davalı işyerinde bulunmadıklarını araştırmak, davacının hangi tarihler arasında ve haftada kaç gün ve günde kaç saat davalıya ait işyerinde çalıştığı hususunu açıklığa kavuşturmak için tanık beyanlarına başvurmak, giderek haftalık ve aylık çalışma sürelerini tespit etmek, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 63. maddesi gereğince 7.5 saat çalışma bir günlük çalışma hesabı ile kaç iş gününe karşılık olduğu hususunu açıkça saptanmak ve çıkacak sonuca göre karar vermekten ibarettir.
    Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmaksızın eksik inceleme ve araştırma ile yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 02/02/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.

















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi