Esas No: 1990/1146
Karar No: 1992/2046
Karar Tarihi: 15.05.1992
Danıştay 10. Daire 1990/1146 Esas 1992/2046 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Bu karar, davanın polis kaydının (fişlenme işleminin) iptali istemiyle açılması sonucunda kesinleşmiş bir yargı kararıyla suçsuzluğu sabit olan davacının kamu haklarından yararlanmasını kısıtlayan polis kaydının muhafazasının hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile ele alınmıştır. Davacı lise kantinini işletmek için ihaleye katılmış ancak daha önce yasa dışı örgüt üyelerine yataklık yaptığı, gözaltına alınıp tutuklandığı ve sonuçta beraat ettiği için ihale kendisine verilmemiştir. Bu nedenle, davacı polis kaydının (fişlenme işleminin) iptali istemiyle dava açmıştır. İdare Mahkemesince davacının kesinleşmiş yargı kararıyla suçsuzluğunun sabit olmasına rağmen kamu haklarından yararlanmasını kısıtlayan polis kaydının muhafazasının hukuka aykırı olduğuna hükmedilerek davacının lehine karar verilmiştir. Ancak, temyiz incelemesi sonucunda kararın usul ve hukuka uygun olduğu belirlenerek temyiz istemi reddedilmiştir.
Kanun maddeleri: İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 2577 sayılı Kanununun 3622 sayılı Kanun ile değişik 49.maddesi.
Daire : ONUNCU DAİRE
Karar Yılı : 1992
Karar No : 2046
Esas Yılı : 1990
Esas No : 1146
Karar Tarihi : 15/05/992
KESİNLEŞMİŞ YARGI KARARIYLA SUÇSUZLUĞU SABİT OLAN DAVACININ, POLİS KAYDININ (FİŞLENME İŞLEMİNİN) MUHAFAZASINDA HUKUKA UYARLIK OLMADIĞI HK.
Lise kantinini işletmek için katıldığı ve üzerinde kalan ihale, daha önce yasa dışı örgüt üyelerine yataklık yaptığı, gözaltına alınıp tutuklandığı ve sonuçta beraat ettiği yolunda poliste kaydı bulunduğu nedenleriyle kendisine verilemeyen davacının, polis kaydının (fişlenme işleminin) iptali istemiyle açılan dava sonunda, davacının kesinleşmiş
yargı kararıyla suçsuzluğunun sabit olmasına rağmen kamu haklarından yararlanmasını kısıtlayan polis kaydının muhafazasının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle dava konusu işlemin iptali yolunda … İdare Mahkemesince verilen … sayılı kararın bozulması istenilmektedir.
İdare ve Vergi Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 3622 sayılı Kanun ile değişik 49.maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Bozulması istenen karar,usul ve hukuka uygun olup dilekçede ileri sürülen temyiz sebepleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden temyiz isteminin reddi ile bozulması istenen kararın onanmasına karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.